Съвети преди за ремонт на баня – хитринки и възможни грешки

Съвети преди за ремонт на баня – хитринки и възможни грешки

Правете ремонт на баня веднъж на десетилетие, но безкомпромисно по отношение на качеството

Преди да пристъпите към ремонта на банята си е добре да сте подготвени напълно за тази задача. Това помещение е от основно значение, а го ремонтираме последно – обикновено, не за удоволствие, а като възникне проблем.
banya 6
В дома ни няма по-лично пространство за нас от банята, където ежедневно влизаме и сме сами. Дори да имате семейство, всеки член от него трябва да се чувства удобно и спокойно, предвид функцията, която изпълнява. Бъдете внимателни, когато избирате интериора й – трябва да е стилово хармоничен с останалите стаи, съметват от „Моят дом“. Преди всичко обаче се съобразявайте със собствените си критерии за красота и в никакъв случай не се съгласявайте на компромиси, особено с качеството! Ремонтът на мокрото помещение е истинско изпитание не само за човека, който го плаща и прави. Цялото семейство е в напрежение, докато свърши. Продължава като че ли безкрайно и по него отиват страшно много пари и тревоги при избора на подходящи материали.
banya
За да сте сигурни, че сте направили най-доброто за себе си и близките, следвайте ни стъпка по стъпка.

Основното е лепене на плочките. Те определят каква ще е концепция за целият интериор в банята. След както сте решили какви точно да бъдат, може да пристъпите към определянето на различните възможности от водопроводни аксесоари, мебели и текстил за баня.
banya 4
Забравете за остарялото дизайнерско решение „всичко в бяло”. Домът ви не е болница, а това е безкрайно скучно, неуютно и непрактично – всяка грешка си личи и се поддържа трудно.
banya 2
Може да не залитнете в ярко цветно, но пък в търговските вериги ще срещнете невероятни комбинации и смели акценти.
banya 3
Големината на банята е следващото, с което трябва да се съобразите. Няма правилен и грешен стил, важно е умелия подбор според размера на помещението. Голямата баня дава истински простор на фантазията ви. В нея наистина може да се чувствате като крале, защото вътре ще поставите не само кошове за мръсни дрехи и легени. Може да си поръчате комфортна баня, дизайнерски шкафове, рафтове и дори стол или тоалетка. Всичко, което ще ви донесе удобство и спокойствие след динамичния ден, не е лукс, а грижа за хората у дома. Погрижете се само да изолирате водата с помощта на душ-кабина или поне перде за баня и ще си спестите доста грижи при поддръжката на обзавеждането.
banya 5
По принцип модерното строителство рядко предлага на хората възможността да получи просторна баня. Малките размери обаче съвсем не означават системен дискомфорт сутрин и вечер. С умело подбрани ярки цветове или нови решения като стъклена мозайка – помещението поне визуално ще се разшири.

Друг тип мозайка може да използвате като разграничител на два вида плочки по стените или пода. Тази игра с цветовете изглежда силно и отново работи в полза на визуалната промяна на размера на банята. Пак с мозайка може да украсите мястото над мивката или да маркирате ваната и голямата стена до нея.

Мраморът е великолепен избор за просторните помещения, но ако разполагате с малка баня, не влизайте в преразход – качеството в случая ще изглежда като кич.
banya 8
След като сте избрали плочките, сте свършили основната, но не цялата работа при оформянето на интериора. Изключително важно е да спазите препоръката, да сложите врата, която отваря навътре. Мивката с ефектното огледало ще свърши останалата част от ефекта. Дори и архитектите правят компромис, ако банята е малка. В краен случай сложете врата, която се отваря навън, а мивката – до тоалетната, така пестите място, което и без това ви липсва.

Хубавото е, че големината на огледалото не зависи от мащаба на банята. Независимо колко е мъничка, в нея може да поставите колкото си искате голямо огледало. По-смелите и по-състоятелни дори може да сложат такова и на тавана. Важното е едно – блестящата повърхност отразява светлината, а това увеличава визуално помещението.
banya 7
Като поставите огледало, може да се съсредоточите в останалите важни акценти. Заложете на пастелни, наситени цветове. Те ще се комбинират чудесно с теракота и мебелите в банята. Чудесна инвестиция са шкафчетата с осветление и няколко удобни рафтчета. За да блеснете в очите си като интериорен дизайнер запомнете, че стилът на банята отговаря на този за спалнята.

Щом решите какъв точно интериор искате, започва същинското пазаруване. Аксесоари за баня може да откриете в търговските вериги, но ви съветваме да оставите пищността и позлатата за просторните помещения. Същото се отнася и за мебелите. Просто е: малка стая – малки аксесоари и шкафчета!

Ако проблемът с големината се струва сериозен, опитайте няколко чудесни идеи за стилно и удобно обзавеждане на малка баня:

Заложете на бялото, но тип перлен или някакъв по-наситен нюанс за основен цвят. С него винаги ще можете да комбинирате аксесоарите и мебелите.
banya malka
Поръчайте плъзгаща врата, за да си спестите неудобството при отваряне-затваряне. Много е практично, пести място и е страшно шик.
banya malka 2
Вместо стандартна, купете ъглова мивка. Не е обичайно решение, но не изглежда лошо и оставят място за екстри като душ-кабина. Малко удобно шкафче под нея ще побере цялата бяла козметика и дори допълнителни хавлии.

Ако и душ-кабината ви заема място, с ефектно перде за баня, ще разнообразите декора и ще отделите помещението на две. Използвайте съвременни нововъведения като вградени шкафчета. Експериментирайте с мястото на рафтовете.
banya malka 4
Винаги може да си позволите вана, дори и в баня с по-малки размери. Няма да бъде с класическа форма, но пък със сигурност ще ви кара да се чувствате добре.

Не забравяйте да сложите праг и подът да е леко под ъгъл, за да може водата да се оттича към канала, без риск да наводни коридора.
banya malka 3
Светлината е от ключово значение за това помещение. Сложете, колкото изглежда уместно, тела – на тавана, над огледалото, на стените. Светлината ще озари с блясък помещението и ще ви даде усещане за пространство. Бъдете смели и сложете прозорец на банята, ако имате възможност. Ако не разполагате, използвайте поредната дизайнерска хитринка – имитация на такъв със задно осветяване.

Използвайте всички достижения на модерния дизайн – вместо огледало може да сложите стъкло на тавана, прозрачен душ, стъклена мивка.

Хубаво е тоалетната чиния да е в унисон с цвета на стените. Сливането облекчава визуално интериора и не изглежда толкова претъпкано.

Когато решите проблема с пространството, завършете обзавеждането с пълноценна грижа за уюта и удобството ви. Подходящата печка за баня не харчи кой знае колко, но е безценна и безопасна по време на студените месеци.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *