Обзавеждане на кухня без грешка: Възможности и съвети за образцов интериор

Обзавеждане на кухня мебели уреди и съвети

Обзавеждането на кухнята предлага много възможности, но има и изисквания, които трябва да отчетем

Кухнята вече се е превърнала в сърцето на дома, където можем да си организираме романтична или приятелска вечеря, да се отдадем на музика и приятни забавления. Разбира се, по тази причина ние желаем тя да е уютна, функционални и красива. Имайте предвид, че разположението и подредбата в самата кухня се отразява и на нашия комфорт.

Разпространени грешки при проектирането на кухнята

Височината на мебелите е деликатен момент, защото ние пропускаме да се замислим, че те се употребяват ежедневно. Искаме да ги достигаме лесно, да няма кътчета, до които нямаме достъп, да ги поддържаме в чист вид и ако се налага, да ги регулираме спрямо ръста си, какъвто е случаят с масата, например.

Поставянето на пералнята е друга подробност, където може да се поколебаем как да постъпим. За да е практично, може да приберем пералнята в специален шкаф, който да бъде с използваем плот отгоре. Повечето от нас предпочитат да използват пространството си максимално, така че това е едно добро решение.

Не залагате на полезно обзавеждане, а се хвърляте по модните модели. Може да има и такива, които съчетават двата признака, но първо гледайте чекмеджетата и шкафовете да могат да приберат спокойно вещите ви и да не се притеснявате, че няма къде да ги сложите.
Покритие, което изисква непрекъснато чистене, е неудачен подход. Ако повърхността е метална, тя ще бие на очи със следите по нея, които биват оставени и от чисти ръце. Преценете дали си струва цялото ви свободно време да заминава в рутинни дейности вкъщи.

Миещи покривки и заместители на текстил. Не е препоръчително да залагате на много тъкани в кухнята, защото всяка една от тях попива миризмите, а материите трудно се поддържат. Може да използвате материали, които се мият лесно.

Хладилникът трябва да се предвиди отрано къде ще бъде поставен, за да се види накъде се отваря вратата му и каква площ от кухнята заема.
Проектирането на кухнята трябва да е съобразено напълно с нуждите ви, ритъма ви и организацията на ежедневието. Взима се като критерий също колко души я обитават, колко са децата в семейството, каква компания се очаква да се събира периодично на масата. Има домове, в които кухнята не се употребява толкова за хранене, а се правят само кафета и леки закуски – това също е фактор при изработката на дизайна.
Много е важно всички заедно да обсъдите и най-малкия детайл, да си начертаете проект и да изчистите недостатъците. Не е необходимо да сте професионалисти, за да знаете, че редовно съхранявате 5 кг картофи, свежи зеленчуци и множество уреди. Така ще намерите вариант за постоянните си продукти, за домакинската техника, за останалото, без което не можете да си представите вашата кухня.

Потърсете отговор и на следните въпроси:

1. Каква маса ви трябва – голяма или малка, или просто бар плот? Ще има ли телевизор в кухнята, лаптоп, държите ли да имате достъп до гледката към прозореца?
2. Цветовите съчетания какви ще са, материалите за шкафовете, пода и тавана.
3. Осветлението какво ще бъде.
4. Има ли домашни любимци в къщата, как ще се организира чисто битово осигуряването на техните нужди?

Хубаво е всяка кухня да разполага с три зони: работна, кът за релакс и преходна част. Разположението на печката, мивката и хладилника оформя един триъгълник, който обикновено варира от три до шест метра дължина между тях. Така се получава възможно най-комфортната среда, считат специалистите.

Изброените уреди не трябва да са близо един до друг, а ако са прекалено отдалечени, също създава неудобства. Докато се движите из кухнята, за да свършите задачите си, трябва да сте максимално облекчени, а уредите и мебелите да ви служат вярно. Не забравяйте, че след всяко готвене, идва ред на чистенето. Процесът общо взето изглежда така: съхранение, почистване, подготовка на храната, готвене, разпределение и консумация, миене на съдове, почистване на кухнята.

7 вида проекти на кухня

1. Кухня на един ред

Тя е приемлива за тесни и малки помещения, които са с широчина по-малко от два метра, или са част от хола, дневната. Покрай стената е оформена трапезария, а по линията на другата – работната зона. Подобна организация е удобна, а плотовете за извършване на различни дейности са близо и веднага предоставят помощ. Често срещано е в апартаменти тип студиа, в които храната се приготвя в единия край на голямата стая, а в другия е обособен периметър за гости, за игри на децата, за почивка на семейството.

2. Кухня на два реда

Не трябва стаята да е по-малка от два метра и половина, а формата се изисква да е издължен правоъгълник. Ако дължината на едната стена не е достатъчна, за да събере всичко накуп, може да се разпредели в две успоредни редици, като се остави място за пътечка не по-малка от 1.20 м. Този вариант предлага пълен комфорт и безопасност на домакинята, но минусите са, че няма пространство за маса и столове за хранене, които биха могли да бъдат изнесени в трапезарията.

3. Г-образна кухня

Ако формата на стаята се доближава до квадрат, това е предпочитаният избор. Тук не само ще успеете да подредите всичко необходимо, но и ще има площ за кът за хранене, който би могъл да се организира до прозореца.

4. П-образна кухня

Такъв проект често се използва при кухни, където на едната стена има голям прозорец. Уредите и шкафовете са разположени по протежението на останалите три стени.

5. Кухня-остров

Трябва да имате по-голямо помещение за целта, за да планирате остров в центъра на кухнята. Максималните му размери са 2м= на 2м.

ANDf

6. Кухня-полуостров

За малки помещения отново не е подходящо, но тук може да се съчетае масата с острова и да се освободи пространство за останалото обзавеждане в кухнята.

7. Кухня на свободен принцип

Вариантът е компромисен и обединява в себе си комбинация от споменатите разновидности.

Организация на полезната площ

Има някои правила, които следва да бъдат спазвани, ако искате максимално добра организация. Така нареченият работен триъгълник от мивка, печка и хладилник не трябва да е на пътя на обитателите на дома. Това ще предпази всички от сблъсъци и непредвидени ситуации.
Общият сбор от дължините на всички страни на триъгълника трябва да е не по-малко от три метра и половина и не повече от шест метра и половина.

Обърнете внимание на дължината на кабела при закупуването на печката, за да се избегнат проблеми при инсталирането и употребата впоследствие. Преценете и отварянето на вратата й какво място изисква.

Ако има опасни уреди, например газова печка, поставяйте я далеч от завеси и предмети, които могат да се запалят по невнимание.

Избор на шкафовете за кухня

Шкафове, чийто врати се отварят на 90 градуса са малко опасни, защото са точно на нивото на главата на човека. Добре е ъгълът да се увеличи, за да не се създават рискове за наранявания.

Универсалните шкафове са съчетание от рафтове и чекмеджета, където могат да се съхраняват посуда и продукти.

Под мивката винаги може да съберете не само коша за боклук, но и доста вещи за домакинството.

Препоръчителната височина на работната площ е 85 см за дами, които са около 165 см, а 89-90 см за по-високите от тях.

Обзавеждането на кухнята

Таванът може най-лесно да бъде боядисан в избрания цвят, но може също да се заложи на висящ таван с гипсокартон, на различни нива или да се използва специална мазилка с гипсови елементи и декорации. Зависи само от вашия избор.

Стените трябва да се безупречни, особено в зоната, където се готви и обработва храна. Там за предпочитане са плочките или миещите тапети.
Подът е желателно да бъде от гранитогрес или теракот, но по-изгодният вариант е да бъде с ламиниран паркет. Има още по-евтин избор, като имитиращия дърво плътен балатум.

Печелившите комбинации при избора на цветове са топлите и наситени гами, които внасят положителни емоции. Ако пасва на вкуса ви, нека кухнята е слънчева в меките нюанси на жълто, оранжево, червено, а може би бихте предпочели тюркоазено, зелено и кафяво. Ако мебелите са по-атрактивни, тогава нека останалите цветове са неутрални.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *