Премахване на влага и мухъл от мазето завинаги

Как да премахнем влага и мухъл от мазето завинаги?

Затоплянето на времето е добър повод да се отървем от лошите зимни спомени като неприятните следи от влага и мухъл в мазето

Независимо как ползвате мазето – като битова стая, килер или място за събиране на дърва, много е неприятно да влезете там след зимата. Влагата се е превърнала в мухъл и неприятна миризма на застояло. Това е колкото неприятно за гледане, толкова вредно за здравето. Затоплянето е време не само за хубаво проветряване, но и да направите така, че да премахнем завинаги влагата и мухъла от мазето.

Как да премахнем влага от мазето завинаги?

За да се отървете от влагата, трябва да проведете серия от подготвителни дейности. Разберете защо се е появила, откъде тече и как можете да оправите мястото от където идва.

Влагата е много неприятно явление, което може наистина да унищожи подредените за съхранение неща в мазето. Ако се натрупа, това може да доведе до разрушаване на структурата и влошаване на здравето на всички, които редовно слизат в избата или мазето.

Причини за поява на конденз

Кондензът се образува по тавана, пода и стените по редица причини. Най-честите причини за влага са:

Проблеми с вентилацията. Грешки в етапа на проектиране или изграждане водят до нарушаване вентилацията в помещението. Най-често срещаната грешка е следната: лошо полагани подови плочи и отломки, които блокират вентилационните канали. Когато температурната разлика между вътрешността и външната страна на помещението се образува на прозорците и стените, това е първият знак, че мухълът ще се появи скоро;

Повишаване нивата на подпочвените води. През пролетта и есента, когато заради обилни дъждове, се залеят мазета и изби, се активира и влагата. Лошото оттичане води до това, че водата се натрупва в подземни хранилища, нивото на влажността рязко се повишава и помещението се превръща във вечно влажна затворена система;

Капилярно проникване на влага от почвата или чрез пукнатини. Ако основата е положена с нарушение на технологията, след известно време, на вътрешните й стени ще се появят капчици от влага. С течение на времето това може да доведе до частично увреждане на стените и дори до тяхното срутване.

Как  влагата вреди?

Появата на конденз и характерната неприятна миризма са само първите признаци на предстоящо бедствие. Следват:

Появяват се мухъл и гъбички;

Нивата на температура и влажност в помещението са нарушени;

Размножават се вредни за хората микроорганизми;

Стените, таваните и укрепващите елементи са постоянно овлажнени, поради което покритието започва да се руши;

Започва разрушаването на сутерена, стените и подовете.

Как да се отървем от влагата

За да направите това, внимателно проверете стаята:

Ако по стените и тавана се появяват водни капчици, причината е нарушение на вентилацията;

Локвите на пода показват повишаване на нивата на подпочвените води;

Капчици само по стените говорят за липсата на хидроизолация в сутерена.

Сега разгледайте по-подробно как да елиминирате всяка от причините.

Как да се подобри вентилацията

Ако това е причината за поява на влагата, най-лесно е да се подобри чрез организиране на допълнителна вентилация. Вентилацията в сутерена е два вида:

Естествено – включва използването на т.нар. „дихателни пътища“ – отвори по периметъра на сградата. Общата им площ трябва да бъде около 1/400 от общата площ на сградата;

Принудителна – предполага използването на специално оборудване, което вкарва свеж въздух. Обикновено се използва в големи помещения.

За да се отървете от кондензацията на тавана и стените, можете да изпълните следните процедури:

Топлоизолация на инженерни мрежи. Ако имате разположени комуникации в сутерена – водопроводи и канализационни тръби – тогава температурата на водата в тях е винаги по-висока от стайната. В резултат на това се образува конденз. За да се отървете от загубата на топлина, трябва да използвате защитна обвивка от минерална вата, пяна и екструдиран пенополистирол.

Организацията на абсорбатор. За допълнителна вентилация на помещението монтирайте вентилационна кутия или тръба. Обикновено те са прикрепени към вертикални носещи елементи или прикрепени към съществуващи конструкции. На закрито се монтират две тръби – изпускателна и всмукателна, поставяйки ги на различни височини от пода в противоположните ъгли на помещението. Това е необходимо, за да се появи тягата и стаята да се прочисти.

Намаляване на нивото на подземните води

Ако подземната вода проникне в помещението, това е сериозен проблем, който с течение на времето може да доведе до частично срутване на сградата. В този случай е необходимо да се извършат редица допълнителни мерки, насочени към укрепване на фундамента и изпомпване на подземните води. По-специално, трябва да направите следното:

Изкопайте основата;

Организира дренажа по периметъра на сградата;

Укрепване на основата;

Поставяне на външна и вътрешна хидроизолация;

Да се направи настилка по периметъра на сградата;

Подсушаване на помещението

Как да се отървете от капилярна влага

Ако върху стените на сградата се образува влага, това означава, че тя прониква от външната среда, а именно от почвата. За да предотвратите достъпа до мазата, можете да използвате някои от най-популярните мерки:

Използване на хидроизолационни материали – предимно покривен материал, линохрома и хидроизолация. Всички те са направени от парчета плътни материали, импрегнирани с битум. Избата или мазата се покриват отвън и отвътре;

Защитните съединения, които запушват порите в бетона, също се считат за отлично решение. Благодарение на тях е възможно да се организира и точков ефект върху отворите, през които влагата изтича, и приложението към всички проблемни зони;

Използва се битумна мастика и полимерни смоли за допълнително защитаване на стените и подовете от кондензация. Тези съединения могат да се прилагат самостоятелно, но не винаги осигуряват необходимото ниво на защита и е по-добре да ги допълват с хидроизолационни материали;

Екраниране се използва в особено трудни случаи, когато заедно с капилярния ефект в помещението се появяват подземни води. Прави се от геотекстил, бентонит или глина.

Външна изолация на изба или мазе

Проверете основата и състоянието на склонове, дренажни тръби, дренажната система и слепите участъци. Ако нямате отводнителна система по принцип, започнете с монтирането на дренажни тръби и склонове. След това продължете със защитата на външните стени:

Премахване на старата сляпа зона;

Изкопайте дупка с ширина около 50 см от външната стена на мазето;
Изсушете външната стена;

Поставете противогъбичния материал;

Направете покритие на стената с битумна мастика, глина или бетон с добавки от течно стъкло;

Вътрешна хидроизолация на маза

След завършване на външните работи е възможно също да се изолира мазето или избата отвътре. Това се прави по следния начин:

Изсушете стаята;

Премахване на всички свободни покрития и замазване;

Почистете и запълнете всички пукнатини;

Покрийте стените с противогъбично средство;

Нанесете хидроизолационно съединение;

Ако желаете, изшкурете стените на височина от 0,5-1 м от пода.
Направете слепи участъци от лист покривен материал – фиксирайте го на 0,5 м над нивото на земята и го преместете отвъд ръбовете на външната стена на сутерена;

Покрийте ямата.

Работа по пода за премахване на влагата

Ако в стените проникне влага, попадне на пода и се изпари, трябва да направите и подови настилки. Подът и стените трябва да се бетонират с течно стъкло и покривни листове. Ако имате глинен под:

Отстранете слой глина с дебелина около 5 cm;

Изравнете повърхността на пода и го покрийте с два слоя хидроизолационен филм;

Поръсете го отгоре с глина или го изсипете с бетон и изравнете повърхността.

В случай на сезонно наводняване на мазата, използвайте друг метод:

Поставете слой от пясък или чакъл с дебелина около 10 см на пода, за да се предпазите от преовлажняване. Ако е необходимо, добавете още чакъл, ако подземните води проникнат през дренажния слой;

Върху стените се нанася специална хидроизолационна мазилка;

Поставете стъклените буркани с калциев хлорид в ъглите на избата (ще абсорбира излишната влага). За една изба не се изисква повече от 0,5-1 кг прах;

Поръсете слой от 1 см с негасена вар на пода – той ще абсорбира излишната влага и ще изсуши стаята. Изсипете малко вар в празен контейнер и го покрийте с вода. Екскретираните пари ще убият микробите и плесента.

По-добре е да напуснете стаята, докато действа варта. Върнете се след час и веднага отворете прозорчетата и вратата за няколко часа.

Популярни средства за извличане на влагата и мухъл от мазето или избата

Можете да нормализирате нивото на влажност в избата с помощта на народни средства:

Подсушете стените на мазето с глинени тухли. Поставете в различни ъгли на мазето 2-3 нагрети на печка тухли. Докато се охлаждат, ще започнат да абсорбират влагата. За да се постигне максимален ефект, могат да бъдат използвани повторно;

Ако сте решили проблема с влагата, след това трябва да премахнете съществуващата плесен от помещението за съхранение. Вземете метални или керамични контейнери, сложете в тях късчета сяра /по 200 грама. на 100 куб.м./.

Бързо излезте от стаята, плътно затваряйки вратата. Сярата ще изгори и ще освободи серен диоксид, който ще убие плесента. Не отваряйте мазата поне 10 часа. Нека мухъла бъде напълно унищожен. След това почистете и хубаво проветрете. За да се изсуши добре помещението и да се отстранят остатъците от серен диоксид, поставете кутия с негасена вар в сутерена. Абсорбира влагата много добре.

Друг вариант е да почистите тавана, стените и пода на мазето и подгответе сместа за покритие. Използвайте или смес малко количество вода с равни количества белина и хидратирана вар или формалин в малко количество вода.

Трети начин да се отървете от плесента е да третирате стените на мазето с оцетна или борна киселина (разредете 20 мл киселина в 1 л вода), може да използвате лимонена киселина (разтворете 100 г прах в 1 л вода);

Четвърти способ е да извадете от сутерена или избата всички съхранени там продукти и преработете намокрените стени сзавинаги завинагидизелово гориво.

Задължително покривайте със смесите навсякъде в помещението, дори да не виждате мухъл навсякъде. След това проветрете, подсушете и повторете процедурата за 100%-ов ефект. След това избелете стените.
Премахването на влагата и мухъл от мазето е доста труден процес. Ето защо, необходимо е да се направи дренаж и хидроизолация предварително, за да минимализирате щетите от висока влажност.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *