Пътеки в градината с мозайка от речни камъни

Пътеки в градината с мозайка от речни камъни

Можем да превърнем сами пътеките в градината си в истински шедьоври и то – безплатно

Красотата на градината не се състои само от богатство на цветя, умело подредени и отглеждане в месеците от пролетта до есента. Може да се радваме на прекрасна атмосфера дори когато не са цъфнали първите кокичета, ако акцентираме и на други детайли – например пътеките.
mozaika_1
Най-лесно, но и скучно е да разлетете строителен материал или да подредите плочи върху, които да стъпвате. Далеч по-интересно е обаче да оформите пътеките в градината като мозайка, в случая – от речни камъни. Това не е сложно – просто ви трябва желание и малко търпение.
mozaika_2
Какво ви е нужно?

Речни (или морски)камъчета с различни размери;
Пясък;
Шперплат;
Натрошен камък;
Цимент;
Вода;
Дървена или гумен чук;
Нивел;
Маркуч;
Твърда четка.
mozaika_3
Подреждане на мозайката стъпка по стъпка:

Сортирайте камъчета по цвят и форма. Ако е необходимо, трябва да се отмие мръсотията и пясъка по тях. Можете да започнете да редите без скица, но още по-добре би било да имате един предварителен план на това, което трябва да се получи.
mozaika_ot_kamani
На шперплата сложете пясък с дебелина 10 см. Направете по него предварителна рисунка от камъни. Подреждайте ги плътно един до друг, вертикално, от центъра навън. Като ви хареса мозайката, снимайте, отбележете приблизителния брой камъни и размера им и започнете да действате.
mozaika_ot_kamani 2
За да не събира дъждовна вода после, тя трябва да се разстеле на ниво малко над земята. На маркирани зона под мозайката издълбайте дълбочина до 20 см. В ямата се изсипва натрошен камък, пясък и слой от бетонна смес от около 5 см. Имайте предвид, че когато създавате 10 квадратни метра мозайка се използва 1 торба цимент.
mozaika_ot_kamani 3
Хубава кръгла форма се постига с „пергел” от два гвоздея с връв.
mozaika_ot_kamani 4
За да е надеждна мозайката първите камъчета трябва да са в цимента до 1/3.
mozaika_ot_kamani 5
Около тях, с една малка лопата, се правят и дупки, в които се поставят камъчетата за оформяне на цялата рисунка.
mozaika_ot_kamani 6
Камъчетата се поставят строго вертикално. Ако искате, регулирайте ги ръчно. Фугите между камъните трябва да бъдат твърди. Камъните в средата трябва да са плътно един до друг.
mozaika_ot_kamani 7
Използвайте нивела и чука, за да направите мозайката гладка.
mozaika_ot_kamani 7mozaika_
Като е напълно подредена, тя трябва да е обградена с камъни, тухли или други материали, като по този начин се образува крайната форма на пътеката. Улеите между камъните се пълнят с остатъците от цимента. Мозайка овлажнява с вода, покрива се с брезент за един ден. През това време, циментът ще се насити с влага.
mozaika_ot_kamani 8
На следващия ден циментът е застанал между камъните. От него е останало една трета върху тях. С помощта на маркуч сместа се насища с вода. Ако се свие прекомерно, е необходим още един слой цимент. Оставете за час и половина, за да поизсъхне.
mozaika_ot_kamani 9
След това с помощта на четка оформете пълнежа между камъните. Покрийте мозайката с брезент или друго надеждно покривало за няколко дни. След това ще получите вашата красива пътека в градината с мозайка от речни камъни. Няма да й се радвате само като на произведение на изкуството, а ще можете да я ползвате!


Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *