Обновяване на стара секция и библиотека: Практични съвети, които ще ви спестят пари

Обновяване на стара секция и библиотека: Практични съвети, които ще ви спестят пари

Ако не само от сантимент искате да запазите старата си стенна библиотека от времето на соца, има начин да го направите, без да сте в разрез с актуалните тенденции

Състаряването на нови мебели е невероятен начин да се радвате на интериор с ретро очарование, който вдъхновява всеки умел собственик. Не по-малко популярно у нас е подновяването на стари мебели, особено останали от времето на соца! Помните ги – бяха в абсолютно всеки дом! Куриозното в случая е, че на пазара в момента се предлагат стотици нови дизайни, но си ги позволяват само новодомците. Собствениците на семейни домове трудно се решават да изхвърлят старите секции огромните стени библиотеки – и то не само заради пари!

Да, новото обзавеждане струва сериозна сума, ангажирано е с размерите на съвременното строителство и разнообразието понякога много обърква. Старите стенни библиотеки и секции имат ред други предимства – скъп семеен спомен са, издържали са на изпитанието на времето и предлагат наистина много място за съхранение.

Обновяване на стара секция и библиотека: Практични съвети, които ще ви спестят пари
Ако и вие не сте склонни да изхвърлите/подарите/продадете на безценица мебелите от миналото хилядолетие, които нямат антикварна стойност, разумно и много практично е да ги обновите.

Първото, което трябва да направите е решите как да ги използвате – със събрани съставни части или разделени на модули; с вратички или „отворени”.

След това трябва да започнете с малки промени. Не може да си представите колко различна ще изглежда стаята ви с дребна промяна на обкова, например! От една вратичките няма да скърцат, а новите дръжки създават един атрактивен и много по-различен външен вид на библиотека. Модерен и някак по-плавен е вариантът да смените дървото със стъкло. Имаме предвид – да смените дървените вратички със стъклени – матираната повърхност ще скрие това, което не искате да вадите на показ, а ако изберете огледална – това е в полза на визуалното уголемяване на пространството!

Обновяване на стара секция и библиотека: Практични съвети, които ще ви спестят пари
Следващата стъпка е да промените фасадата на мебелите. Може да стане по няколко начина – известното вече състаряване, в което вехтите шкафове ще добият антикварен вид; боядисване, лакиране или със залепяне на фолио, изработено специално за мебели. Каквото и да изберете, ако го направите старателно, старата секция или стенна библиотека ще изглежда чисто нова и много модерна!

Как да обновим старата стенна библиотека, секция, шкаф – съвети от мрежата

Разбира се, най-добре е да наемем професионален майстор – дърводелец, бояджия, дори – декоратор. Далеч по-вълнуващо и лично обаче е да обновите старата семейна мебел сами. Ако сте готови да преживеете това предизвикателство, ще ви поощрим. Дори ще споделим няколко съвета от форуми и групи в социалните мрежи, където опитали разказват как са дали нов живот и атрактивен вид на своята соц мебелировка. Не се учудвайте, че някои от съветите си противоречат! Просто всеки има различен опит в реставрирането и резултатът е функция и на вкуса на домашния майстор!

Обновяване на стара секция и библиотека: Практични съвети, които ще ви спестят пари

Ето как отговарят на въпроси за обновяването на старите мебели:

„Първо нивелирайте шкафа. После сменете пантите и проявете творчество за дизайна . Има хиляди начини. Най лесният е с тебеширена боя.”

„Две релси – горна и долна, три плъзгащи врати от П*******р . Има огледални и в дървесни тонове .”

„Смяна на пантите и регулиране на вратичките, с виброшлайф се сваля лака, боядисва с автоемайл лак в светъл тон и е готов…!”

„Ако искате да го реставрирате – сменяте пантите, шкурите и лакирате. Ако искате да го обновите – вместо лак, нанесете тебеширена боя.”
Обновяване на стара секция и библиотека: Практични съвети, които ще ви спестят пари
„Почиства се добре цялата повърхност. С малко дунапренено мече нанасяте три ръце акрилна боя на Л*****м. Става като пръскано фабрично. Гланцираната повърхност се обработва само с тебеширена боя.”

„Боядисвах всичко с акрилна боя на водна основа и не шкурих.”

„Обнових секцията, без да шкуря. Върху лакирано дърво и ПДЧ сложих 1 ръка грунд и 3 ръце боя. За по-ефектни стъкла сложих витражно фолио.”

„Само тебеширена боя, после сложете лак или вакса за защита и акрилен спрей за дръжката и лайсните”
Обновяване на стара секция и библиотека: Практични съвети, които ще ви спестят пари

„Минавате с водна шкурка основите на мебелите и лакирате с лак.След това сменяте с нови плоскости вратичките и чекмеджетата.”

„Високата секция разделете на части – оставете долната част самостоятелно. Горната обърнете и сложете крачета, за да се получи отделен модул. За разнообразие можете да си поръчате няколко вратички различни от основния цвят. За всички видими ръбове можеш да си купите обкантващ профил в подходящ цвят, който се лепи с ютия. И ако решите – сложете си нови дръжки.”

„Можеш също да махнете изцяло някои от вратичките и на тяхно място да сложите стъклени вратички обкантени с алуминиеви профили, специални за тази цел. Има ги по магазините за мебелен обков.”
Обновяване на стара секция и библиотека: Практични съвети, които ще ви спестят пари

„Минете повърхностите с препарат за дърво. Почистете допълнително с тампон, напоен с корселин. Това поразмеква нюанса на повърхността и изглежда по-добре. След това се нанася нов полиуретанов лак.“

„Ако използвате фолио за мебели, първо трябва да се отстранят малки неравности и дефекти, да се измие хубаво и тогава да се залепи внимателно. Купете си го от големите вериги за промишлени стоки.

Ако ще боядисвате, заложете на такива със сатенен финиш. Преди боядисването се отстраняват дефектите с фина шкурка, обезпрашава се /вкл. помещението/ и боята се нанася с велурен валяк.

Ако повърхността е естествен фурнир, можеш да свалиш стария лак с препарат. После шлайфаш и ще стане интересно ако нанесеш бял лак тип „лазурен“. За да не стане много бяло от цветния лак се слага само една ръка, после допълнително се защитава с безцветен.”
Обновяване на стара секция и библиотека: Практични съвети, които ще ви спестят пари
„Аз смених всички врати. Измерих си ги, поръчах в една фирма да ми нарежат и кантоват и после монтирах. Дупките за пантите направихме с едно приспособление закупено от П*******р, но трябва да се използва от опитен човек. Страничните стени, които се виждат, покрих пак с плоскости, същите като вратите и така станаха като нови ПДЧ шкафове. А ако искаш да запазиш старите врати трябва да се изшкурят, после някакъв грунд,боя акрилна, отгоре лак.”

„Тебеширена боя, нови дръжки и няма да я познаете. Ако харесвате винтидж стил, може и да я състарите с тъмна вакса, но внимавайте с нея. Успех!”

Реставрирането или обновяването на старите мебели иска повече вкус и въображение, отколкото опит и сръчност. Естествено, първо започнете с малък елемент или поне част, която не се вижда, за да разберете как се справяте и кой от съветите ще ви е от полза. Когато станете наясно, ще се окажете с ново обзавеждане почти без пари. А то ще ви служи вярно поне още 20 години…

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *