Оригинални идеи за градина: Цветен часовник

Как се прави цветен часовник

С цветен часовник в градината не е необходимо да гледате екрана на мобилния си телефон

Искате да аранжирате по оригинален начин градината пред дома си?! Направете го така, че да не се налага и да поглеждате към екрана на мобилния телефон. Какво общо имат двете неща, ли?! – Нещо много оригинално, наречено „цветен часовник”!

Това е атрактивно формирование, което ще ви носи радост по всяка време на светлата част на деня и благодарение на него ще се отличите като оригинален майстор в дизайна на градината.

За основа му служи характерния за цветята биологичен ритъм. Още преди три века ученият Карл Линей установил, че красивите растения се отварят и затварят не по едно и също време.

На сутринта макът посреща първите капки роса, вечерната иглика пък изпраща слънцето. В тази дисхармония няма нищо странно и объркано. Мъдрата природа го е измислила добре – пчелите и другите насекоми нямат ограничения и може да носят цветен прашец и нектар почти през цялото денонощие.

Тънкокрилите мъничета „знаят” кои цветя кога са отворени и това дава безкраен източник на храна за всички пчели, търтеи, мушици и пеперуди. Това е в полза и на самите цветя, защото нито един вид не страда от липса на опрашване.
Схема на цветен часовник на Карл Линей
След като Карл Линей подробно изучил достъпните му растения, през далечната 1745 г. създава първия цветен часовник. Той се намира в Упсала, Швеция – в ботаническата градина на града.

Естествоизпитателят го оформя като кръгла цветна леха. Площта е разделена на 12 сегмента. Всяка отделна част отговаря на конкретен час и е плътно покрита с растения, които в точното време на деня, се отварят и затварят.

Наблюдатели се кълнат, че цветния часовник на Карл Линей показвал изумителна точност. Благодарение на наблюдателността и упоритите му проучвания, цветният му часовник не давал отклонение повече от 5 минути!

Днес може да знаете точно време от циферблата на ръката, екрана на мобилния телефон или радиото, но нима бихте се отказали от подобна декорация на градината?!
cveten chasovnik 2
Имайте предвид, че цветният часовник показва време, но и прогнозата за времето. Да речем, че сте засадили невен. Той трябва да е отворил цветовете си в седем, рано сутринта. Ако това не е станало, значи да очаквате разваляне на времето. Затворили се напълно – наближава буря и трябва да се прибирате у дома!
Ако вече сме ви запалили за идеята, посветете няколко седмици в изучаването на растенията, с които разполагате. Ако нямате подобно време, може да се възползвате от нашите предложения с времена на отваряне и затваряне на най-популярните растения.
cveten chasovnik 3

Цветове, според времето на отварянето им:

4: 00 : Цикория или Роза (Rosa majalis)
5:00 : Мак
6:00 : Грамофонче (Поветица) – не гледайте на него като плевел, а една много полезна билка или подправка
7:00 : Подбел (Марта)
8:00 : Иглика
9:00 : Маргарита
10:00 : Киселец
11:00 : Магарешки бодил (Гингер)
12:00 : Делосперма
16:00 : Нощна красавица (Мирабилис)
20:00 : Вечерна иглика

cveten chasovnik 4
Цветове, според времето на затварянето им:

14:00 : Цикория (Синя жлъчка)
15:00 : Тиква
16:00 : Подбел (Марта)
14:00 : Киселец
17:00 : Водна лилия
18:00 : Мак
19:00 : Иглика

По принцип, местните климатични особености, слънцестоенето и дори навиците на насекомите могат да окажат влияние върху обичайния час за отваряне и затваряне на цветове. Това обаче не трябва да ви откаже да направите собствен цветен часовник. Той ще ви дава часове радост и повод за гордост и би бил единствена по рода си декорация!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *