Обзавеждане на кухня в жълто – 5 практични съвета

Жълта кухня с жълто обзавеждане

Кухня с жълто обзавеждане е идеалният вариант за хора, които предпочитат модерен интериор, но не и студенината на актуалните решения

Жълтият цвят в обзавеждането има свойството да одобрява и да предразполага към общуване. Той стимулира умствената активност и събужда апетита. По тази причина е предпочитан за използване в кухненското обзавеждане. В същото време дизайнерите са преценили, че уморява и бързо отегчава, затова трябва да се използва умерено в интериора.

Жълта кухня или такава с жълти акценти подхожда на хора сангвиници, общителни, жизнерадостни и оптимисти. Най-добре е да заложите на този цвят, ако имате тъмно помещение, което гледа на север или е с по-малки размери.

Пет основни правила за обзавеждане на кухня в жълто

1. Жълтото обзавеждане изглежда по-обемно, но някак по-„леко”. Ако боядисате едната стена в лимонено, то помещението ще изглежда по-просторно и таванът ще се „качи” една идея по-високо.
jalta kuhnya 1
2. Имайте предвид, че дългото взиране в жълтия цвят уморява и дразни окото. Затова се препоръчва да не го използвате като основен фон. В пъти по-добре е да бъде като акцент в обзавеждането – като декорация, съдове, неголеми мебели.
jalta kuhnya 2

Чудесно решение са пердетата в жълто на кухня с по-умерен колорит.

3. Този цвят подобно на слънцето внася светлина и усещане за топлота. По тази причина го предпочитат не само северните народи, но и хората, които са заложили на скандинавския интериор.

4. Жълтият цвят е чудесен акцент и чрез него могат да се оформят зони за работа. Използвайте го за гръб на кухня или плот. Така малката и тясна кухня ще изглежда много по-просторна.
jalta kuhnya 4

5. Този колорит е идеален за кухни с модерно обзавеждане.
jalta kuhnya 5

Кухнята в класически стил, кънтри, американска класика или в стила Прованс обаче „предпочита” по-приглушени цветове: горчица, зехтин, пясъчножълто, светло жълто, кремаво, праскова. Тези дискретни нюанси са чудесни за стените и кухненската гарнитура.

Много важен съвет при оформяне обзавеждане на кухня: Първо избирате гарнитура, кухненски гръб, пердета и техника, после купувате боя или тапети за стените.

7 хармонични съчетания за кухня в жълто

Кой цвят се съчетава хармонично с жълтия? Оказва се, че не много оттенъци. За помощ може да ни служат примери от природата и съветите ни са:

1. Топлите жълти тонове се съчетават добре с топли оранжеви, червени, кафяви тонове. Хладните оттенъци като лимонено – със синьо, сиво, сребристо, люляково.

2. Успешните цветови комбинации могат да бъдат контрастни, неутрални и монохромни.

Контрастни: с бяло, черно, червено, сиво и виолетово.
Монохромни: съчетание с цвят сметана, каки, пясъчножълто.
Неутрални: с кафяво, бежово, зелено, оранжево.

Имайте предвид, че лошият подбор на цветове през цялото време ще ви тормози с фалш и напрегната обстановка. Хармонията пък напомня за приближаваща есен.

Комбинация с бяло
jalta kuhnya s byalo
Съчетанието на жълто и бяло е най-разнообразно и широко използвано в интериорния дизайн. Бялото балансира топлината на жълто, създава бляскав ефект, свежест и прохлада.
jalta kuhnya s byalo 3

jalta kuhnya s byalo 2

Комбинацията със сиво

jalta kuhnya sas sivo

jalta kuhnya sas sivo 2

Сивото, както и бялото, балансира жълтото, а самото то в се превръща в не толкова скучно и мрачно. Тази комбинация е подходяща в кухнята и с модерен, и с класически дизайн. Нюансите на сиво могат да си всички познати – от асфалт до графит, но за малка кухня е по-добре да се използва само светлосиви тонове.
jalta kuhnya sas sivo 3
jalta kuhnya sas sivo 4

Комбинацията с черно

jalta kuhnya s cherno
Тази комбинация се харесва в рекламния бизнес, но в кухнята черно и жълто трябва да се комбинира много внимателно. Търсете правилните пропорции и „разреждайте” с нюансите на бяло.
jalta kuhnya s cherno 3

jalta kuhnya s cherno 2

Комбинация със синьо
jalta kuhnya sas sinyo
Дизайнерите твърдят, че това е най-хармоничната комбинация. Синьото не само балансира яркостта на жълтото, но и внася усещане за уют, деликатност и комфорт.
jalta kuhnya sas sinyo 2
jalta kuhnya sas sinyo 3

Комбинация с розово и виолетово
jalta kuhnya s lilavo

Комбинацията от розово, лилаво и люляково в природата се среща в цветя. Обърнете внимание на тази сива кухня с жълти пердета и таван – точно лилавия текстил оживява този тих интериор.

Комбинация със зелено

jalta kuhnya sas zeleno
Зеленото е създадено от комбинацията на жълтото със синьото, затова не само са близки, но и в природата често ще ги срещнете в комбинация. Използването им в интериора на кухнята е повече от уместно.
jalta kuhnya sas zeleno 3

jalta kuhnya sas zeleno 2

Комбинация с кафяво и бежово
jalta kuhnya kavyavo 3
Ако ярката гама не е за вас, заложете на класиката. Модерната жълта кухня се балансира от бежовите и дървесни оттенъци. Жълтото обзавеждане за кухня изглежда добре в комбинация с дървени мебели, а една традиционно обзаведено помещение ще грейне с жълти пердета.
jalta kuhnya kavyavo 2

jalta kuhnya kavyavo

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *