Проектиране на къща – какво трябва да знаем

Стършанов Архитекти проект от www.arhitekti.bg

Проектиране на къща – първа стъпка в сбъдването на една мечта

Мечтаете за свой дом? Не просто за място, което сте купили, а за сграда, създадена специално за вас? За да сбъднете тази мечта, трябва да извървите целия път от проектирането на къщата до завършването и до ключ. Специалистите от архитектурно студио „Стършанов Архитекти“ разказват за първите стъпки, през които трябва да минете, преди да започнете същинския строеж:

1.Подготовка за проектиране на сградата

Разбира се, първо трябва да изберете мястото, на което ще живеете. Освен избора на местоположението и гледката, добре е да проверите дали теренът има достъп до ток и вода, дали не е близо до свлачища и дали имате път до него.

После извадете скица-виза на имота, в която ще е описано какво и колко е позволено да застроите. Ако всичко е наред, може да започнете с търсенето на архитект или проектант.

Стършанов Архитекти Проект на къща "Йоана", гр.Раковски
Проект на къща „Йоана“, гр.Раковски – дело на „Стършанов Арпитекти“

2. Избор на специалист, който да изработи проект за къщата

Проектирането на дом не означава само няколко прости чертежа. Трябва да разполагате с добър архитект, който да ви помогне да реализирате идеите си. Подберете го много внимателно. Потърсете информация от първа ръка и се доверете на архитект с добър имидж и повече опит. Разгледайте портфолиото му с проекти и преценете дали стилът му ви допада. Срещнете се предварително, за да се убедите в готовността му да ви изслушва, да ви обяснява и да се съобразява максимално с желанията ви. Все пак домът ви не е нещо, с което да правите безсмислени компромиси, нали?

След като се договорите да работите заедно, архитектът ще пресъздаде мечтите ви в персонален проект за къща. Той трябва да удовлетворява нуждите на семейството ви, а реализирането му да влиза в рамките на бюджета и да отговаря на всички законови норми. Освен за плана на сградата, архитектът ще се погрижи и за проектирането на електрическата и водоснабдителната мрежа, за вентилацията, безопасността, избора на строителни и изолационни материали и др.

Стършанов архитекти проект за къща Милена село Белащица
Проект на къща „Милена“, с.Белащица – www.arhitekti.bg

3. Основни изисквания и документи, нужни при строежа на къщата

За да започнете проектирането, са ви необходими:

• Кадастрална скица (в някои общини);
• Скица- Виза;
• Предварителни договори с електроразпределителна компания и ВиК за включване в мрежите им.

Проектирането може да започне след набавянето на тези документи, но много често двете дейности вървят успоредно.

След окончателното изготвяне на техническия проект, той трябва да бъде внесен в общината за одобрение и получаване на строително разрешение.

За да преминете безпроблемно през безкрайните процедури за разрешителни и трудностите при проектирането и строежа, ви е нужен стабилен партньор. В архитектурно студио „Стършанов Архитекти“ можете да получите консултации и съдействие при снабдяването с нужната документация, както и сътрудничество при строителните работи.

Стършанов Архитекти проект от www.arhitekti.bg
Проект на къща „Калатея“, с.Марково на „Стършанов Архитекти“

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *