Премахване на влага и мухъл завинаги: Средства, съвети и решаване на проблема

Премахване на влага и мухъл завинаги начини и средства

Отиващата си зима обикновено ви оставя неприятен „спомен” за премахване – влага и мухъл. Можем ли, всъщност, да се спасим от тях за постоянно?!

Как да премахнем влагата и мухъла е основният въпрос, който занимава добрия стопанин, веднага щом пролетта пребори зимата. Те „засрамват” дома и няма значение колко старателно сме оформили обзавеждането и декорацията му. Освен това са много опасни за здравето, а е страшна досада година след година да се занимаваме непрекъснато с тях. Можем ли, всъщност, да премахнем завинаги влагата и мухъла?!

Кога се появява мухъла и колко опасен е той?

Плесените по стените на жилището се появяват при наличие на влажност и органични вещества като текстила у дома, дървените покрития, тапетите и дори – праха. Стига ви само два дена да се отчете 90% влажност и хоп – мухълът е покрил стената!

За да не се случи това, трябва да сме направили така, че да поддържаме постоянно отопление, да сме коригирали строителните дефекти, да проветряваме непрекъснато. Целта е да се поддържа въздушна влажност под 65%, защото в противен случай сме изложени на сериозен риск от отслабена имунна система, алергии, инфекции и дори – отравяне!

Премахване на мухъла от тавана, стените, пода

На първо място трябва да определете вида на плесента и възможната причина за появата. Тогава ще сте наясно какви средства да предприемете за отстраняването му и да направите така че да не се появяват по-късно.

Най-просто е директно отстраняване на плесените. Отнема по-малко време и струва по-евтино, но ефектът му е временен. Ако сте решени да елиминирате първопричината за появата на мухъл, трябва да знаете, че това изисква повече енергия, време и пари, но всяко усилие ще си струва.

За да минимализирате повишената влажност на въздуха у дома, елиминирайте източниците на влага в помещението. Премахнете течовете във водопроводите и канализацията, от крановете. През зимата трябва да се погрижите за отопление на всички стаи в къщата.
За да се предотврати появата и премахването на плесен в мазето, се извършват редица работи по отводняването на помещенията и хидроизолацията им, за да се предпази от подпочвените води и разтопените ледени маси. Инсталирайте климатик с технологии, които не позволяват на мухълът да расте вътре в него.

Ако проблемът е в липсата на вентилация, сложете във всяко помещение, в което тече вода – кухня, баня,тоалетна. Когато слагате дограма, трябва поне един прозорец да се отваря, за да проветрявате помещението.

Ако външните стени са замръзнали, погрижете се за отопление и вътрешна изолация.
Премахване на влага и мухъл завинаги начини и средства
Пукнатините трябва да се обработят навреме – независимо дали са отвън или вътре. Използвайте армираща мазилка за обработване на дефекта.

Появата на мухъл може да се обясни и с лошо уплътняване на междупанелните съединения. За „запечатване” на фугите ще се нуждаете от специалисти и да отоплявате изолационните фуги.Пак специалисти ще ви помогнат, ако проблемът ви е в покрива. Те ще направят хидроизолация и ще елиминират теча от там.

Как да премахнем мухъла сами: Съвети и средства за елиминиране на плесента

Ако проблемът не е генерален, може да се разминете с къртене на наличната мазилка и просто мястото да се обработи с препарат или домашно измиващо средство срещу мухъла. Имайте предвид, че това не е така лесно и може да крие опасности. Затова, преди да се заемете с чистенето, се запознайте с материалите, които ще ползвате.

Ако разчитате на битовата химия, непременно прочетете етикета! Не рискувайте здравето си с препарати, които имат висок клас опасност!

В името на сигурността ви, дори препоръчваме някои направи си сам – почистващи средства срещу мухъл:

Доказано, напълно безопасно и ефикасно народно средство за премахване на мухъл от стени и тавани е дестилираният бял оцет. Няма най-леката миризма на света, но ще ви свърши прекрасна работа. Напръскайте плесента с оцет или разтвор равни части – вода и оцет. Оставете да подейства и след това може да изтъркате мястото със сух парцал или кухненска хартия.

С четка натопена в смес – равни части сода за хляб и вода може да премахнете леките петна и да третирате поразените участъци с превантивна цел.

Маслото от чаено дърво, което може да намерите в големите аптеки или дрогерии, разтворено в чаша вода се слага в пулверизатор. Напръскайте петното мухъл и хубаво изтърквате. Няма да остане и следа от плесента!

Ако не искате да плащате за SAVO или друг скъп препарат, но имате нужда от по-силно средство за премахване мухъл, опитайте с:
3% кислородна вода – самостоятелно или смес със същото количество бял оцет, действа безотказно и дори избелващо по стените!

Впръсквате, оставате да действа за 10 минути само и изтривате!
Другият успешен и безопасен вариант е разтварянето на чаша чаена боракс в литър вода. След като сте оставили да действа, изтъркайте поразеното място с твърда четка или парцал, но внимавайте да не го погълнете!

След като почистите мухъла от стените или тавана:

За да го унищожите напълно, третирайте не само засегнатите области, но и цялото помещение, тъй като спорите се намират във въздуха на заразената стая във високи концентрации. Те могат да заразят незащитена повърхност в друго благоприятно място и вашата борба ще се повтори отново.

Нанесете антисептичен грунд на повърхността. С четка или валяк нанесете хидроизолационна смес с високо проникване. Изшкурете и след това нанесете мазилка. Пак нанесете грунд с дълбоко проникване. Най-накрая нанесете тапети, боя на стените, замазка на тавана, плочки, линолеум, ламинат, паркет и каквото друго е нужно, за да живеете на чисто и уютно.

Профилактика за появата на плесен

За да се избегне по-нататъшната досадна борба с мухъла, непрекъснато предприемайте превантивни мерки и следете състоянието на помещенията:

Топлете помещенията добре през студения сезон.
Следете състоянието на водопроводните и канализационните тръби.
Наблюдавайте състоянието на пода, стените и тавана.
Наблюдавайте състоянието на покрива.
Нанесете варо-циментова мазилка по време на ремонт или строителство. Тази мазилка абсорбира влагата по-малко от вар и следователно е по-малко вероятно да образува плесен.
Конструктивни и довършителни материали от дърво трябва да бъдат третирани с антисептик (за предпочитане преди това).
Винаги инсталирайте дограма с шарнир. Те трябва да имат изход за циркулация на въздуха.
Наблюдавайте състоянието на прозоречните блокове, грижете се за прозорците.
Постоянно и изцяло проветрявайте помещенията, като отваряте прозорците напълно.
Не затваряйте вратата на банята плътно, за да може влажността и температурата да се изравнят.
Не забравяйте да проветрите влажните и сухите мокри дрехи, преди да ги съхраните в гардероба.
Намалете броя на стайните растения.
Не сушете дрехите в не вентилирани помещения.
Не съхранявайте сухи цветя на закрито. Те съдържат плесен.
Винаги избърсвайте влажните помещения със суха кърпа.

Как да се избавим от влагата у дома?

Премахване на влага и мухъл завинаги начини и средства
Добрата стара дървена дограма отстъпи място на PVC-то. Причината не е, че не е качествена, а защото срещу минимум поддръжка и почистване осигурява топло- и звукоизолиране. Всеки, който е направил такава подмяна обаче, ще ви каже, че в абсолютно сухия му дом изведнъж се е появила влага – понякога в стряскащо количество. Влагата води до плесен, а останалото ви разказахме в горната част на материала.

Целият процес е лесно обясним. Колкото и качествена да е алуминиевата и PVC-дограмата, толкова /дори и дървената със стъклопакет/, тя застава на пътя на въздуха. Естествената вентилация прекъсва, макар да са налични всички необходими санитарни смукателни отвори. Недостигът на външен въздух води до кондез и замърсяване на въздуха, който неизбежно се отразява на здравето на обитателите.

Проветряването и влагоабсорбаторите са нещо необходимо, но не така ефективни, че да решат генерално проблема.

Последният хит, но не излишен лукс, на пазара за дограма, е предлагането на аксесоари,които се отварят и затварят ръчно. По-полезна обаче е клапанната система, която се управлява от разликата във влажността, която се отчита в помещението. Процесът е автоматизиран и няма нужда от намесата на живеещите в дома.
Модулите могат да са както прозоречни, така и стенни. Изисква се само осигуряване на минимална вентилация.

Ако вашата дограма няма вентилационни клапи, всяка фирма за качествено поставяне може да ви ги инсталира. В действителност и неспециалист може да ги постави – толкова опростен е процесът на монтирането им.

Друг начин за намаляване конденза по стъклата е оборудването с троен стъклопакет, което е прилично, но скъпо и несъвсем единствено решение. Работата на смукателните отвори в банята няма кой друг да я върши. Естествения приток на въздух може да се осъществи с прост вентилатор, който произвежда минимален шум.

Ако не живеете в собствен дом или не може да откриете специалист, който да ви помогне, проблемът с влагата може да се минимализира като:

Използвате климатик или сплит система. Такова устройство ще осигури въздушен поток отвън и ще намали влажността. При нужда просто включвате климатика всеки ден в продължение на най-малко един час, за да се нормализирате състоянието на влагата.

Инвестирайте в така наречените въздушни сушилни. Въздухът се пропуска през изпарителя, в който се образува конденз поради температурната разлика. Водата постъпва в резервоара. Такова устройство може да абсорбира около 10-200 литра на ден.

Използвайте абсорбатор на влага – принципът му на работа се различава от този на въздушната сушилня. В него се поставя специална таблетка, която абсорбира вода от въздуха. Това устройство е много по-евтино от сушилнята, но и полезността му е по-малка, особено в големи стаи. Освен това таблетките трябва да се сменят често.

Опитайте се да използвате народни средства като нишесте, брашно, захар, натрошен тебешир, талк, грис и т.н., имат добри поглъщащи свойства. Можете да поставите от тях в купички и да ги подредите по периметъра на стаята. Сложно е да наречете подобен метод много ефективен обаче.

Профилактика срещу повишаване на влагата:

Внимателно наблюдавайте работата на вентилационната система.
Дръжте под око тръбопровода непрекъснато.
Ежедневно (и за предпочитане няколко пъти на ден) проветрявайте апартамента или къщата.

Ако сушите у дома спалното бельо, отворете прозорците. Освен това в пералната машина можете да изберете функцията центрофугиране, за да отстраните по-голямата част от влагата в тъканта. А ако имате балкон, най-добре е там да сушите прането си.

Поливането на стайните растения трябва да бъде правилно. Не позволявайте водата да се застоява.

Здравето и комфорта на хората в дома са в пряка зависимост от наличието на влага и мухъл в дома, затова не пестете време и средства, за да се отървете от тях завинаги!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *