Практично зониране на всекидневна: Съвети от дизайнери

Зониране на всекидневна

Всекидневната е стая, в която мога да се обособят различни зони, а цветовете са най-лесното решение

Ако искате да внесете повече цвят във вашата всекидневна, помислете как да зонирате помещението, така че всеки член на семейството да се чувства уютно в него. За малките апартаменти това е особено важен момент. В една скромна по площ стая е предизвикателство да се създадат комфортни кътчета, където да се съчетават релакс, събиране край трапезата и залягане над уроците за децата.

Има някои ценни идеи, от които бихте могли да се възползвате:
Популярни варианти за „разкрояване“ на всекидневната

Всекидневна и спалня в едно – спалнята може да е по-близо до прозореца, за да се спази и правилото то да е далеч от входа. Хубаво е да бъде отделено с някаква преграда или подвижна стена.

Всекидневна и кухня – стопанката би се чувствала по-приятно, ако кухненската част е в близост до прозореца.

Всекидневна и офис – офисът може да бъде оформен в някой ъгъл, където да се добави допълнително осветление.

Всекидневна и детска стая – нетрадиционна комбинация, но понякога се налага. За да може детето да се отпуска и да си играе свободно, нужно е да са поставени някакви граници между двете зони.

Как да създадем зоните

Мебелите на помощ – най-лесният и достъпен начин е да се съчетаят функциите на обзавеждането и на създаването на зони с тях. Големият диван за гости, например, вечер може да се превърне в перфектната спалня, стига да е достатъчно качествена изработка. Бихте могли да затвърдите усещането за интимност, ако добавите мобилни прегради или параван. Звукоизолацията в този случай не е възможна, но въпреки това, който е изморен, би могъл да се оттегли от вечерята или събирането и да си полегне.
zoned-living-room-s-mebeli
Мобилни прегради и стени – може да си ги поръчате по специален модел, подходящ за вашия апартамент. Те трябва да се движат или сгъват лесно, а подходящите материали за тях са стъкло, плексиглас и пластмаса. Осветлението би могло да ви помогне, да засилите ефекта на завеса, така че помислете къде и как да го инсталирате. Дължината на такива стени е от 1.5 м до 2.5 м.
zoned-living-room-ajurna-pregrada
Декоративни прегради – те по-скоро играят ролята на украса в стаята. Изработват се от дърво, метал, пластмаса и други материали, които са подходящи за направата на различни фигурални мотиви. Могат да се употребяват и за рафтове в зависимост от модела, който ще изберете.
zoned-living-pregrada
Подиум – много успешно решение за разделяне на пространството на зони в една всекидневна. Изисква се обаче по-висок таван. Ако върху него стои легло, може вътрешността да се отреди за чекмеджета, където да се съхранява спално бельо или вещи, които не са сезонни.
zoned-living-room-podium
Ниши и шкафове – такива елементи доста удачно зонират пространството в коя да е всекидневна. А и са доста практични!
zoned-living-room-nishi

Различен интериор – можете и по този начин да разграничите площта според предназначението й. Дизайнерите често използват тази техника.
zoned-living-room-razlichni-materiali
Осветлението на помощ

То има ключово предназначение и също би могло да подчертава граничните зони във всекидневната.

zoned-living-room-osvetlenie
Фалшиви колони – когато се заемете с изграждането им, имайте предвид, че не е необходимо да са големи, достатъчно е да скриват леко кът за хранене или за игра на детето, например.
zoneed-living-room-falshivi-koloni
Подредбата – отново мебелите са на ход, но този път според начина им на разполагане във вашата всекидневна. Валиден е принципът, щом не се вижда, значи го няма. Тоест ако вие седнете на дивана, обърнат с гръб към масата, все едно се намирате в отделно помещение от кухненската част.
zoned-living-room13-razpolojenie-na-mebelite

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *