Огледало – слънце в интериора: Да озарим стаите с тържествен блясък

Огледало - слънце в интериора: Да озарим стаите с тържествен блясък

Огледалото има не само декоративен ефект, но когато е под формата на слънце, то оживява интериора

Огледалото под формата на слънце е актуална тенденция през последните години, но интересът към него съвсем не е от скоро. То се среща не само в интериора, но и в архитектурните проекти.
Има различни варианти на изпълнение.

Може слънцето да напомня звезда с лъчи от светлина, а може и да е по-скоро като снежинка. Ако се използват елементи със златен цвят, то символизира повече слънцето, а ако е сребрист – звездата.

Понякога лъчите на слънцето са украсени с малки огледалца, стъкло или кръгове от кристали.

Да върнем лентата назад

Историята на първото огледало-слънце е свързана с една картина. Ян Ван Ейк и неговото изображение „Портретът на семейство Арнофлини“, създадено през първата половина на 15-ти век, се считат за произход на идеята.

През Средновековието огледалата под формата на слънце са се срещали основно в църквите. Те са символизирали лицето на Бога.
В епохата на Луи XIV огледалото с лъчи придобива специално значение. Дори се смята, че той е измислил дизайна, макар това да не е съвсем вярно. Тогава обаче тези мотиви добиват голяма популярност. Не е случайност, защото владетелят е известен с прозвището си Краля Слънце. Всяка сутрин той се оглеждал в отражението си и сияел като самото слънце.

Два века след Луи XIV огледалото отново е на мода. Производството им става все по-достъпно и евтино, а и експериментите с различни форми и размери зачестяват.

През първата половина на 20-ти век се ражда стилът Арт Деко. Една от ключовите му особености е привързаността към огледалата със слънчевите лъчи. През втората половина на века светът вече е пристрастен към всичко, което се свързва с Космоса. Модерно е всичко, което може да напомни за него. Огледалата вече придобиват форма не само на слънце, но и на звезди, всякакви небесни обекти и летящи средства.

Огледалата с форма на слънце в интериора

Най-често ще ги срещнете при интериора Арт деко и градските трендове с класически детайли. Не е изключение да се използват и при еклектичния интериор – там, където модерното се смесва с традициите при обзавеждането.

Всяко огледало-слънце внася лукс и блясък в интериора.

Подходящо е да се постави на някоя от стените, например над дивани, скринове, тоалетки. Любопитен подход е, ако къщата има камина, да се сложи над нея, като лъчите му са надвиснали максимално близо до отоплителното съоръжение.

Всяка стая може да се окаже подходяща за огледалото-слънце. Може в трапезарията, може и в спалнята, изборът е само ваш. Някои ги поставят близо до входа, за да посрещат външните посетители, други до банята, трети над работния си кът и т.н.

Като цяло неговата роля е като декорация, но понякога може да изпълнява и изначалната си функция. Това е възможно, ако се постави над мивката в банята например. Там не е нужно да се оглеждате в цял ръст, но лицето си ще може да виждате достатъчно ясно.

Миниатюрните елементи, представляващи огледала-слънце, се използват в комплект по няколко броя.Могат да бъдат разположени хоризонтално, вертикално или да няма симетрия между тях. Биха могли да се съчетаят и с кръгли огледала.

 

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *