Плочки в кухнята: Изящно и функционално покритие за под

Плочки за под на кухня идеи

Подът в кухнята е специфично място, за което трябва да изберем наистина надеждно покритие

Плочките са както класическо, така и практично решение за покритие на пода в кухнята. Не бива да забравяме, че това е стая със специфично предназначение в дома. Много внимателно трябва да подберем материалът, с който ще покрием повърхностите, за да си гарантираме не само красота и чистота, но и безопасност.

Кухнята също е вид „мокро помещение”, затова трябва да си гарантираме, че ще стъпваме върху повърхност, която се отличава с влагоустойчивост и хидроизолация. Предвид сериозната работа, която се върши там, естествено е да предвидим, че подът често ще се цапа. Затова трябва да има такова покритие, което и лесно ще се чисти, и ще издържи на всякакви агресивни препарати за чистота.


В кухнята често падат всякакви тежки, остри, горещи предмети. Това ни води до мисълта, че покритието трябва да „търпи” повече механични удари. И понеже това е най-посещаваното място във всеки дом, подът трябва да се отличава и с износоустойчивост, освен със здравина.

По всички по-горе изброени критерии трудно ще намерим по-качествено покритие за кухненски под от добрите стари плочки. Единственото, с което ще ви затруднят е стилът и дизайнът, в който трябва да са издържани.


Широкото използване на керамични плочки в покритието на кухнята се дължи на тяхната естественост, сила, издръжливост и отлични естетически качества. Ако са правилно избрани, ще се ползват дълго време и ще придадат оригинален акцент на вашия интериор.

Най-добрите плочки за кухня са керамични или гранитогрес.

Керамични плочки

Помните ги още от детството си, защото са 10-20 пъти по-издръжливи от циментова замазка, не се деформират, огъват и палят. Не са проводници на електроенергия. Керамичните плочки издържат на влага или слънчева светлина. Те са чудесен избор както на придирчиви домакини, защото се чистят лесно, така и на тези, които държат на екологично чистите материали.

Дори да се решите на, да го наречем, непрактично решение като бяла кухня, то чернобели плочки ще изглеждат особено ефектно и ще разчупят стерилната обстановка.

Ярките плочки с флорални мотиви или орнаментика са перфектни за зониране на помещението. Вместо да залагате на паравани, плъзгащи се врати или мебели, просто облепете с два вида плочки „готварската” част и тази, която ще ползвате за трапезария в помещението.

Ако искате да създадете композиция от плочки, направо облепете и кухненския гръб с тях.

Плочки гранитогрес за кухня

Това е сравнително нов материал, изобретен от италианците преди поне 30 години, който е бавно, но сигурно набира популярност. Основен конкурент е на керамиката и изключително надежден за дългогодишна употреба.


Превъзхожда естествения гранит по цената, технически и естетически качества, както и по отношение на цвета.
Двата вида плочки се изработват от една и съща суровина.

Къде тогава е разликата?! – В технологията на производство!

Рисунъка и релефът на керамичните плочки може, след дълго използване, да се захаби, защото се намират на самата повърхност. При гранитогреса това се случва много, много трудно и по принцип дългата употреба не се забелязва.


Пигментите, които се добавят към самата смес за получаване на гранитогрес – пясък, глина и различни минерали, за да се получи еднороден цвят попиват в дълбочината на плочката. Гранитогресът не изисква допълнителен емайл.

Недостатъкът на този материал е, че при транспортирането и поставянето трябва да спазвате определени правила, защото той е нестабилен. Освен това е тежък материал и е сложно да се обработи.

Керамичните плочки предлагат разнообразие на дизайн и цветове. Освен това са по-евтини. Гранитогресът обаче е по-издръжлив. Трудно ще остане върху него белег, ако изтървете тежка тенджера с храна. Ако ще правите кухня на открито, трябва да знаете, че гранитогресът издържа на -50 градуса. Колкото и тежка зима да изкарате, тя няма да съсипе часове труд и вложени средства.

Избор на плочки за пода в кухнята

При избора на плочки, обърнете внимание на следното означение: символ „човешко стъпало”, показва, че това е плочка, идеална за подово покритие, а в случай че иконата му е защрихована – тази плочката е износоустойчива.

При избора на плочки, обърнете внимание на следните параметри в допълнение към цветовата гама, цена и модел: клас износоустойчивост, твърдост и коефициент на триене.


Клас износоустойчивост 1 до 5: колкото по-висок брой, толкова по-висока устойчивост на износване. Кухня се нуждае от плочки 3-4 клас. 5 клас е подходящ за супермаркети и заведения за хранене: ако ги изберете за вашата кухня, ще плащате ненужно.

Степен на твърдост: определя доколко плочката е устойчива на надраскване, удари и други механични въздействия. Определя на скалата на Моос, където приемат 10 минерала за стандарт: например, 1ва степен – талк, а10-ти – диамант. Кухнята нуждае минимум от 7-ми клас – кварц.


Коефициентът на триене. Той определя степента на приплъзване и безопасност. При подови плочки трябва да е по-голяма от 0,74. Дори когато са мокри, не трябва да се хлъзгат.

Днешната гама от плочки ви позволява да изберете такива за всеки стил: от лофта и скандинавския през кънтрито и модерното. Важно е да се спазват единството дизайна: плочките трябва да са в хармония с кухненските уреди, работни повърхности, стените и тавана на помещението.


При избора на плочки, не забравяйте, че лъскавата монохромна повърхност ще „извади” на показ всички петна и отломки. Затова помислете дали да не изберете матирано покритие с гранулиран структура, по която фините замърсители са по-малко забележими.

Не се страхувайте да експериментирате с формата на плочките: освен обичайните квадрати и правоъгълници, все по-популярни са тези с шест- и осмоъгълна форма, както и плочки със заоблени ръбове.

Малките плочки визуално увеличават пространството на малка кухня. По-добре е, ако се залепят от майстор: в противен случай ще е трудно да докарате хармония по подредбата на шевовете.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *