Ремонт и претапициране на мебели – не е толкова сложно!

Обновяване на стари мебели

Обновяването на интериора у дома може да стане и със стари мебели – достатъчно е да ги ремонтирате и претапицирате сами

Представете си, че сте новодомци или сте собственици на апартамент със стари мебели. Сигурно ви се иска да се радвате на ново обзавеждане с ефектни цветове и модерни дамаски, но нямате толкова пари. Имаме това, което ви е нужно в момента: Полезни съвети за ремонт и претапициране на стари мебели! С тяхна помощ лесно ще обновите интериора си, няма да ви струва много като средства и материали и ви гарантираме, че ще останете доволни от труда си!

Реставрация на стол – стъпка по стъпка

Обновяването на стари мебели общо-взето върви по следния план:

1. Трябва да разглобите тялото на съставните му части- дървени крака, подлакътници и т.н.- частите , които трябва да бъдат поправени или направо подменени.

2. Изглаждане на дървените части с шкурка, почистване с кърпа и обезмасляване, за да се премахнат малките частици, пречещи боята (или лакът) да се разнесе равномерно и да защити повърхността по-дълго.

3. Разнасяне на цветното и защитното покритие върху дървените части. Нанесете слой или два грунд преди да боядисате. В зависимост от вкуса си може да нанесете акрилна боя, тебеширена или такава със спрей, която се нанася лесно и равномерно. Нужни са максимум три слоя за плътно покритие. След като боята изсъхне, лакирайте, за да защитите цветното покритие.

4. Подмяна на пълнежа и тапицерията. Ако няма пружина, достатъчен е само подходящ плат за тапицерия, който да се фиксира с телбод, който ще намерите във всеки хипермаркет за инструменти или онлайн.

5. Сглобяване на частите в едно цяло.

Обновяване на стар стол

Обновяване на възглавничките

Това е възможно най-лесната част от преобразяването на интериора в дома ви. Не е нужно да купувате нови възглавници. Достатъчно е само да измерите старните на вече съществуващите или да изрежете шаблона, по който ще ушиете новите калъфи.

Купете подходящ пълнеж. Вземете около 5-10 mm от всеки ръб на калъфката, за да получите правилните размери. За да се получат по-меки и здрави, увийте пълнежа с вата или полиестер.

Ремонт на мебел с пружини

Този метод за ремонт изисква много време, но наистина ще ви спести и ще върне стария блясък и здравина на семейния ви диван или стол. Ето как се извършва – стъпка по стъпка:

1. Свалете цялата тапицерия, скоби и пирони от рамката. Заснемете как са изглеждали пружините преди да ги свалите. Обновете рамката на стола по познатия начин- шлайфане, почистване, обезмасляване, боядисване, лакиране.

2. Сложете презрамките (които наричат още „сапани”) в долната част на седалката за закрепване на пружините. Колкото има от тях, толкова по-здрава ще бъде седалката. Използвайте телбод, за да ги закрепите, но оставете няколко сантиметра от материята. Не ги затягайте силно, така че сапанът да увисне при натиск.

3. Огънете допълнителните сантиметри и ги прикрепете към рамката с телбод. Първо се поставят вертикалните линии, след това – с преплитане и хоризонталните линии.

4. Закрепете всяка лента три малки кабъра за тапицерия.
Ремонт пружинен стол
5. Монтирайте пружините като се ориентирате по снимката или ги разпределите равномерно върху опората от линиите. Всички пружини трябва да „гледат” в една посока.

6. Пружините се закрепват към сапаните със специален инструмент, или с канап. Всяка пружина трябва да се фиксира на три места.

7. Забийте 2 пирона в края на всеки ред пружини.

8. Дължината на канапа трябва да е 2 пъти дължината на седалката плюс 40-50 см. Сгънете парчето наполовина и направете примка около гвоздеите. След това, издърпвайки канапа, забийте гвоздеите с примка до самия край.

9. За да оформим седалката като свържем всички пружини, трябва да вържем възли във всеки край на втория „пръстен“ отгоре и да преминем към горните пръстени. Това оформя купола на седалка.

10. След като свържете пружините, увийте канапа около гвоздея и го набийте с чук, докато спре. Закрепете свободния край на конеца с телбод.

11. Втората нишка от всеки защитен контур изисква да повторете стъпки 9 и 10, но тя се връзва само върху горните пръстени.

12. Завържете всички редове по този начин. Може да подкрепите резултата и като „минете” по диагонал. Така никоя от пружините няма да се движи отделно от останалите.

13. Готовата седалка прикрепя дамаската с телбод и маскира ръбовете с ширит.

Тапициране на мека мебел

Претапицирането на меката мебел е идеално решение за всеки, който има здрава и удобна мебел, но иска различен „фасон”.

1. Заснемете и свалете старата тапицерия

Колкото и добре да познавате дивана/табуретката, преди да свалите тапицерията, я снимайте отвътре, отвън, отпред и отзад. Най-вече заснемете отблизо местата в близост до подлакътниците и т.н.

С помощта на инструмент за отстраняване на телбод, отвертка и други инструменти свалете в следния ред:

Плата, крепежите и пълнежа от долната част като обърнете дивана на гърба или с главата надолу;

Същите неща от външната част на гърба и подлакътниците;

Плата и т.н. от вътрешната страна на гърба и подлакътниците;

Накрая почистете и седалката.

Не изхвърляйте старата тапицерия веднага. Тя ще ви послужи като шаблон. Изгладете новия плат преди да го поставите.

2. Шиене на нова тапицерия

Използвайте направените снимки и старата тапицерия като ориентир. Започнете да тапицирате мебелита от долната основа. След това преминете към подлакътниците, облегалката и накрая – седалката в този рeд.

Изрежете тъканта според готовия шаблон, като вземете предвид следното:

• На краищата, които ще бъдат зашити, оставете допълнително 1-1,5 см плат;

• По ръбовете, които ще бъдат забодени с телбод, добавете около 50 мм, които ще се използват за опъване на тапицерията върху дивана.

Зашийте парчетата плат, където е необходимо, и го издърпайте върху дъното, като закрепите с телбод около краищата.

Направете същото на вътрешната страна на подлакътниците.

След нея идва ред на външната част на подлакътниците.

Външната част на облегалката се закрепя по същия начин като външната тапицерия на подлакътниците. Може да декорирате с копчета обновената мебел или да ѝ сложите нови крака.

Може да не сте твърде уверени в сръчността си или да не сте така умели в началото, но при всички случаи ще останете доволни от себе си. За един уикенд време ще сте спасили старите семейни мебели, ще сте обновили интериора си и ще сте спестили много, много пари!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *