Ре-дизайн на баня в панелен апартамент – какво не бива да пропускаме

баня в панелен апартамент

Всяка баня в панелен апартамент може да се превърне в модерно, практично помещение, ако планираме добре

Типичните панелни апартаменти, които започнаха да се изграждат през 60-те години на миналия век, някога бяха модерно решение за решаване на жилищната криза във все по-нарастващите градове.

Днес тези мили многоетажки чакат разрешения за саниране и други спасителни дейности, които да гарантират на стопаните им още няколко хубави десетилетия и безопасност.
banya-panelen-apartament
Въпреки риска мнозина от нас рискуват, защото един панелен апартамент е достатъчно по-евтин от току-що построените кооперации, обикновено се намират на чудесно място и там никога не липсват паркоместа и детски площадки.

Ако и вие сте горд нов собственик на панелен апартамент със сигурност ви предстои мащабен ремонт. Не е толкова сложно да решите обзавеждането на кухнята, хола и детската стая. Банята в панелен апартамент обаче изисква особено внимание и съобразяване с характеристиките на строителството преди десетилетия.
banya-panelen-apartament-2

Особености

Малката площ е характерна за банята в панелен апартамент. Нужно е да се намери мъдро решение, за да се комбинира душ-пространството с тоалетната, така че да бъде максимално удобно и едновременно с това – красиво.
banya-panelen-apartament-3
Все още се водят спорове уместно ли е мокрото помещение да бъде общо. Ето предимствата и недостатъците на такова решение:
banya-panelen-apartament-obshto
Минуси

Винаги се образува „опашка” пред вратата сутрин и вечер. Това не е дава възможност да си вземете релаксираща, вана, защото някой все ще има нужда спешно да отиде до тоалетна.

Смята се, че демонтажа дори на неносеща стена е опасна за стабилността на сградата. Необходими са ред документи и разрешителни, които изискват време и нерви, докато се започне преустройството.
banya-panelen-apartament-4
Това е откровено мръсна и шумна задача. Пренасянето на отломки цапа цялото жилище и няма да ви направи любимия съсед в кооперацията по време на ремонта.

Плюсове

Обединяването на тоалетната и банята дава чудесни възможности. Винаги се освобождава полезно място и това дава десетки възможности за интериора.

С помощта на осветления, временни прегради, различни материали може да направите ефектно зониране на помещението.
banya-panelen-apartament-5
Можете да поставите там и пералнята, и шкаф за различна домашна козметика и кърпи.

При всички случаи обаче подобно съвместяване на функциите в едно помещение е уместно, ако сте максимум двама в домакинството.

Ако разполагате с ъглова мивка в тоалетната, а след поставяне на ваната имате достатъчно място за пералня, по-добре не разбивайте междинната стена.

Избор на санитарен фаянс и аксесоари

Ваната, тоалетната чиния и мивката трябва да хармонизират с размерите на банята. Малка баня с голяма вана и джакузи в допълнение ще изглежда не просто неуместно, но и ще бъде непрактично решение. На практика няма да имате място за нищо друго.

По-добре е да се спрете на ъглови решения, душкабини и чинии с лаконичен дизайн. Това олекотява интериора и осигурява ценно място за другите неща.


Душкабините се радват на по-голяма популярност от ваните. Да, не са така комфортни, но предлагат много възможности. Можете да регулирате силата на струята, да слушате музика или дори да отговаряте на телефона. Дори може да седите там, вместо да стоите прави.

Мястото на пералнята

Много удобно я да я поставите под мивката като за целта раковината трябва да е окачена.

Ако я сложите на стената, може да направите още една преграда от другата страна на машината, така че да се получи ниша, в която може дори да поставите шкаф или кош за бельо.
banya-panelen-apartament-peralnya
Поставете пералната машина в непосредствена близост до ваната или душа. С тази уговорка,че отпадъчните води от пералната машина може да се излеят директно в канализацията, но също така и директно в банята или в кабината. Този вариант е подходящ за тези, които използват перални машини с вертикално окачване.

Дизайн на тавана

Таванът на стандартната баня в панелен апартамент обикновено е едноцветна, варосана. Това е не само скучно, но и депресиращо. Изберете някое по-модерно решение като окачен таван, например.

Предимствата им:

Изглеждат ефектно

Има богато разнообразие от цветове и повърхности

Лесно се поддържат и рядко се налага да се ремонтират

Монтирането на „светулки” никъде не изглежда по-уместно и красиво.

Имате възможност да изберете огледален таван, който визуално ще „издължи” помещението

Съобразете се с едно правило цветът на тавана трябва да бъде винаги на няколко нюанса по-светъл от стените на банята. В противен случай създава усещане за тясно и натиск.

Цветово решение и материал за стените

Обикновено се избират плочки за стените и това е мъдро решение. Много модерно е и се препоръчва да не се спирате само на един вид или цвят. Комбинирайте смело, имитирайте мозайка – ще изглежда много интересно.

Отразяващите повърхности са също добро решение. Те не само са в плюс по отношение увеличаване визуално на размера. Отразяват светлината и банята цялата озарява с блясък.

ПВЦ- панелите за баня също могат да се използват, макар да не предлагат богатство от цвят като керамичните плочки.

Подово оборудване

Плочките са традиционно решение, но много е важно да не са хлъзгави. Може да използвате допълнителни дървени панели, които няма да ви поставят в риск от фрактури след като сте взели душ.


Саморазливните подове са много модерно и красиво решение. Вярно, винаги са студени, но са безопасни и можете да попаднете на уникални дизайни в търговските вериги. Чистят се лесно и на практика са вечни. Единствените недостатъци са високата им цена и препоръката да потърсите подходящ вариант за подово отопление.

Осветление

Заложете на максималното осветление. Вградените светлинки са чудесно решение, но най-добре би било да разполагате със система за настройване на светлината. В панелните апартаменти много рядко има прозорци в банята, затова изкуствените източници са от първостепенно значение.
banya-panelen-apartament-osvetlenie

Съвети за оформяне на интериор в баня на панелен апартамент

– Използвайте огледала – Колкото повече имате в банята си, толкова помещението ще изглежда по-голямо. Можете да сложите две огледала едно срещу друго на срещуположни стени, или да направите една от стените огледална. Перфектно отразяват светлината и никога няма да е прекалено тъмно в банята.


– Правете ниши – В рамките на стените, можете да направите малки ниши, в които можете да скриете декорации, допълнително осветление или да ги използвате като допълнителни рафтове.

– Сложете завеси вместо стъклени врати за баня – така може да се спести малко пространство, но ще постигне разграничение между тях.

– Работете с текстура и цвят. Дизайнът на банята е по-добре да е решен с по-леки, естествени нюанси. Можете да добавите няколко ярки, големи акцента като няколко асиметрични контрастни ивици по стените.

– Използвайте всеки милиметър от пространството. Например – не оставяйте неизползвано пространството над вратата, а сложете малки рафтове или декоративни елементи.

– Сменете старият обемист санитарен фаянс с по-модерен и компактен.

– Използвайте плъзгаща се врата, вместо обичайната. Такива врати изискват по-малко пространство и по тази причина може да сложите външната страна на тоалетната в непосредствена близост до стената.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *