Почистване на дограма от монтажна пяна, лепенки и мръсотия

Почистване на дограма от монтажна пяна, лепенки и мръсотия средства и начини

Ако сте поставили качествена, съобразена с вашите нужди и изисквания дограма, единственото, което се изисква от вас е да я поддържате

Чистотата на дома не е въпрос само за домакини. Добре поддържания вид на мебелите и аксесоарите в жилището ви гарантират дългогодишното им ползване и качеството, за което сте си платили. Това се отнася изключително и за дограмата на прозорците ви. Дори да сте се погрижили да имате висококачествени профили, трябва да поддържате безупречността им от момента, в който ви я поставят.

Лесно сваляне на монтажна пяна от дограма

Във всеки дом вече има дограма и домашните майстори отдавна не разчитат на професионалисти, за да им свършат работата. Просто оставете монтажната пяна известно време да постои на слънце и вятър, за да стане по- крехка и податлива на манипулация.
Вместо с макетен нож, действайте с дървена летвичка, а за по-финото почистване се нуждаете от памучен плат и малко препарат или нетрадиционната му алтернатива.

Популярно е почистването с разтворители и по-специално ацетон, но имайте предвид, че освен монтажната пяна, те нарушават и повърхностния слой покритие на дограмата.

Също така, не използвайте продукти, съдържащи концентрирани киселини и основи, те не увреждат профила, но могат да разтворят гланцовия слой, а пластмасата ще изглежда по-зле. Твърдите четки и праховете за почистване пък ще надраскат пластмасата, така че е най-добре да не ги използвате.

Засъхналата пяна се почиства най-лесно с „Димексид”, който е евтин и може да го откриете във всяка аптека.

Първо трябва внимателно да изрежете пяната с нож или острие, за да не надраскате повърхността. Навлажнете памучната кърпа с димексид, разтрийте обилно и оставете напоената кърпа върху пяната за 5-10 минути. През това време пяната ще омекне и ще бъде лесно да се отстрани.

Неизсъхнаталата монтажна пяна за дограма се премахва най-лесно с помощта на средства, които ще намерите в…кухнята. С нагрято растително масло хубаво изтъркайте. За по-сигурен ефект оставете напоената кърпа да действа върху пяната за половин час.

Друг домашен препарат, който винаги е под ръка, е оцетът. Навлажнете салфетката в неразреден оцет и с натиск избършете остатъците от уплътнителя. Действа страхотно и по дограмата, и по стъклото, плочките и други гладки повърхности.

Как се свалят защитни лепенки от дограма?

Другият неприятен момент след монтирането на дограма е свалянето на защитните лепенки, които често са като обгорени от слънцето. Затова и производителите съветват: сваляйте ги веднага след поставянето на стъклопакета, с едно рязко движение!!!

Ако нямате възможност веднага, не е голям проблем. Просто почистване със сапунена вода ще ви свърши вода, но изисква време и фина работа с добрата, стара дървена шпатула. Възможностите ви обаче са повече:

Опитайте със сешоар! Да, точно така! Хубаво загрявате повърхността на лепенката и след това я сваляте с което ви е удобно: монтажен нож, скреперник или друг инструмент.

Парогенероторът е по-мощна алтернатива на метода със сешоара, имайте предвид!

Остатъците по стъклопакета може да отстраните с мека гума. Ако лепилото все още не мърда от повърхността на стъклото след и манипулациите, избършете повърхността с тампон, потопен в бял спирт.

Трябва да знаете и че всички видове химически методи за почистване на прозорци са доста ефективни. Най-популярен сред домакините се оказва техническия алкохол (денатуриран алкохол), който се справя безукорно със задачата

С какво да мием и с какво не прозорците и дограмата?

Винаги трябва да се има предвид, че с препарат се мият непряко от слънчева светлина прозорци. Химичната смес изсъхва бързо, а стъклото дори чисто е на следи и пръски, което не е приятно за гледане.

Абразивните материали са ви строго забранени, ако искате да запазите защитния слой на дограмата и да не рискувате боята. Много са опасни и шлифоващите материали и разтворители. Подходящите материали най-добре е да се нанасят с меката част на гъбата или памучен плат. В никакъв случай – твърди или груби четки!

Всяка домакиня ползва, ако не препарат за стъкло, то поне разтвор 1 литър вода: 1 с.л. качествен оцет. По – придирчивите могат да заложат и само на оцета. Резултатът е сияйна чистота и абсолютно съхранено здраве!

Друга възможност е да си направите „паста” за почистване от сода бикарбонат, сол и вода. Резултатът е страхотен, но не експериментирайте като добавяте с оцет, защото ще развалите суперефективността на пастата!

Ако живеете на оживено място, с излаз към булевард, значи имате проблем не само с шума. Ще минимализирате полепналия по прозорците ви прах, като ги обработвате с домашен „препарат”, съдържащ 7 с.л. глицерин, 3 с.л. вода и десет капки амоняк. След това почиствате хубаво със сух вестник.

Авангардно, но не и практично е да почистите с разрязан картоф. Да, резултатът е чудесен но колко от вас биха си купили по килограм картофи за неделното чистене?!

Самата дограма, трябва да знаете, не се чисти със суха кърпа. Търкането ги прави електростатични, а това води до по-бързо и упорито замърсяване.

Освен с купешки материали, може да ги обработите с други „направи си сам” –препарати за дограма.

Малките, труднодостъпни места по вътрешната част в основата на прозореца трупа толкова мръсотия, че чак ти става неприятно да я докоснеш с гола ръка. Тя лесно ще бъде „стопена”, ако я покриете със сода бикарбонат, а върху нея – водороден пероксид. Сместа трябва да се остави да действа известно време, а след това да се почисти с обикновена кухненска хартия.

Алкохол, амоняк, белина, водороден пероксид – напоете памучна кърпа с един от предложените продукти и внимателно избършете повърхността дограмата. Не забравяйте да избършете с влажна кърпа няколко минути по-късно. Течният амоняк отмива жълтеенето и придава на повърхността красив блясък. Много важна негово свойство е и отмиването на мухъла, събран по дограмата.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *