Ремонт на детска стая: Как да изберем подходящите мебели и аксесоари?

В детска стая интериорът трябва да отговаря на полифункционалността й.

Детската стая е полифункционално помещение, затова изисква специален подход в оформяне на интериора

В детска стая интериорът трябва да отговаря на полифункционалността й. Там се спи, учи и играе – три толкова различни дейности и нито една не бива да бъде пренебрегвана!

Със сигурност имате наум какво точно търсите в обзавеждането за детска стая. Не пропускайте обаче дребни, но важни детайли, които ще костват комфорта на обитателите й.
detska staya mebel

Как се избират мебели?

detska staya mebel 2
Децата в различните възрасти се нуждаят от различни мебели, но има задължителен минимум, който няма как да пропуснете. Преди всичко трябва да се съобразите с най-важните правила при избор на мебели за детска стая.

Легло

За деца на 2-3 години трябва да се купуват безопасни мебели, необходими са им табли с не по-малко от 25 см височина. Деца на 7-10 години могат да спят на високо леглото без странични стени, а ширината му не трябва да бъде по-малко от 80 см. Над тази възраст просто избирате легло с размери като за възрастен.

Маса

Масичката или дори чина трябва да отговаря на ръста на детето, за да се чувства то удобно и да не се уморява, докато учи.
detska staya mebel 3
Стол

Непременно избирайте стол с ергономична форма, височина, която се регулира и крачетата на детето ви да опират на пода.

Шкафове

За малките деца, изберете ниски шкафове, така че да може лесно да взимат и подреждат нещата си, ако е необходимо. Трябва да се отваря лесно, да има леки чекмеджета и безопасна конструкция.

Как се избират тапети за детска стая?

Ясно е, че ще изберете шарки и нюанси по вкус и евентуално по желание на детето. Възрастният обаче сте вие и трябва да прецените някои неща.

detska staya tapeti

1. Хартиени тапети – те лесно пропускат въздуха, правят ги от естествена целулоза, както и възможните модели и цветове са с неограничен брой. Да, не са вечни, но детето също расте бързо и детската стая ще се нуждае от ремонт. Може да им се радвате до 10 години.

detska staya tapeti 2

2.Винилови тапети – абсолютно не може да се използват в детска стая. Горният им слой се изработва от разпенен винил, и децата може да се изкушат да го опитат.

detska staya tapeti 3

3. Течни тапети – безвредни са напълно. Единственият недостатък, които им намираме е липсата на гама от цветове. Хубавото обаче е, че лист течен тапет може да бъде идеалното платно за творчеството на малкия артист.

detska staya tapeti 4

4. Еко-тапети – изглеждат идеални за детска стая, но им вижте цената! Обзаведете детската стая с тях като си имате, да речем, абитуриент – тогава няма да съсипе труда ви с някой рисунък „а ла Пикасо”.

detska staya tapeti 5
5. Фототапети (особено вида „анти-маркер”) са чудесен избор за детска стая. Те са лесни за почистване от замърсяване, а от друга страна – изборът на цветове и модели в колекцията е достатъчно голям.

Как се избират пердета за детска стая?

Ще ги изберете преди всичко според интериора на стаята, но преди всичко:
detska staya perdeta 4
Закрепването към щората трябва да бъде минимум на три места. Децата се заиграват и обичат да си играят на криеница. Не рискувайте тяхната безопасност и целостта на пердето с ненадеждно закрепване.
detska staya perdeta

detska staya perdeta 2

Избирайте ги от естествени материи и забравете за тюла и воалите – не се поддържат лесно, а децата цапат повече от възрастните.

detska staya perdeta 5

 

Дизайн на тавана на детска стая

detska staya tavan 4
Ако искате да направите обзавеждането на детска стая в цялостен продукт, хубаво е да помислите и за декорация на тавана. Това е специална стая и простата монотонна боя не е най-доброто решение.

detska staya tavan 5

Окачените тавани са особено популярни за детски стаи. С тяхна помощ може да се оформят дори няколко нива. Ако имате малка стая, не се отказвайте от тях. „Изяждат” максимум седем сантиметра от височината на стаята Освен това има възможност за използване на 3D или гланцов плот и така се избягва усещането за натиск.
detska staya tavan
Повече от едно ниво страшно се харесва на децата. Дори може да се превърне в акцент на интериора. Всякакви вградени светлини може да образуват красив рисунък, което ще направи атмосферата наистина магична.
detska staya tavan 2
Ако изберете този вариант обаче, не се доказвайте като „направи си сам” – майстор, а се доверете на специалисти. Ако искате да спестите пари, забравете за окачените тавани и оформете обикновен. С рисунки и шарени тапети може да украсите тавана само ако стените са ви в спокойни тонове. Прекалената яркост не е сред предимствата на детската стая и превъзбужда излишно обитателите му.
detska staya tavan 6

detska staya tavan 7

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *