Открита камина – не само красота и уют в интериора

Открита камина – не само красота и уют в интериора

Откритата камина е двойна грижа, но и двойна радост – тя краси дома , успокоява и внушава непоправимо чувство на уют

Отворената камина е първият тип отоплително устройство, което по чудо е оцеляло и до днес. Това е нагревател, отворен от една, две, три или от всички страни, въпреки че класиката е правоъгълна камина, отворена от едната страна.

Ако в предишни времена използването на отворена камина не е имало алтернатива, то днес не е така.Решението да инвестираме в нея, трябва да бъде аргументирано от ползите и съзнателния ни избор.

Да уточним първо предимствата и недостатъците на откритата камина:

Плюсове:

Романтичната обстановка, съзерцанието на огнените пламъци и непосредствена им близост са на първо място. Под пукането на дървата за огрев, тяхната специфична миризма и топлината на огнището е приятно да се води разговор. И в повечето случаи изборът на такава камина се основава на тези усещания.

Получаване на лъчиста топлина е по-естествено и безопасно за човека, за разлика от конвекцията.

Простота и хармония – камина с отворено огнище се вписва естествено в повечето интериори.

Скоростта на затопляне на стаята е достатъчно бърза, за да ни сгрее и при най-тежката зима.

Ускорено отстраняване на влагата от въздуха: поради конвекцията влагата изчезва, а стаята се изпълва със суха топлина.

Изключителна функционалност: В откритите камини може да се поставят решетки за скара, шишчета, стойки за чайници. И тогава камината се превръща като съвременна версия на някогашното огнище, в което е допустимо да се готви храна.

Открита камина – не само красота и уют в интериора

Сред недостатъците, които имат откритите камини са:

Ниско КПД – коефициент на полезно действие. Дори камина, която е отворена от всички страни, не може да замени отоплението. По-правилно е да се счита, че такава камина е по-полезна като допълнителна конструкция за отопление.

Малко натрупване на топлина. Такава камина дава топлина само докато дървото гори. Изгасналото огнище бързо се охлажда и е безсмислено да очакваме поне малко топлина от него.

Рискове, произтичащи от небрежно поддържане на камината. По принцип те се появяват, ако огнището е изградено некомпетентно и устройството се използва неправилно. Тогава са възможни прехвърчащи искри и дим в стаята. За да се избегне опасност, горивното устройство трябва да бъде постоянно наблюдавано, докато дървата за огрев бъдат напълно изгорени и превърнати в охладена пепел.

Така нареченият „ефект на течение“, който издухва топъл въздух от комина и охлажда камината. В края на краищата, отворената камина консумира много кислород, за да може дървото да гори добре. Ако дупката на пещта е голяма, от нея се изпуска много въздух.

В този случай, когато част от кислорода навлиза през пукнатини, отворени врати и отвори, в помещението се образува течение от всички страни.

Открита камина – не само красота и уют в интериора

Популярни въпроси и отговори за открити камини:

Колко топло става с откритата камина?

Отворената камина е топла, но неефективна (средната ефективност е само 15-20%). Лъвският дял от топлината отива вертикално в комина, а дърва за огрев с постоянен достъп на кислород изгарят бързо, без възможност за тлеене. Въпреки това, ако е необходимо бързо да се затопли стаята без отопление, тогава откритата камина ще се справи най-добре с тази задача, тъй като цялата топлина отива в стаята.

Привлича ли студен въздух в къщата от открита камина?

Вертикалният комин предлага тази възможност, но е оборудван с плъзгащ се заслон. По време на изгарянето на камината тягата предотвратява навлизането на студен въздух в стаята отвън, а след гасене на камината заслонът се затваря напълно и предотвратява течения.

Откритата камина изсушава ли въздуха?

Това е вярно. В края на краищата основната топлина идва от отворената горивна камера под формата на горещ въздух в стаята. Откритата камина поема голямо количество кислород и забележимо изсушава стаята. Ако стаята е влажна, идеално, но ако не, обикновен отворен съд с вода с широко гърло до камината ще ви спаси.

Откритата камина има ли нужда от допълнителна вентилация?

Откритата камина абсорбира кислорода от стаята в цялата отворена зона на портала. Следователно консумацията на кислород е в пъти по-голяма от обема на самата камина.

Съвременните запечатани прозорци не осигуряват достатъчен приток на кислород в стаята, така че помещението трябва да е достатъчно голямо за камина, в противен случай ще е необходимо да се организира принудителен достъп на кислород до камината. Достатъчно голяма стая е, ако площта на отвора на пещта се отнася до площта на помещението в съотношение 1:50 – 1:70.

Възможно ли е да се регулира скоростта на изгаряне на гориво в открита камина?

Възможно е да се използва плъзгаща врата. Ефектът ще бъде малък: колкото по-тясна е дупката, толкова по-лоша е тягата на камината и димът от изгорялото дърво може свободно да се излива в стаята. В затворена камина е възможно много по-ефективно да се контролира въздушният поток.

Много работа ли създава отворената камина в къщата?

Нека си признаем: дървата за огрев са предпоставка да много мръсотия в къщата. А степента на отвореност на горивната камера всъщност няма значение. Когато носите дърва за огрев в една стая, при изгаряне на дърва в открита камина, особено ако изгаряте борови иглички и отломки в камината – всичко това чака някой да го почисти. За да намалите степента на замърсяване на помещението, пред отворената камина поставете платформата от гладка незапалима плочка: всички боклуци лесно се изтриват от нея с метла или парцал и няма опасност от пожар, ако случайно се отделят искри.

Икономична ли е откритата камина?

Не. Консумацията на дърва за огрев при този тип камина е доста голяма поради малкия контрол върху скоростта на тяхното изгаряне. Стените на камината нямат време да се затоплят от едно „зареждане” с дърва. Ще трябва да сложите няколко пъти, докато стените ѝ натрупат топлина. Ако целта ви е бързо да затоплите стая, която е добре изолирана и поддържа температурата, тогава отворена камина печели може и да се справи със задачата.

Как да опазим децата и животните от камината?

Най-безопасният начин е да се изгради бараж, който да предотврати достъпа на деца и животни до горящата камината и отопляемите ѝ части. Тези решетки често се правят от ковано желязо и добавят естетика към камината.

Може ли да се постави открита камина в градски апартамент?

Само на последния етаж и само лека. Масивна открита камина с каменна облицовка ще окаже прекомерно натоварване на припокриването между етажите, а леките модерни модели, изработени от топлоустойчив метал, тежат 70-80 кг и се вписват перфектно в интериора.

И накрая – предимствата на закритата камина:

Затворените камини са по-популярни. Може да се намери по-често в магазини, продаващи оборудване за отопление.

Затворената камина е безопасна. След като напълните отвора с дърва за огрев, можете да си гледате работата спокойно, да отидете в магазина или дори си легнете.

При нея може да регулирате силата на огъня чрез намаляване или увеличаване на количеството подаван въздух.

Разбира се, ефективността на пещите от затворен тип е много по-висока от тази на отворените, т.е. стаята ще се загрее много по-бързо.

Излиза, че ако сте по-рационални, закритите камини са за вас. Ако така или иначе сте повече на работа, отколкото у дома; ако сте непоправими романтици и се чувствате по-щастливи и спокойни, наблюдавайки огъня на ръка разстояние, не се колебайте!
Инвестирайте в открити камини! Ще сгреете не само тялото, но и душата си с тях!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *