Работа от вкъщи?! – Само ако организирате подходящ офис у дома

Да си направим домашен кабинет или офис у дома

Офис у дома не предполага прахосване на пари, а функционално подреждане на наличната мебел

Хората със свободна професия и в частност майките, които имат възможност да работят от вкъщи предпочитат да си организират офис у дома, вместо да плащат наем или да купуват отделно помещение.

Невинаги в жилището се намира достатъчно свободно място за кабинет или ателие, но при всички случаи са ви необходими няколко квадратни метра. В тях трябва така да организирате работния си кът, в който спокойно да разположите компютър или лаптоп, фирмения архив или работните материали, задължителните периферни устройства като стационарен телефон, факс, принтер, скенер и дори място, където да посрещате клиенти.

Сложното менажиране на техника и пространство се определя преди всичко от естеството на дейността ви. Ако се нуждаете само от компютър, спокойно може да се задоволите удобно бюро и стол. Уединението е важно не само за да се изолирате от шума на децата, но и да опазите неприкосновеността на нещата си.

Ако се занимавате с изследователска дейност, то тогава трябва да имате достатъчно място, където да държите всевъзможната научна литература, журнали и кореспонденция. Ако правите проекти, ще се наложи да разполагате с повърхност за чертеж и в такъв случай двете бюра са въпрос не на разхищение, а на необходимост. За да усвоите повече полезно място и за да не се чувствате притиснати, просто трябва да и разположите под прав ъгъл.

Ако дейността ви е свързана с контакти и приемане на клиенти, се нуждаете задължително от свободна стая. Няма да изглежда професионално, ако не осигурите място, където да разисквате нуждите им насаме. Семейството ви са вашите най-близки хора. За посетителите обаче са външни лица и те нямат място на работните ви срещи. Погрижете се да им предложите спокойно, в което ще се чувстват сигурни и където всичко ще говори достатъчно за компетентността ви.

Дори да сте творческа личност, бюрото или работната маса е задължителна мебел. За да побере всичката необходима професионална техника, материали и апаратура, трябва да е с широк плот. Пред него може да организирате посетителски кът от ниска масичка за кафе и удобни мебели за сядане. Мястото на бюрото най-добре е да се обособи точно срещу вратата, за да имате бърз контакт с пристигащите клиенти.

Работният ви стол трябва да е масивен, но мобилен. В какъвто и дизайн да го изберете, той трябва да бъде толкова удобен, че да не изпитвате и миг дискомфорт. Работата от вкъщи е по-дълга и ангажираща от тази в офис, затова удобството е от първостепенно значение.

Имайте предвид, че детайлите във вашия домашен офис ще говорят също толкова, колкото и думите ви. Когато приемате в кабината си посетители, всичко в него трябва да респектира и да внушава, че сте човек не само с вкус, но и авторитет в професията си.

Старите ви разработки, фирмения архив като кореспонденция, сметки, банкови извлечения и счетоводни документи – всичко трябва да е в идеален ред, с лесен достъп и винаги на разположение. Колкото и опит да имате зад гърба си, винаги се налага да боравите със специализираната литература и справочници – мястото им е в библиотека или поне – разположени в удобни шкафове в близост до бюрото.

Мебелите от масив в класически стил стои чудесно във всеки лекарски кабинет, приемна на адвокат или друг с подобна авторитетна професия. Програмистите, дизайнерите и всички, които работят в сферата на медиите и рекламата, могат спокойно да заложат на модерните стилове за обзавеждане.

За обзавеждането е важно да изглежда не само красиво и елегантно, но и надеждно и многофункционално. Творческите професии позволяват аеродинамични форми, прозрачни материали и смели цветови решения.

Осветлението трябва да е добро, а декорацията трябва да създава уютна атмосфера, без да разсейва нито вас, нито посетителите.

Текстилът трябва да се ограничи до основното – завеси по стените и настилки по пода. Естествено, идеята е да хармонизират както с цялостното обзавеждане, така и с функцията на вашия офис у дома.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *