Правила за съхранение на вещи и продукти на балкона

Правила за съхранение на вещи и продукти на балкона

Ако ще съвместявате функциите на балкона с килера помислете как да използвате оптимално пространството, без да сте в разрез с усещането си за ред

В един идеален свят ще бъде винаги топла есен или пролет през деня, а вечерта вечно ще наблюдаваме красиви летни залези от елегантно декорирания си балкон. В реалността обаче малцина разполагат с голяма жилищна площ. Повечето се принудени да реорганизират дори терасата си и да я използват не само като място за пиене на кафе и простиране. Ако смятате да превърнете балкона си като място за съхранение на вещи, то най-добре е да се съобразите с някои прости, но важни правила, за да сте изрядни както по отношение на ергономията, така и по отношение на фън-шу.

През лятото

Почти нищо не се съхранява на открит балкон дори през лятото, но можете да засадите цветна градина. А когато навън застудее, лесно може да преместите цветята у дома. Не е забранено съхраняването на гуми на такъв балкон. Но първо трябва да ги покриете с брезент или найлон.

Можете да съхранявате почти всичко на остъкления балкон през лятото. Слънцето обаче е заплаха тук. Помислете добре кое от всичките неща, които искате да подредите там не е заплашено от прегаряне. В жегата, когато навън е +25 и по-висока, е по-добре да махнете всичко, което се топи. И може би е по-добре да помислите за енергоспестяващи стъкла. Те отразяват слънчевата топлина.

През зимата

Съхраняването на каквото и да било на неостъклен балкон през зимата е безумно решение. При продуктите – всичко зависи от условията за съхранение. Може да опитате да пазите замразено месо, пушена риба и дори плодове на балкона…стига да не се безпокоите от птиците.

На остъклени балкони с едно стъкло в рамката (студено остъкляване), собствениците често поставят шкафове или рафтове, за да оформят мястото като килер. Но трябва да се помни, че температурата през зимата там е само с няколко градуса по-висока от външната. А влажността е много висока. В никакъв случай не слагайте там дрехи и обувки през зимата.

Когато балконът е топъл – т.е. дограмата е двукамерна и стените са изолирани – тогава температурата на балкона през зимата ще бъде + 3-5 градуса дори при -20 навън. А влажността е много по-ниска. Като цяло дори и най-ценните вещици на такъв балкон не са в риск, условията позволяват съхранението им.

Шейни, ски, изкуствена елха и новогодишни играчки се чувстват чудесно на „студения“ балкон, където има само едно стъкло. Други неща, например гуми, дрехи, велосипед, трябва да бъдат подготвени за „зимуване“.

Съхранение гумите на балкона

Някои експерти не препоръчват да съхранявате летните гуми дори на топъл балкон, но да знаете, че е възможно, ако ги подготвите както трябва.
Съвети за съхранение гумите на балкона
Свалените гуми първо се измиват старателно и се подсушават. Не забравяйте да проверите протектора: там може да има залепени камъни или отломки. След това гумите се обработват с разтвор за консервиране, например силикон. Препоръчително е да ги съхранявате, без да ги отделяте от останалите компоненти на колелото. Така те ще запазят своята форма и еластичност.
Съвети за съхранение гумите на балкона
Ако окачите гумите на специални крепежни елементи на балкона, те ще издържат до пролетта. Съхранението вертикално или подредено на пода задължава гумите да се обръщат всеки месец, за да се осигури безопасно зимуване на гумите.

Съхранение на велосипед

Държането на велосипед на балкона през зимата е нещо естествено, особено ако собственика на апартамента не може да използва мазето си. Колелото обаче също иска особени грижи и по тази причина отвореният балкон не е подходящ. Валежите ще доведат до силно ръждясване на металните части. Балкон със студено остъкляване също не е най-добрият вариант. Тук по-ниската температура ще окаже влияние – пластмасовите части стават чупливи.
Съвети за съхранение колело на балкона
Затова препоръчваме изолиран балкон с двукамерна дограма. Можете да съхранявате велосипеда си там, но първо трябва да се измие, смаже с машинно масло или специална грес, веригата и колелата. След това и да го подпрете до стената, и да го разглобите, или да го окачите „с главата надолу” – няма особено разлика!
Съвети за съхранение колело на балкона

Хладилник на балкона

Хладилник или фризер през зимата е подходящ само на изолиран балкон. Там температурата е над нулата.

Въпреки че сега на пазара има хладилници, които работят в студена среда. Но те са много скъпи – от 1000 евро – и ресурсът на такива домакински уреди директно зависи от времето, прекарано в студа. Тоест, колкото по-дълго работят и колкото по-ниска е температурата около тях, толкова по-кратък е техният експлоатационен живот.

Факт е, че компресорът обикновено работи само на топлина. Неговата смазка замръзва в студа, а износването на хладилника или фризера се увеличава. Изключвайки ги, когато стане студено, и включвайки, когато се затопли пак не е вариант – така само се развалят по-бързо.

Съхранение на плодове и зеленчуци на балкона

Отглеждането на ябълки и други плодове изисква специална предподготовка. Вземаме две кутии: едната по-малка, другата по-голяма. Слагаме едната, а между стените и дъната поставяме дървени стърготини, вата или друга изолация, така че температурата в кутията да не пада под + 1-3. Поставяме ябълките в кутия и ги завиваме със стари неща – така сланата определено няма да ги достигне.

За да съхранявате зеленчуци, се нуждаете от същите температури, но по-висока влажност – поне 90%. Следователно, съхранението за тях трябва да е различно.
Съвети за съхранение неща на балкона
Рафтове и шкафове за балкон

Гардеробът на балкона е много полезен, той „поставя всичко на мястото си“. Просто трябва правилно да изчислите нейната ширина, височина и дълбочина. Решете за разстоянието между рафтовете. Тази система за съхранение може да бъде направена както от готови мебелни части, така и от дървен материал.

Сега се продават готови заготовки за мебели и крепежи. От тях може да сглобите гардероб, като истински майстор.

Ако правите рафтове за балкона, те ще организират много добре пространството, но нямат врати, поради което цялото съдържание ще бъде напоказ. Хубавото при тях е, че са евтини и лесно се конструират и поставят.

Материалът за стелажите се избира, като се вземат предвид влажността, температурите и излагането на слънце. Ако условията на балкона ви са нормални или слънцето пече, смело поставете стелаж от ПДЧ, с висока влажност – от метал.

„Изба” на балкона е необходима за съхранение на зеленчуци през зимата. Прави се от скрап материали. Дъски, шперплат, ПДЧ и дори стар шкаф ще свърши работа! Основният атрибут на такава изба е двойно изолирани стени. Със сигурност ще предпази картофите и зеленчуците от замръзване.

Специалистите по Фън Шуй препоръчват балкона да не се претоварва с много мебели. Особено ако е, както в повечето случаи, много малък. Хубаво щеше да е да се подредят само един или два малки стола и малка масичка, но ако ще го ползвате за съхранение ползвайте сгъваеми мебели, които ще спестят място.

Най-добре е да имате само един шкаф, чието съдържание не е на показ. За да разширите визуално пространството, можете да направите вратите на шкафа огледални. За уют, можете да окачите картини природни пейзажи или вода.

Дори да не прекарвате много време на балкона, защото го използвате предимно като помещение за съхранение, спазвайте безупречна чистота. Това е добре както за вещите и продуктите, така и за вашето себеусещане – както по фън шуй, така и според правилата на уютното домакинство.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *