Полезни съвети при проектирането на интериорен дизайн на малки апартаменти

сн. Моми студио

Автор: Антония Саранеделчева

Всеки, който някога е правил ремонт на малък апартамент, знае, че той е съпътстван от собствен набор от предизвикателства. Това не означава, че проектирането на интериорен дизайн за тези пространства е невъзможно. С добро планиране и обмисляне, дори и най-малките пространства могат да станат еднакво функционални и привличащи погледа.

Ако сте собственик на малко жилище и не сте съвсем сигурни откъде да започнете, тази статия е за вас. Заедно с интериорния дизайнер на Моми Студио  Антония Саранеделчева ще споделим няколко полезни съвети за проектирането и реализирането на интериорен дизайн на малки апартаменти.

Функционално разпределение

Преди да преминете към ремонта първо се уверете, че правилно сте разпределили, като функционалност пространството. Това е най-ключовата и важна стъпка за всяко едно жилище, но особено решаваща за малките пространства.

сн. Моми студио
сн. Моми студио

Задайте си въпроси за това как използвате стаята. Необходима ли ви е голяма секция или ще предпочетете нещо по-семпло, къде да бъде дивана и масата със столовете? Дали кръглата маса би била по-подходяща за вашата трапезария, спестявайки си конфликтните ръбове на правоъгълната? Задавайки си тези въпроси вие по-лесно ще можете да идентифицирате конкретните си проблемни области, а също и да откриете решения, преди да започнете да купувате обзавеждането, което в крайна сметка ще ви спести време, нерви и пари.

Размери

сн. Моми студио
сн. Моми студио

Определете размера правилно! Твърде често потребителите смятат, че пространството им е малко, затова ще си купят куп малки мебели. Според професионалните дизайнери обаче това е тотално грешна практика и е точно обратното на доброто планиране на пространството. Един зашеметяващ интериорен дизайн с правилно подбраните като размер мебели винаги прави по-добро впечатление, отколкото интериор, съвкупност от много малки предмети, които създават визуални смущения. Най-главното и важно тук е да се определят правилните пропорции, съотношение на габаритите на отделните мебели едни спрямо друг, така че да се получи от една страна хармония, а от друга отлична функция.

Изберете правилното осветление

сн. Моми студио
сн. Моми студио

В по-малките апартаменти светлината е от изключително значение. Затова помислете за стилни висящи лампи до дивана, до леглото и над масата за хранене. Ако разчитате на естествено осветление през деня, то не забравяйте, че все пак вечер ще ви осветителни тела, за това изберете настолни лампи, които можете да насочите и към тавана, тъй като тъмния таван създава усещане за по-малко пространство. Важно е всяка една зона да бъде осветена.

Помислете за обединяващ цвят

сн. Моми студио
сн. Моми студио

Препоръчваме ви да покриете всички стени на стаята с един цвят, за да създадете усещане за по-голямо пространство. Помислете да използвате топъл и богат или мек и успокояващ цвят, за да покриете по-голямата част от стаята, включително тавана. Подчертаването на един обединяващ цвят сякаш кара пространството да изглежда цялостно и по-голяма. Акцентите трябва да бъдат в килима, в декоративните възглавници, а не в/у големи площи.

Направете го многофункционален

сн. Моми студио
сн. Моми студио

Независимо от вашия стил, най-важното при проектирането на интериорен дизайн на малък апартамент е да инвестирате в мебели, които могат да се използват за повече от едно нещо. Важно е да заложите на качествени механизми. Ако пространството е проблем, помислете за инвестирането в многофункционални мебели като диван, който се преобразува на спалня, бюро, което може да функционира и като бюфет. Съвременният дизайн на мебели предоставя много такива възможности.

Повечето от нас биха се съгласили, че животът в малък апартамент изисква известна гъвкавост и креативност. Въпреки това, ако се направи правилно, няма причина най-малките пространства да не могат да покажат дизайн, достоен за признание.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *