Парник в градината – струва време и труд, но си струва

Как се прави парник идеи и съвети

Да си направим парник е практично и безценно за домакинството – дори е традиционно за опитните в градинарството

Всеки знае каква е основата на доброто здраве – плодове и зеленчуци, отгледани екологично чисто, по възможност – родно производство. Ако имате материална възможност, не е трудно да си ги набавите. Друг е въпросът, ако разполагате с време и обичаш работата „открито”. Тогава се нуждаете само от градина и желание, за да зарадвате близките си с домашно отгледани зеленчуци, например.

Предвид климата, в който живеем и изобретателността ни, сме измамили дори времето, които често ни изненадва неприятно с промените. Във все повече градини виждаме парници, които ни пестят тревогите, и ни осигуряват по-рано от обичайното скъпоценните продукти.

Да си направите парник си е предизвикателството, но далеч не е така сложно за изработка. Отнема време и изисква определени умения, но си струва, предвид това, което можете да получите. За да се радвате на пресни продукти „на ръка разстояние” и удоволствието от хоби като градинарството ще ви помогнем с основните моменти в израждането на парник.

Какво трябва да знаете?

Ако нямате надежден източник на информация като човек, който има опит в това, задължително се посъветвайте с…Гугъл! С търпение и последователност ще научите всичко, което трябва да знаете и със сигурност няма да се сблъскате с проблем, който да не можете да решите. Преминалите по вашите пътеки казват, че няма дефект в парника, който да не може да се отстрани с приспособления и няколко ролки тиксо.

С каква големина да го направите?

На първо място ще се съобразите с това къде искате да го инсталирате. Няма значение колко знаете за отглеждането на зеленчуци. Големината на парника не е функция на вашия опит. Не знаете дали в един момент няма да ви хрумнат още идеи, за реализацията, на които се нуждаете от площ.

Трите „кита” на парника

Всеки парник трябва да бъде подсигурен три неща: сигурност, поддръжка и проветряване. За целта се спираме по отделно на всеки от тези важни компоненти :

Ужасната зима може и да е преминала, но март е капризен месец, а и не знаете какво ви очаква нататък. Валежите от сняг са пагубни за скъпоценните ви растения. Дори с парник няма да ги опазите, ако се натрупа такава пряспа по покрива му, че основите да се огънат и строшат. Затова винаги почиствайте покрива на парника, за да сте осигурили стабилността на скелето му.

Отоплението на растенията е дейност от първостепенно значение за отглеждането на продукция в парника. Добре се подгответе и научете от каква температура се нуждаят вашите растения. Има и такива, които изискват тропическа топлина. В такъв случай съвсем уместно ще вложите пари в електрическа или газова печка. Най-удобни и достъпни са електрическите уреди. Не е нужно да се грижите дори за вентилацията при тях. Стига само да сте сигурни, че ще имате постоянно електроподаване.

Материали за покритие (Остъкление)

Много е важно да се подберат подходящите материали за външно покритие на парника. Те ще определят на следващия етап какви пари ще плащате за отопление, качествената работа на парника и дори кога ще остарее конструкцията. Съветваме ви да изберете по-модерни изделия, за да сте сигурни в качеството на топлоизолация.

Материали за укрепване

Парниците са с лека конструкция в повечето случаи. За да не поддаде на първия по-силен вятър, на първо място четирите му колони трябва да са вкопани дълбоко. Сериозно обмислете дали не се нуждаете и от допълнителни вкопани основи от дърво. Когато снегът натрупа, те могат да спасят скъпоценната ви реколта.

Ако парникът ви ще бъде по-голям:

Трябва да изберете такова укрепление, което да устои на бурния вятър и да не се огъва след време. За крепежните елементи от основно значение е материалът, от който е направено покритието. Възможностите ви са различни дърво, алуминий, поцинкована стомана. Най-практично обаче излиза или PVC-профилът.

Основа на парника

Един парник не се нуждае от солидна бетонна основа. Трябва обаче да го вкопаем, за да си гарантираме устойчивостта му. Ако сте решили да се подсигурите, може да го поставите върху бетонен под или дори – върху павета. Тогава обаче помислете за дренаж – задържането на водата може да е пагубно за растенията. Освен това имайте предвид, че щом се намокри, бетонът се хлъзга. За да се обезопасите, по добре изберете плоча с релеф.

Тротоарни плочи или паветата сами по себе си осигуряват добър дренаж, но ще се наложи да чистите постоянно границите между плочките. На тях избиват плевели.

Ако разстелете няколко сантиметра покритие от дребен чакъл, той ще отведе натрупалата се вода и без да се образува кал.

Готов комплект или направи си сам – парник

Ще намерите, ако поискате, надеждни онлайн предложения у нас и в чужбина за цялостни решения или заготовки за парник. Лошото е, че включват частите на рамката и покривния материал. За останалото трябва да се информирате сами и да си ги набавите допълнително. Не се надценявайте и не рискувайте да градинарствате само с основния комплект за парник.

Трябва да изберете как ще поливате насажденията си. Дали с маркуч, автоматична система за поливане или пулверизация. Последният вариант е особено атрактивен, защото ви освобождава от отговорността да държите парника непрекъснато под контрол.

Трябва да обособите достатъчно широк вход, ако се нуждаете от сечива за работата и дори количка.

Запасете се с уплътнители и уплътнителни материали, за да не се окажете пред печалните резултати на някоя мразовита нощ.

Основен материал за парник

Рамката на парника може да изработите от дърво, защото е евтино и има добри изолационни свойства. Лошото е, че иска специални грижи и се променя при експлоатация. Пластмаса е далеч по-лесна за използване, но няма да се чувствате много удобно, затова препоръчваме комбинираните комбинации – алуминиеви конструкции с дърво. Те също изолират добре, но и са доста издръжливи.

Покрив и основа

Стъклото е най-популярният вариант за покрива на парниците, но при по-малките конструкции могат и да се използва и поликарбоната.

Най-важното, особено през лятото, е добрата вентилация. Затова се придържайте към правилото – площта отворените „прозорци” трябва да е поне 10% от тази на покрива.

Лесно ще разберете от колко точно проветряване се нуждаете. Щом вие се чувствате некомфортно в парника, то и насажденията се чувстват така. Проветряването е важно, затова правете го често при високи температури.

Направи си сам – парник

От какво се нуждаете?

Дъски и греди, предварително обработени с антесептик, който да ги предпази от гниене
PVC-тръби
Дебело полиетиленово покритие
Арматура с дължина 1м.
Пирони и винтове
Специални панти за врати и отвори;
Дръжки и заключваш механизъм, ако е необходим
Метална скоба за закрепване на PVC тръби

Етапи на инсталирането

В първия етап на работата трябва да се подготви площта под парника, хубаво да се трамбова и да се сбие по периметъра на дъските, обработени с антисептик. В ъглите на рамката от дъски трябва да се подсили с арматура, както е показано на снимката.
Направи си сам парник
Втори етап – закрепете по периметъра на основата няколко пръта арматура на равно разстояние един от друг. Ако площта ви е 3х6, ще се нуждаете от примерно 35 пръта. Забийте прътовете на 50см в земята и укрепете здраво, защото на тях ще лежи основата на конструкцията. Прътите трябва да са с височина над пръста не повече от 60см.
Направи си сам парник
Трети етап – да сложим предварително нарязаните PVC-тръби, така че да свържат противоположните арматурни пръти.
Направи си сам парник
Четвърти етап – закрепете с метални скоби PVC-тръбите.
Направи си сам парник
Пети етап – Укрепете конструкцията с греди със сечение не по-малко от 50 х 50 мм.

Етап шести – За по-голяма надеждност укрепете ъглите с конструкция от греди.
Направи си сам парник

Етап седми – Скрепете по между си няколко PVC-тръби така, че да се получи една с дължината на целия парник, а след това я свържете с получените PVC-арки.
Направи си сам парник

Осми етап – Сега покрийте с полиетилен конструкцията. Той се закрепва с помощта на специални скоби (можете да използвате дървени летви, които по-здраво да държа платнището, за да не се отнесе от вятъра).
Направи си сам парник

Девети етап – Хубаво изпънете покритието по предната и задната част на рамката. Там, където е отворът, трябва да го обърнете навътре и да го закрепите.
Направи си сам парник

Десети етап – Измерете получения отвор на входа и с получените размери сковете дървена рамка, която също покрийте с полиетилен. Изрежете излишъка и закрепете получената врата към общата конструкция с метални скоби. По същия начин оформете и прозорците на парника.
Направи си сам парник

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *