Обзавеждане на гарсониера: Как да превърнем единствената си стая в дизайнерски образец

Обзавеждане на гарсониера и студио

Единствената стая на гарсониерата може да се превърне в многофункционално, модерно помещение

Да създадеш собствен дом е прекрасно – дори да имаш на разположение една обикновена гарсониера. Слава Богу, модерните дизайнери вече са предложили ефектни образци, с които да превърнете вашето мъничко жилище в истинско бижу.

Гарсониерата и едностайното жилище често се бъркат. Това, което ги отличава е кухненският кът. Едностайното жилище си има обособено помещение, докато при гарсониерата кухнята не е разграничена. Освен това, на пазара на недвижимите имоти вече е придобило популярност английското „студио”.
Обзавеждане на гарсониера и студио
Независимо как ще наречете жилището си, по-важното е да обзаведете вашето студио – гарсониера красиво, уютно и най-вече – функционално.

При обзавеждането на малки апартаменти най-разпространени са стиловете лофт, прованс, хай-тек, ар-деко, фюжън.

Лофт

Loft означава „таван.“ Този толкова модерен стил всъщност е от 19 век, когато американските работници са пестили от наем, когато са се нанасяли на горните етажи или на таваните на своите фабрики. Без да извършват специални ремонти, просто са подреждали мебелите.


Стилът се отличава с тухлени стени, дървени подове, пъстрота и небрежност. На Запад е толкова популярен, което, естествено го направи актуален и при нас.

Може да се каже, че е идеален за обзавеждане на гарсониера. Цялата простота и осигуряване на пространство е чудесно решение за всяко модерно студио.

Прованс

Този стил е далеч по-подходящ за романтиците, които обичат цветни завеси по прозорците и декоративните решения. Обобщава се с невинност, селски чар и простота. Най-вече с възможност да се внася красота чрез всеки елемент.
Обзавеждане на гарсониера и студио
Рисунки, резба, къдрици са характерни черти. Освен това Прованс стилът не „икономисва” от мебели. Нощни шкафчета, скринове, тоалетка с огледало и т.нар. „отоманки” щедро са поставени на всички ъгли. Този стил е с романтичен характер. На мястото си е в студио, собственост на всяка свободна млада жена, която умее да създава уют със собствените си ръце.


Като допълнение може да включите всякакви гоблени, плетени покривки, декупаж – всичко, създадено от поколенията преди вас.

Хай-тек

Ако има стил, който да съперничи на прованса, това е този. Идеален е за сам, модерен градски мъж. Обзавеждането в него изглежда непрекъснато като извадено от скица. В интериора доминира стъкло, метал и пластмаса, чернобели фотографии и абстрактни рисунки. Друг чудесен елемент от интериора на апартаментите в стил хай-тек ще щори.


Цветовата схема е повече от неутрална: бежово, сиво, сребристо, чернобели тонове играят водеща роля тук. Можете да добавите светло петно под формата на картинка, масичка или настолна лампа, тя ще разреди стерилната атмосфера и ще добави искра топлина и уют.
Обзавеждане на гарсониера и студио

Арт Деко

Art Deco е считан за един от най-необичайните и изискани стилове, използвани в модерния дизайн. Той стана популярен през 20-те години на XX век и е синоним на лукс и блясък.

Основните характеристики на този стил са изразени в преобладаването на правилни геометрични модели, зигзаг, черни и бели тонове, изумрудени и сапфирени нюанси, скъпи естествени материали като кожа, кожа, кадифе, сатен, и други.


Много луксозни огледала, лъскави и гланцови повърхности са станали отличителен белег на Art Deco. Не е лесно да вкараш този стил в интериора на обикновено жилище, но резултатът ще е смайващ.

Започнете с прости неща като: въпросното красиво огледало, килим с геометрични фигури и зигзаг линии, бронзови или керамични фигурки; черни и бели цветове; кожени или мебели с покритие кадифе.

Фюжън

Това е най-пъстрият, „демократичен” стил обзавеждане. В него всичко е позволено – стига да имате мярка. Той представлява интересен микс от стилове.

Може да изберете елементи на хай-тек, като метален шкаф за телевизор, правоъгълен диван-трансформер в бежово, екзотични вази и фигури на животни, а на пода – килим с окраска на зебра, която ще съответства на арт-декор. На прозорците можете да окачите нежни романтични завеси с пердета, подходящи по-скоро за стила на Прованс.

Как да планираме обзавеждането?

В една стая трябва да успеем да организираме и хол, и кухня. В действителност, това е лесно. Много по-лошо, ако вече имахме малък кухненски бокс. В студиото има възможност да организирате зоните така, както ви харесва. И това е отлично!


Нека разгледаме два начина за организиране на пространството: кухня-трапезария и хол.

Първи вариант

Фокусът може да се направи в зоната на кухнята и да я превърнете в трапезария, оставяйки само един ъгъл за леглото.

Избирате малка, но практична гарнитура. Шкафовете най-добре е да са окачени, а на пода да са само фурната и плота. Поставете кръглата маса и диван. Допълнете с някои стилни столове. Леглото трябва да е сгъваемо и при възможност – скрито под подиум.

Втори вариант

При него кухнята е малко забележима – използваме я само за работна зона. Мебелите са максимално компактни, а цветовете – неутрални, така че да се сливат със стените и пода.

В такъв случай се акцентира на хола: голям телевизор, диван-трансформер, който служи като преграда между двете зони в стаята. Трябва да има, естествено, и малка масичка. Тук на място са ярките тонове и характерни рисунки.

Дизайн на „мокрото помещение”

Твърде смело е да говорим за дизайн на такова малко кътче, но не можем да оставим помещението на произвола. Намерете подходяща декоративна мазилка, малка мивка,практична душкабина и тоалетна чиния. Решение с плочки е крайно неподходящо, защото ще отнемете и без това липсващото пространство.

Подът трябва да се облицова, а таванът може да украсите с подходящо осветление или рисунък.

Гарсониера за семейство с деца

Това вече е истинско предизвикателство, но липсата на финанси не е мотив да не научите децата си какво е красиво обзавеждане или практично разпределение.

Първата ви задача е да намерите място за тях, където да почиват, учат и да играят. Обособете зоната като боядисате стените в подходящи цветове или ги облепите с весели тапети. Малко детско килимче също е в помощ на зонирането.

Мебелите за съхранение са особено важни – там трябва да прибирате всички играчки и дрехи на малчуганите.

Там осветлението трябва да е перфектно. Ако сте избрали такова, което може да се регулира – най-добре.

Ако имате деца, най-добре е да сложите преграда – дори от гипсокартон до кухненската зона. Така ще им осигурите максимално уединение, когато приготвяте вечеря.

Цветовата гама трябва да е мека, неутрална, а мебелите – задължително трансформери, за да имате всичко необходимо, включително и пространство.

Как се прави ремонт на гарсониера?

Ако сме си купили студио и то се нуждае от довършителни дейности, разполагаме с изключителна свобода за действие. За да не допуснем фатална грешка обаче, трябва да сме сигурни, че имаме идеално равен под, изравнени стени, да намерим подходящите материали за влаго- и шумоизолация. В този смисъл – не пестете от качествени материали!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *