Обзавеждане на мансарда – чудеса от възможности, точно под звездите

Идеи за обзавеждане на мансарда таванска стая

Мансардата не е романтично скривалище за млади, все още несемейни бунтари, а прекрасно място, където може да отгледаш и деца

До средата на 17-ти век пространството под покрива на къщата се използвало само като склад за стари неща или за слугински стаи. Идеята да промени предназначението им е на френския архитект Франсоа Мансар – той е първият, който предлага напълно обзаведени дневни „точно под звездите”. Идеята се оказва толкова добра, че нововъведението е наречено в негова чест – мансарда.

Днес никой не съхранява вехториите си под покривните склонове, а търси своето решение за оригинален дизайн на тавана. Предлагат се наистина много възможности, но бъдещият обитател ще трябва да изпълни няколко задължителни строителни работи и да определи предназначението и стила на мансардата, която ще помещава.

Два типа са възможностите за преустройство на тавана: студио (пространството е свободно от прегради и представлява една просторна стая) и клетъчно (ясно изразено зониране). Най-големият ефект в обзавеждането се постига със скосените стени на тавана – те се превръщат в основен акцент за всеки стил.

Мансардата няма „свой” предпочитан стил. Може да я обзаведете в любимото си направление обзавеждане, стига да се съобразите с осветлението и геометрията на помещението. Може дори да си позволите необичайна „еклектика” хол или спалня в кънтри стил, билярдна и детска – в минимализъм, стая за отдих на възрастни – в източен стил, а ако се решите на баня в мансардата – то може да изберете романтиката на винтиджа.

Общи принципи на дизайн

Основният проблем, който дизайнерите успешно разрешават, са скосените стени и таван. Светлината от прозорците пада под ъгъл и е трудно да се избере цветова схема. Най-често избират светли цветове, светли прозрачни лакове за вагонната шарка.

Мебели в тъмни тонове ще отиват, ако прозорците са само в краищата на покрива. Тогава контрастът с белия таван ще направи интериора по-графичен. Ако прозорците на тавана „гледат”на юг и запад, по-добре е да решите интериора в тихи пастелни цветове. Малките цветни завеси помагат за увеличаване на малките прозорци.

Греди и дъски често се използват във вътрешността на тавана – хубаво е да се боядисат точно в цвета на мебелите. Ако заложите на тапети за покритие на стените, техният рисунък не трябва да бъде голям. Ако има начин – да е в унисон с текстила в помещението или дизайнерски елементи.

Визуално разширяване на пространството се постига чрез използването на прозрачни мебели, тази техника се нарича „невидим интериор“.

Гостна в мансардата

Това е най-популярното решение за използване на мансардата в къщите. Ако и вие сте решени да се сдобиете с още едно помещение, в което да посрещате приятели, дизайнерите съветват да обърнете внимание на:

Правилната палитра: Приглушените тонове помагат за омекотяването на ъгъла на наклона на стената и ако искате ярки акценти, концентрирайте всички наситени цветове върху централната стена;

Правилно обзавеждане: в таванската стая не трябва да има много мебели: , уютен „мек” ъгъл, маса, чифт пуфове. Всички останало се разпределят ъглите, стелажите и рафтовете – те добавят обем на помещението;

Правилни аксесоари: по-добре е да избирате удължени форми, картини или снимки, които да висят на вертикални редове;

Прозорци: за тях изберете пердета от леки тъкани или ролкови щори.

Да спиш под звездите

Таванското помещение е идеално уединено място за отмора. Леглото се намира близо до прозорците, което ви позволява да се насладите на гледката към небето. Шкафовете и рафтовете напълно се вписват под наклонените стени и ъглите. Дори модулните мебели, точно в цвета на стенните панели, не изглеждат излишни в такава спалня.

Обзавеждането на тавана в частна къща често включва поставяне на голямо огледало в спалнята и използване на вертикално удължени лампи в осветлението. Дизайнът на текстила в спалнята и завесите трябва да са в един тон и рисунък.

Уютът в спалнята се подчертава с дървото – във вагонната шарка, например. Често се използва в стила Прованс. Твърди груби небоядисани дървени мебели, килими и покривки ще създадат интериор в стил Кънтри. А класиката може да бъдат подчертана с огледало в рамка от ковано желязо, светли стени и леко по-тъмни мебели в строги форми.

Не използвайте лофт в спалнята – мансарда, независимо колко е модерен стилът. Маскировката на комуникации и покритието на стените не изглежда добре в подобно помещение. Лофт е добра идея за обзавеждане на кухня и модерна гостна на тавана.

Детска стая в мансардата

Таванската е идеална за целта, стига да спазите следните правила:
Използвайте двуетажно легло като сложите под него зона за игра;
Поставете гардероб срещу леглото;

Бюро на прозореца, за да използвате максимално дневна светлина
Стълбищата трябва да са далече от мястото за игра.

Спомнете си за безопасността. В детската мансарда не бива да има остри ъгли и нестабилни структури.

Цветът в това помещение се определя темпераментът и пола на детето – интензивните живи цветове по деликатните момичета, друг тип дами се нуждае от нюанси в цвят сметана, розови, бели тонове, а момчетата предпочитат сиво-синьо или каки.

Други възможности

Най-атрактивно, но много шик е да оборудвате таванското помещение като баня или гардеробна. Разбира се, трябва да ви го направи специалист, който ще има предвид възможните рискове с комуникациите, разположението на санитарната техника или сложно оборудваните шкафове.

Далеч по-просто, но примамливо за всеки новодомец е да си организира стая за отдих. Дори да не разполагате с голяма библиотека или възможност за кабинет, една мансарда с лекота може да приюти всичките ви рафтове с книги, диван за ръкоделие или модернизиран будоар.


Ако се нуждаете от уединение, таванската стая може да се обзаведе с масивно бюро, шкаф с документи, архив и помощни материали. Не е обичайно да превърнете мансардата в офис – приемна, но там ще намерите тишина и възможност за реализация на всичките ви мащабни проекти.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *