Патио: 30 идеи как да направим вълшебен кът на открито

Патио: 30 идеи как да направим вълшебен кът на открито

Испанското патио бързо събра популярност и е спасително решение дори за модерните градски къщи с малък двор

Доскоро за българите терминът „патио” беше поредна, внесена от Запада недомислица, станала модерна за използване в речта. Традиционно къщите ни разполагат с красиви градини, а задният двор, ако имаме такъв е за отглеждане на зеленчуци. Модерното градско строителство обаче рязко промени нещата и тъкмо то направи патиото толкова актуално. То е „подарък” от Испания, специално – Андалусия, и означава „вътрешен двор”.

Днес понятието е по-разширено и обобщава всичко с малък размер, покрито с плочки и е своеобразен център на домакинството. Това е нещо като стая под звездите и е нужно само малко пространство, маса, столове и вечеря под небето.

Съвети за оформяне на патио

Как да организираме истинско патио?

В създаването на патио няма ограничения. Може да ползвате нашето предложение, което е по бюджета на всеки или да опитате многостепенна система с фонтани, перголи и оригиналния структурирана покритие.

С какво да започнем?

1. Определете първо мястото, предназначението и общата му концепция.

2. Изберете материалите, мебелите, аксесоарите за декорация.
Съвети за оформяне на патио

Каквото е патиото – такова е и подреждането

Семейна идилия – създайте си я в задния двор за семейния тип вечери и забавления с децата. Използвайте аварийната (задната) врата на къщата – много е удобно, когато сервирате вечеря и се налага да местите разни неща от в къщи.

Съвет! Не засаждайте на площта, където ще устроите патио, широколистни дървета. Ще вложите много време и усилия, за да чистите пространството.

За възрастно семейство – да, внуците са страхотно нещо, но разбираме необходимостта им да общуват повече. Идеалното разположение да тяхно патио е разположеното непосредствено до централния вход.

За срещи с приятели – това патио изиска своеобразно уединение, защото шумния купон не бива да пречи на хората в къщата. Може да предвидите кът за барбекю и навес, където да се скриете от дъжда при необходимост.

Съвет! Имайте предвид броя на хората, с които се събирате обичайно. Обикновено отделят не по-малко от 3,5 кв.м. пространство на човек.

За събиране на тен – и това патио изисква уединение (за да останете по бански), изберете слънчево място, но имайте предвид да не правите сбирки там – на хората няма да им е комфортно да стоят часове в жегите.

Съвети за оформяне на патио

Правим патио заедно

Настилката – Избягвайте насипни материали като пясък, глина, чакъл. Ще ви създадат много проблеми при почистването и да се ходи по тях не е много удобно. Най-добрият вариант е бетонна плоча, керамични плочки, гранитогрес и тухлени павета. Ще бъде интересно да видим патио с дървени подови настилки. В този случай използвайте дърво импрегнирано с антисептик.

Етапи на работа:

Избраната площадка се почиства добре от мръсотията и дренажа до 15 сантиметра. Изравняваме повърхността и хубаво трамбоваме. Третирайте с хербицид, за да се опазите от плевели.

Запълнете с пясък (5см) или чакъл (10см) и „очертайте” по подходящ начин границите на терена – т.е. да оформите бордюр.

Съвет! Когато настилка може да се използва комбинация от различни форми и цветове. По този начин се оформя оригинална рисунка, мозайка.

Мебели – уютът е на първо място. На първо място трябва да се изчисли броят на местата за сядане. Идеално се вписват плот от стъкло или градински мека мебел, декоративни пейки, столове, люлеещи се столове, изработени от ратан или лоза.

Осветление – много оригинално изглеждат градински „факли” или фенери на слънчеви батерии, ако няма възможност за тела с проводници. В обратния случай фенерите може да поставите на красиви стълбове от ковано желязо, на оградите, стените на къщата.
Съвети за оформяне на патио

Дизайнерски решения за патио

Да си устроиш сам патио означава да дадеш поле на въображението си и възможност на ръцете ти да създадат изкуство. При декора на патиото единственото важно е вкусът на стопанина. Някои може да обичат разкоша, някои – минимализма.

Какво може да има във вашето?

Навеси във вид на арка, пергола – богато преплетени със зеленина и цветя. Подобна декорация изглежда романтична и чувствена и придава лекота. За повече уют украсете с текстил пейките, столовете и масите. Може да сложите дори възглавнички.

„Горещи приятели” като мангал, камина на открито или барбекю се превръщат в център на подреденото патио. С тяхна помощ дори може да устроите нещо като лятна кухня в средата на пространството.

Люлки – Никой не е толкова стар, че да се откаже от романтичното полюшване, особено, ако въздухът навън носи свежест и прохлада. Ако конструкцията има и навес – още по-добре. В такъв случай от забавления за патио лесно ще преминете в спане на открито.

Допълнителни аксесоари – високи статуетки и вази, всякакви предмети, които ще направят декора тематичен – приказен, битов, ретро, екзотичен, еко.
Съвети за оформяне на патио
Зеленина – всякакви цветарници, композиции с цветя, саксии, суколенти са добре дошли. Може да оформите „джобове” в настилката, където да напълните с торф или почва с дренаж. В тях може да посадите: мушката, петунии, фуксии и всякакви цъфтящи, според сезона. Няма да сбъркате с растения, богати само на листа.

За обобщение: Разгледайте десетките примери за атрактивно оформено патио. Някои от тях не са подреждани от професионален дизайнер, но са страхотни нали?! Вашият малък вътрешен двор лесно може да стане по-интересен – слушайте вкуса и сърцето си и съобразете декора с този на дома ви. Желаем ви незабравимо лято!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *