Рози в градината на моят дом: Розариум,арки и отглеждане на катерливи рози

Рози в градината на моят дом: Розариум,арки и отглеждане на катерливи рози

Ако мечтаете да се разхождате сред ароматни рози в градината, помислете как да ги оформите в розариум или арки

Да засадите розови храсти в градината е сигурен начин да я направите ярка, елегантна и ароматна. Ако го направите според правилната схема и с вкус, няма да стане нужда да прибягвате до услугите на ландшафтни дизайнери. Рози в градината се гледат не толкова трудно. Ще се справите дори и да сте начинаещи!

Подбор на стил и местоположение

Ако обмисляте да правите розариум, тогава трябва да започнете с избор на място. Всеки може да разчита на собствената си фантазия, но като взема предвид някои важни неща: плодородие на почвата, достатъчно светлина и спокойствие. За богатия цъфтеж на розите си заслужава да изберете неголеми площи и да избягвате сенчести места.

Традиционно решение за българската градина е засаждането на рози по алеи или пътеки, като трябва да оградата да е много добре поддържана.

Подготвителният етап включва избора на дизайн на розариума. Хубаво е предварително да се разглеждат богатството от възможности за оформяне на рози в градината:

Стандартен розариум
Стандартен розариум в градината
Този стил се характеризира със засаждане на рози със строго придържане към форми, разграничаване на цветни лехи с огради, зидария и рамкиране с камъчета. В този случай трябва да следвате една цветова схема. Розариум в подобен стил е добра украса на главния вход.

Ландшафтен розариум

Ландшафтен розариум
Той следва правилата естествеността: няма строги правила, саденето на розите се извършва без определен ред. Можете да използвате всеки сорт в зависимост от желанията. Място може да е всяко: в свободно кътче в градината или около декоративното езерце.

План-схема за оформяне на розариум

Следващата важна стъпка в създаването на цветна градина ще бъде изготвянето на ясен план. Това е необходимо, за да се изгради правилната композиция.
План схема за оформяне на розариум в градината
По план е необходимо да се отбележат не само границите на района, в който ще бъдат засадени розите, но и сортовете растения, следвайки принципа на съчетаване на цветовете. Ще бъде правилно да засаждате розите до тези растения, които ще се превърнат техен ярък фон – папрати, нискорастящи иглолистни храсти.

Цветна леха от рози

Инструкции за засаждане на розова градина включват подготовка на почвата, както и самото засаждане. Необходимо е да се обърне специално внимание на почвата и да се подготви за засаждане.

За капризните рози е по-добре да изберете плодородна неглинeста почва. В някои случаи се използва дренаж, а пясъчно сухата почва се обогатява с глина и хумус.

Ред за съдене на розите:

Изберете благоприятен парцел – добре осветен и да има плодородна почва.
Направете дупки с дължина 70-80 см и ширина 30-150 см, в зависимост от избрания сорт. Използвайте дренаж, ако е необходимо.
Подгответе резците чрез рязане на корените и премахване на листата на дръжката.
Присъдете храста и го полейте.
Уплътнете почвата и разронете горния слой на почвата. Полейте отново, обилно.

Правилно отглеждане на рози:

За да отгледате пищна розова градина, с богат цъфтеж, трябва да следвате правилата за грижа, защото розите принадлежат към капризните сортове растения и не могат да се оставят на самоотглеждане.

Не забравяйте:

осигуряване на своевременно поливане през лятото особено;
не забравяйте за плевене и разхлабване на почвата;
отрежете излишните издънки, както е необходимо;
извършват редовно торене с органични и неорганични вещества, в зависимост от сезона.

Топлолюбивите и деликатни рози са трудни за опазване през зимата и студа, така че трябва да се грижите за техния подслон по време на студовете. За тази цел храстите се подрязват, покрива се основата с плътен слой почва, а отгоре се слагат органични материали: листа, дървени стърготини, слама. Горната част на храста е покрита със защитен материал като найлон.

Арки от рози – видове и приложение в ландшафтният дизайн

И друг път сме ви разказвали за най-популярната конструкция за вертикално озеленяване. Този път ще бъдем по-подробни и с повече информация се надяваме да ви научим как да си направите арки от рози сами, така че да се получат красиви цветни сводове и да им се радвате дълги години.

Конструкцията е добре позната – две вертикални, еднакви основи за опора и свод, който ги свързва. Различавате се по размери, декоративни елементи и най-вече – по материалите, с които се изработват.

По принцип арки с рози има най-вече до или на входа на градината. Така се оформя изящен вход към двора и се създава усещане за тържествено посрещане на госта.

Хората с повече възможности и време могат да подредят няколко и по пътеката към дома. В такъв случай много се внимава с размерите им. Разстоянието между вертикалните елементи трябва да е 50-60 см – повече от широчината на пътечката. Височината на най-високата точка на свода трябва да е не по-малко от 2,20см. Размерите се изискват такива, за да се поставят спокойно опорите извън пътеката, а сводът да е над човешкия ръст и да не го притеснява. Освен това, по този начин се осигурява място за садене на рози.

Подходящите сортове пищнорастящите катерливи рози. За всеки екземпляр е нужен не по-малко от един квадратен метър почва. Дължината на растежа зависи от розата. Често градинарите избират такъв сорт, който да оплете арката напълно. Имайте предвид, че ако искате това, цветовете се разполагат по външната страна на опората.

Арката е функционален елемент – служи за вертикално озеленяване. През лятото е напълно покрита от издънки и розов цвят. На през зимата трябва да се свалят и покрият. Тогава арката трябва да изпълни другата си роля – на декоративен, архитектурен елемент в ландшафтния дизайн.

Материали за изработване на арки от рози – предимства и недостатъци

Метал, ковано желязо – материалът е надежден и дълговечен. Ако го поръчате при истински майстор, може да се радвате на шедьовър – уникат. Е, трябва да дадете една приятна сума пари и това е недостатък. Предвид, че ще ви служи десетилетия, имайте предвид, че си струва инвестицията.

Металната арка за рози се поръчва в размери: височина – 2,2м, дължина – 1,5, ширина на страничните повърхности – 0,5м.
Ковани арки за рози
От метална арматура – много по-евтини са от тези, изработени от ковано желязо. Служат дълго и стабилно. Ако познавате човек, който умее да заварява или имате такива умения, нищо не ви пречи да си ги направите сами. размери: височина – 2,2м, дължина – 1,5, ширина на страничните повърхности – 0,55м.

Дървени арки за рози са класиката във вертикалното озеленяване. Изглеждат стилно във всеки тип градина. Да, материалът се променя с времето, но пък е достъпен за работа и може да имате наистина прекрасна арка, ако поръчате резба или друг тип декорация.
Дървени арки за рози в градината
Няма да служи, колкото металната, а и ще се нуждае от поддръжка. Размери: височина – 2,15м, дължина – 1,910, ширина на страничните повърхности – 0,875м.

Пластмасови арки за рози – използват се PVC-тръби за външните елементи. Струва най-евтино от всички възможности за арки, но отстъпва по сила и декоративен ефект. Размерите на арката от пластмаса са обвързани със стойността на тръбите.

Катерливи рози – най-красивата декорация за арка

Макар да не принадлежат към отделен клас на Кралицата на цветята, катерливите рози изискват особено внимание при отглеждането и декорирането им в градината. Благодарение на дългите си стебла, с катерливи рози може да експериментирате колкото искате и все да ви се получат добре нещата. Може да направите жив плет от дъхав цвят, да украсите с тях пергола, беседка или да оформите елегантен вход с арка от рози.

В магазина, от който пазарувате, трябва да обясните за какъв тип декорация ще я използвате, размерите й на подпората им и да научите характеристиките на самото растение. Това е важно, защото, ако искаме да оформим стена от рози, се нуждаем от видове катерливи рози, които стигат голяма височина. Колоните или оформените на „топки” пък се нуждаят от по-ниско цъфтящи.

Преценете дали искате розите да цъфтят по цялото стебло. Ако е така, внимавайте как го прикрепяте от ден първи. Основните клончета се полагат хоризонтално. Другият вариант е да ги увиете около подпора.

Алтернативна и различна се получава декорацията с рози, когато стеблата се огъват като дъги, прикрепяйки ги към земята. Така растението пуска от основата малки вертикални клончета с цвят нагоре.

Не забравяйте да отстранявате навреме прецъфтелите чашки и да торите поне веднъж месечно храстите. Това се прави с цел да поддържате интензитета на следващото цъфтене.

Използвайте розите с меки стебла за арки, защото те не стигат големи размери. Истински високите – стигащи до 5 метра са подходящи за пищна украса, тип „плачеща”. Прието е да се прикрепят на половината на височината, а останалата да пада като…розопад.

Катерливи рози с твърди стебла стоят прекрасно по оградата. Подобна цветна „стена” изглежда много добре и не създава онова мрачно, дистанцирано внушение, което правят зиданите стени. От такъв тип растения може да се оформят кръгли храсти, ако разполагате с хубаво място в градината .

Кога се подрязват катерливите рози? – След цъфтежа, когато говорим за храсти, цъфтящи веднъж. Късметлиите с продължителен растеж изискват подрязване през есента или когато се затопли на пролет. Основните клони обаче не се режат, в противен случай ще промените височината на храста, което за промени „ лицето” на декорацията.
Когато „подстригвате” розите си, достатъчно е да „вземете” двадесетина сантиметра от страничните клонки и през следващото лято ще се радвате на нов разкош от цвят и аромат. На три години не пропускайте да премахвате из дъно вдървените стари клони. Така розите се подмладяват.

Подходяща „компания” за Кралицата в градината са бръшляна,Клематис, Дива лоза, Орловите нокти /лоницера/, Кампсис (тромпетено цвете). Всички катерливи видове могат да се използват за вертикална декорация в градината. С тях се оформят вълшебни декорации, които радват с ярък цвят, аромат и прохлада през лятото!

Очаквайте следващата седмица в „Моят дом” материал, който ще ви помогне да направите сами арки за рози в градината!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *