От подиум до камина: Нестандартни идеи за оригинален интериор на баня

Нестандартни идеи за оригинален интериор на баня

Банята не е просто мокро помещение, в което човек се уединява – тя е място за покой и удоволствие на сетивата

Докато статистиците изчисляват колко часове от живота си обикновен човек прекарва в банята, собствениците на къщи и малки апартаменти се опитват да оборудват баните си, така че прекараното, най-лично време да се осъществява в красива и приятна атмосфера. Изборът на интересен дизайн на банята не включва да обърне внимание не само на стила на интериора и комбинацията от цветове. Техниките, описани по-долу, ще ви помогнат да създадете уникален интериор в баня от всякакъв размер.

Практическо решение за банята – подиум

Подиумът е популярна дизайнерска техника, която помага не само да зонира стаята, но и да скрива невидимите функционални елементи. В банята с помощта на подиума можете да скриете необходимите, но непривлекателни водни тръби, да скриете канализацията и системата за пречистване на водата.

Има много опции за подреждане на подиума, но е необходимо да се избере най-подходящият с метър в ръка – това, което е подходящо за голяма баня, може да бъде неприемливо за малка. В просторната стая с високи тавани можете да си позволите да вдигнете баня в центъра, а ако таваните са ниски, ваната трябва да се „потопи”, превръщайки я в миниатюрен басейн, в който е удобно да провесите нозете си, седейки на ръба й.

Ако банята е малка, но височината на таваните ви позволява да вдигнете ваната в сравнение с други санитарни предмети, тогава с помощта на подиума можете дори да разширите пространството малко. Със стъпала не само визуално полезната подова площ ще се увеличи. За да се подобри ефекта, се препоръчва използването на мозаечна плочка или имитацията й.

Между другото, не е необходимо нивото на банята да се повиши до по-високо ниво, можете да поставите зона за мивка и огледало на малък подиум, като го отделите от друга стая. Ако в банята е монтиран душ, препоръчително е да го повдигнете на подиума, не само в етапа на проектиране, но и от практическа гледна точка. Така ще осигурите достатъчна височина за свързване към канализационната система.

Красива и комфортна – душ кабина с оригинална форма без палет

В съвременната баня не е задължително да има вана. Много хора се ограничават до душа, без да се ограничават изобщо с комфорт и удоволствие. Стандартните душ кабини, продавани в магазините, си приличат една на друга като близнаци. За да получите интересен дизайн на банята, се препоръчва да се изгради единствен душ ъгъл.

Сега е особено популярно душ кабината да се монтира без палет. Отводняването в този случай се извършва чрез внимателна система, монтирана на пода – водата се влива в канализационната система през стълби и канали. На повърхността всичко изглежда перфектно – плосък под, визуално разширява пространството и прави водните процедури възможно най-удобни.


За да предпазите ъгъла на душа в малка баня, препоръчително е да използвате тънко прозрачно стъкло или подвижни пердета. В просторната опциите са много повече. Оригинално изглежда интериорът с душ кабина от стъклени блокчета – този материал позволява на светлината да преминава, така че човек, който се къпе, няма да се чувства в затворено пространство. Модерните стъклени блокове са красиви строителни материали с различна степен на прозрачност и различни цветове, много по-различни от тези блокове, които до края на миналия век се използват за покрития.

За тези, които искат да постигнат пълна изолация на отделението за душ, могат да оформят ограда под формата на охлюв. Вътре и извън такава конструкция най-лесно да се украсяват с мозайка – неговата гъвкава основа лесно лежи върху извитата повърхност.

Екстравагантните хора могат да предпочетат огледалната мозайка – тя може да се използва както за външна, така и за вътрешна декорация.

Загадъчно и романтично: баня с камина

Огънят и водата са два противоположни елемента, от които съвременният човек подсъзнателно е привлечен. Благодарение на изобретяването на био-камини, които не изискват комини, възможността за създаване на необичаен дизайн на баня с камина се появи дори сред собствениците на малки апартаменти. Био камините работят с еко гориво, произведено на базата на алкохол. В резултат на изгарянето се ражда истински огън, но не се образува повече въглероден диоксид, отколкото от една свещ.

Слагането на био-камина в банята изисква да се съобрази с това, че между устройството и стената е необходимо разстояние от най-малко 2 см, а настненните модели трябва да се намират на не по-малко от 30 см от пода. В малка баня се препоръчва компактен настенен модел- така ще бъде по-безопасно и по-ефективно.


В частна къща нищо не може да пречи на подреждането на истинска камина, особено ако къщата е в етап на проектиране. Една от най-ефективните възможности е инсталирането на такава камина в стената между спалнята и прилежащата баня. Такава проста техника преобразува две помещения наведнъж, като едновременно разделя и обединява съседни пространства.

Ако истинският огън ви плаши, има смисъл да погледнете електрическите камини – някои модели реалистично имитират жив пламък. Въпреки това, не забравяйте за рискованото съседство на електричеството и водата – особено опасни може да бъде в банята, така че ще трябва внимателно да следват всички предпазни мерки.

Други интересни идеи за обзавеждане на баня

Ако горните идеи изглеждат сложни, тогава можете да изберете алтернатива за себе си, като разгледате интересни възможности дизайни на банята. Дори и най-малкото помещение може да се превърне в кът на отдих и удоволствие. Ако не сте от тези, които се занимават с аматьорски ремонти, намерете професионалисти, които ще могат да реализират най-неочакваните идеи и фантазии!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *