Ремонтиране и реставриране на стари врати: Идеи, които пестят пари

Как се прави ремонт и реставриране на стари врати идеи

Не сменяйте старите врати – променете ги и похарчете спестеното за нещо, което винаги сте искали да имате в обзавеждането

Интериорните врати се считат за необходимост в обзавеждането. Техният живот е доста голям, но облицовката им бързо пада. Независимо от това от колко скъп и качествен материал са направени, те ще загубят своевременно първоначалните си характеристики и ще трябва да бъдат възстановени или ремонтирани. Следователно, си струва да обмислите как да върнете хубавия изглед и удобството на старите врати.

Ремонтът и реставрирането можете да направите сами. Необходимо е само да се подготвите правилно за работа и да следвате инструкциите на по – опитните.

Ремонтиране или реставриране на стари врати?

Когато вратата загуби предишния си вид, мисълта за замяната й веднага възниква и малко хора мислят за реставрация. Нека разгледаме случаите, в които поправката ще бъде рентабилно решение:

По-евтино е да се ремонтира платно от масив, отколкото да се купи нова врата;

Рационално е да се възстанови старата врата, ако се очаква промяна в целия интериор;

Обновяването на старата дървена врата е разумно, когато е направено ръчно и най-вероятно има оригинален външен вид. Тогава говорим за истинска антика и да се захвърли е не просто глупаво, но и престъпно за наследниците ви;

Ръчният ремонт ви позволява да направите неповторим продукт, който ще бъде центърът на интериора;

В случай, че вратата има нестандартни размери, тогава е по-лесно да се ремонтира, отколкото да се купи нова;

Направи си сам ремонтът е работата забавна и интересна.

Подготовка за ремонт и реставрация на стари врати

В момента има много техники, които ще ви позволят да ремонтирате дървената врата със собствените си ръце, както и да възстановите предишната красота на други материали. Сред най-популярните методи за дребни ремонти и възстановяване могат да бъдат отличени:

Почистване на вратата с по-нататъшно боядисване.
Промяна на формата на крилото на вратата.
Промяна на фасадата на продукта.
Прилагане на желания шаблон.

При избора на конкретно решение първо трябва да имате предвид степента на износване и / или повреда на вратата, нейната функционална цел, материала на производство и интериора на помещението. За да ремонтирате самата врата, трябва да подготвите няколко инструмента. Те са съвсем прости и можете да овладеете възможностите за работа с тях без никакви проблеми дори при липса на умения. Подгответе:

шлайфмашина;
шкурка;
няколко различни четки;
боя;
ренде за дърво;

В зависимост от характера на повредата и начина, по който ще се ремонтира, може да са необходими допълнителни инструменти.
Как се прави ремонт и реставриране на стари врати идеи

Видове реставрация на стари врати:

Ремонт на стари дървени врати

От особено значение са дървените врати, които в основата си са от масивна дървесина. Въпреки ефектния вид на аналозите на такива врати, тези материали са по-изгодни, защото трябва само да се промени външното покритие, тъй като повечето от тях са здрави. Дъбовите конструкции, например, трябва само да се пребоядисат.

Ремонтът на дървени платна е доста интересен процес, който ще ви достави удоволствие.
Как се прави ремонт и реставриране на стари врати идеи
За да изберете подходящ нюанс за вратата, трябва да имате предвид богата селекция от цветове, които се предлагат на пазара. Препоръчва се да се нанесат с пистолет или четка. След това повърхността се покрива със специален лак.

Ремонт на стари МДФ врати

При модернизиране на вратите от МДФ по време на отстраняването на старата боя не използвайте поялник и груба шкурка, защото дебелината на покритието е доста тънка. Необходимо е боята да се почисти много внимателно с фина шкурка или ютия, която трябва да бъде увита в кърпа. След това вратата може да бъде пребоядисана. Възможно е леко да се смени фасадата и да залепите релефни ленти или да се имитира облицовка на врати.

Също така, вратата може да бъде украсена с фурнир. Достатъчно е да го прилепите към старата основа, а вратата отново ще придобие привлекателен вид. Струва си да се отбележи, че този материал е с ниска цена, което ще окаже благоприятно влияние върху бюджета ви. Също така можете да промените дома си с помощта на MDF панели.
Как се прави ремонт и реставриране на стари врати идеи
Такива ремонтни опции са подходящи както за вратите на стаите, така и за вратата към банята.

Не забравяйте да вземете предвид факта, че когато ремонтирате врата, трябва също да възстановите и касата й. Не е препоръчително да се слага нова, защото може да има отвори между вратата и прага.

Ремонт на стари PVC врати

Старите ПВЦ врати не винаги изглеждат страхотно, а ако са замърсени или са под действието на неприятни климатични условия, те бързо губят предишната си привлекателност. Но не трябва веднага да мислите как да замените старата врата с нова – би било по-разумно да й дадете нов облик.
Как се прави ремонт и реставриране на стари врати идеи
Това може да се направи по един от следните начини: да се лепи цветното винилово фолио, да се покрие с фурнир, да се покрие с полиуретанова боя на водна основа. Всеки от начините си има преимущества и е достъпен финансово.

Как се боядисват пластмасовите повърхности:

Оцветяването включва подготовка и старателно почистване на пластмасата от петна и филм. С помощта на почистващи препарати се прави почистване се извършва и процесът на боядисване започва.
Важно е преди боядисване да се добави необходимата съставка – втвърдител, след което боята трябва да се филтрира. Препоръчва се да се оцветява внимателно с пистолет. Прилагайте по един слой, ако е необходимо, добавете още няколко слоя.

Сушете боята : При изсушаване на стайна ще отнеме около девет часа, но осигурите температура от 40 градуса и повече, боята ще изсъхне след час или час и половина.

Важно е да знаете, че абсолютната кристализация се случва около една седмица. В сравнение с други методи на ремонт, този вариант е най-отнемащ време, затова ви препоръчваме да погледнете други методи за обновяване.

Използването на винилови покрития ви позволява бързо и без много трудности да декорирате вратата с различни рисунки и орнаменти. Големият избор от модели ще ви помогне да изберете най-подходящото решение за всеки стил и интериор. Лесно е да се залепи: моделът се поставя върху предварително подготвената равнина, след което основата се отстранява и филмът се залепва.

От съществено значение е да се вземат предвид някои фактори: след почистване и обезмасляване, дори преди залепване на картината, обработете плоскостта със разтвор на сапун. Тази стъпка е необходима за удобно поставяне и ще освободи въздуха от влизане в изображението.

В този процес ще ви е необходим помощник, особено ако областта, предназначена за залепване, е с голям размер. Никога не мокрете основата на хартията, в противен случай не можете да я разкъсате.

Друг начин, който се отличава с лекота и възможността да дадете на вратата си наистина луксозен облик, е с фурнир.

Този метод на обновяване не е много добре известен, но благодарение на него можете лесно да превърнете една стара пластмасова врата в дървена врата, в резултат на което външната разлика няма да бъде много забележима.
Как се прави ремонт и реставриране на стари врати идеи
В основата си, фурнир е натурална дървесина, така че изглежда доста привлекателен. Преди поставянето на фурнирните панели е необходимо да се извърши и предварителна обработка на пластмасовата повърхност: първо трябва да се почисти и обезмасли, след това да се отстрани защитният слой, да се залепи фурнирът и лепилото с ютия.

Не забравяйте да се придържате към оптималната температура, така че лепилото да прилепне перфектно и пластмасата да не огъне, като използвате плътна кърпа вместо уплътнение.

Ламиниране

Възможно е също така да се пребоядиса ламинирана врата или да се залепи върху нея фурнир. В процеса на използване вратите се износват и драскотини се появяват върху тях. Ще бъде доста трудно да се отървем от такива дефекти, защото това ламинираното покритие е практически невъзможно да се обработва.
Как се прави ремонт и реставриране на стари врати идеи
При повредени врати от този тип е невъзможно използването на бои и лакове, тъй като преди да ги използвате, ще трябва да нанесете кит за ремонт на дефекти и ще се виждат под лака.

От всички разнообразни продукти само боята ще даде на ламинираната повърхност предишния вид. Но да я боядисате е доста трудно, тъй като няма сцепление между плоскостта и боята. На гладък ламинат боята не се държи достатъчно добре, така че е вероятно да се отлепи за един месец и вратите ще изглеждат още по-зле, отколкото преди възстановяването.

Ремонт на стари железни врати

То може да се направи по различни начини: декорирайте с дермантин, залепете PVC фолио или фурнирни панели.

След като завършите предварителната работа, можете да започнете да украсявате вратите. Има няколко опции за декориране на вратата. Те включват шлайфане с оцветяване и по-нататъшно използване на лак, лепене на тапети, рисуване със шаблон, използване на винилови стикери и покривни фасади и реконструкция на платното. Тези методи са широко използвани в наши. Как изглеждат обновените стари врати, може да разгледате ТУК!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *