Пролетна резитба на овощните дървета: Кога и как се прави

Пролетна резитба на овощните дървета: Кога и как се прави

Правилното подрязване на излишните или стари клони на овошките гарантира плодородието на дърветата

За да могат овошките в градината за поредна година да дадат богат плод и това да не е за последно, е необходимо да се извърши качествено подрязване на дърветата през пролетта. Това не е особено трудно, но изиска известен опит и умения. В противен случай „престараването” не само няма да доведе до плодородие, но и може да съсипе овошките.

Кога се прави резитбата?

Естествено, първият въпрос е да се избере правилното време. Ранната резитба, т.е. ако се извърши, когато е много студено, може да доведе до измръзване на дървото. Закъснението също не е вариант. Тогава сокът ще тече и дърветата „плачат”. Това е предпоставка за развитие на паразитни гъби и запушване устицата, което създава проблем на фотосинтезата.

Най-доброто време за подрязване на дръвчетата е ясно, но леко мразовито. Температурата на въздуха не трябва да е по-ниска от –5°C. , което ще рече, че може да се направи от средата на март до средата на април.

Преди да започне резитбата

Преди да започнете подрязването на стари клони или ненужни издънки, се подгответе добре с:

1. Наточете и дезинфекцирайте (!!!) ножиците си, за да не нараните дървото и да не го заразите. Добра предподготовка е накисването на неелектрическия инструмент в солен разтвор (1 супена лъжица на 1 чаша вода) за 30 минути

2. Резитба на млади дървета. Нераждалите дървета изискват деликатен подход. Нужно е да се изчистят негодните издънки- болни, повредени или които конкурират със скелетните клони.

3. Издънките трябва да се изреждат на пръстени, а да не се оставят пънове. Щадете кората – ако трябва да се справите с дебел клон, ще стане лесно като първо разрежете долната страна и едва след това направите разрез отгоре.

4. Пазете пъпките. Те не са нещо, което можеш да пренебрегнеш, но в действителност е лесно да се закачи с върха на острието на ножиците. Ако трябва да се реже до пъпка, ножицата се под ъгъл 45 градуса в посока от основата към върха. Разрезът трябва да е на най-много 2мм под основата на пъпката и на толкова отгоре.

Резитба на различните овошки

Пролетно подрязване на ябълково дърво

Процесът се свежда до това да се оформи симетрична корона на дървото. Първото подрязване прави веднага след засаждането. Тогава стъблото трябва да остане на височина 80-90 см. Ако има странични издънки, трябва да останат най-много 5 най-силни, които „гледат” в различни посоки. Те трябва да останат на 1/4-1/3 от първоначалната си дължина. Ако няма странични издънки, този тип подрязване се прави през пролетта на следващата година.

Сн. pexels

Скелетните клони се подрязват така, че централният да остане на 20-25 см. над горните. Горните клони трябва да са по-къси от останалите.

През следващите години през пролетта се подрязват всички сухи, замръзнали, повредени издънки, всички клони, растящи към центъра. Не трябва да се допуска останалите клони да станат по-високи от централния.

Пролетното „подмладяване” на ябълкови дървета изисква специални грижи. Ако скелетните клони са изгнили и нежизнеспособни, подрязването само ще ускори смъртта на дървото.

Резидбата започва с големи клони. Когато се почистват стари ябълкови дървета, по-щадящо  е да се жертват няколко големи клона, а не млади издънки. При високите дървета централният също се намалява с една трета и така се образува корона от странични клони.

Пролетна резитба на круши

Начинът, по който се формира крушовото дърво с подрязване прилича много на ябълковото. Трябва да се има предвид обаче, че ако клоните на ябълката се режат на пръстен, тези на крушата – на странична издънка. Ако се прекали, ще се образуват много върхове.

Крушовото дърво също се подрязва път веднага след засаждането: фиданката се намалявадо 80-90 см и всички странични издънки се премахват.

От втората година, круши се формират така, че да имат няколко нива от 3-5 ветрилообразни скелетни клона във всеки, на 20-25 cm под централната фиданка.

Резитбата на старите круши изисква на измръзнали, сухи, повредени издънки и резитба на всички странични клони, които растат вертикално или навътре.

Клонът, започнал да расте нагоре, може да бъде принуден да се развие хоризонтално с подрязване до силна външна странична пъпка или със завързване за колче, забито в земята. Това е по-щадящо от едно „подмладяване”, което може да е твърде стресиращо за старата круша.

Пролетна резитба на праскова

От изключителна важност за развитието и плододаването на прасковата е правилното подрязване всяка година. При него короната трябва да получи формата на купа/ чаша с много нисък ствол.

Веднага след засаждането на фиданката стволът се реже на височина 20 см, за да могат плодните клони да останат ниско. Това защитава пъпките през зимата със слой сняг.

Прасковата дава плодове само на едногодишни издънки, което ще рече, че просто старите клони трябва да се премахнат. Ако има риск от измръзване, резитбата може да се извърши и по време на цъфтежа.

При пролетно подрязване младите издънки трябва да останат с до 3 пъпки. На това място ще излязат плодни издънки.

През следващите години короната трябва има 3-5 скелетни клона. По-силните плододаващи издънки се заместват от клони (до около 20 см). За да се насочи растежа на леторастите, скелетните клони се режат на пъпка. Ако сте умерени в подрязването, плодовете ще се образуват нагоре.

Пролетта е времето, през което трябва да се освободите и от повредени, болни, измръзнали клони.
Подрязване на кайсии през пролетта

Кайсиите може и да приличат на праскови, но резитбата им е с по-различна схема.

Щом се засадят, фиданката се подрязва на височина около 50-75 см и всички малки странични издънки се режат върху пръстена.На следващата година се избират 2-3 скелетни клона и се подрязват на 20-25 см. Останалите се отстраняват в пръстен. Централният трябва да остане на 10-15 см над страничните клони.

През третата година при резитбата 3-5 скелетни клона трябва да останат в долния слой, разположени под ъгъл от 45-60 градуса спрямо ствола. Те се режат до 60 см. Останалите леторасти се режат до пръстен. Централният клон трябва да е с 25 см по-дълъг от скелетните.

През следващите години санитарната резитба на дървото се прави през пролетта: изсъхналите, замръзнали клони и издънките, растящи навътре, се отстраняват. Кайсиево дърво трябва да е високо 2-2,2 м, за да дават добър плод.

Пролетно подрязване на череши

Подрязването на черешите е деликатна процедура, но като при останалите овошки е задължителна за плододаването и оцеляването на дървото.

Плодовете се появяват на едногодишни издънки и късни клони, затова дърветата трябва да се подрязват рано напролет преди началото на вегетационния период. Клоните трябва да се скъсяват по-малко , но да се изтъняват повече. Ако дължината на прирастите стане 50-60 см, издънките трябва да станат 7 пъти по-къси.

Ако черешата още не е дала плод, трябва да се спре удебеляването на короната и да се премахнат пресичащите се клони.

Повдигането на увиснали клони и издънки с привързаване е необходимо, за да се подобри растежа. За да се забави или да се провокира образуването на плодови клони върху издънките, клоните трябва да бъдат принудени да растат в хоризонтална посока.

Правилно оформената корона на черешата е с от 8 до 10 основни клона . След това дървото се нуждае само от коригираща резитба- големите клони се подрязват леко, за да не дотежат. Късите израстъци не се режат, защото си имат цветни пъпки, от които се образуват плодоносни клони и издънки.

Клоните в долната част на короната, и тези останали на сянка, неминуемо изсъхват. Трябва да се изрежат издънки, които удебеляват короната. Появата на връхни издънки при голяма резитба или се оставят за плод или се режат.

Черешите дават плод едва 4-5-та година. При младите дървета, които не дават плодове, се отклоняват с тежест или с привързване към долния клон, за да не се счупят под тежестта на плодовет в бъдещее.

Ако черешата расте по-малко от 20-25 см, е необходимо да се извърши подмладяваща резитба на странично разклоняване . При него се режат 2-4 годишни клони. „Подмладяващата” резитба се прави на 3-4 години.

Подрязване на слива през пролетта

Сливите се режат на принципа на черешите. От решаващо значение е резитбата след засаждането в градината. Ако тогава ствола не се съкрати до 75 см, ще бъде много трудно дървото да се оформи правилно.

През втората година клоните, конкуриращи централния, се махат, а скелетните клони също се намаляват леко, до пъпка за по-добро разклоняване.
През следващите години се махат издънките, удебеляващи короната и пречещи на основните клони, наред с всички повредени, измръзнали и т.н., които се режат до пръстен.

В определен момент централният клон се съкращава до здрав страничен клон и не позволява на сливата да стигне повече от 2,5 м. височина.

Подмладяващата пролетна резитба на слива включва премахване на четиригодишни клони, което стимулира появата на нови издънки. Тя се прави на 3 години.Понеже старите дървете по-трудно понасят този тип процедури, добре е изрязаните места да се покрият с градински лак.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *