Шкаф под стълбите: Всеки сантиметър ни е ценен

Идеи за шкаф под стълбите

Да използваме пространството под стълбите за вграждане на шкаф е практично, интересно решение, което може да изглежда дори оригинално

Собствениците дори на големи домове не бива да си позволяват да „пилеят” свободното пространство като не организират практично обзавеждането си. Тези с малки къщи пък задължително трябва да се възползват от всеки свободен сантиметър, така че да имат не само красив и удобен, но и функционален интериор. В помощ и на двете групи предлагаме нещо наистина предизвикателно – да усвоим свободното пространство под стълбите. Там може да позиционирате рафтове, килер с врати, зона за отдих, дори да разположите малък офис. Днес обаче ще разгледаме възможността да сложите шкаф под стълбите:

Предимства и недостатъци

Предимствата на такъв елемент от интериора са очевидни:

Рационално използване на пространството.

„Черешката“ в интериора – Без съмнение стълбища с рафтове под тях може да допълни цялостния стил на стаята и да направи по-ефектен интериора.

Поддържане на ред. В шкафа под стълбите можете да се скриете „по поръчка“ и прахосмукачка, и детски велосипед, и гумени ботуши.

„Недостатъците” на това решение са:

Внимателно проектиране. За да не ви разочарова това решение, трябва да сте наясно какво наистина планирате да съхранявате в него.

Сложна геометрия на пространството. Поради тази причина, за вграждане на шкаф под стълбата почти няма готови решения.

По-трудно е да се правят измервания и се изгражда по-дълго от всеки правоъгълен шкаф.

Специални условия за безопасност на стъпалата. Каквито и гениални идеи са ви хрумнали, не бива да забравяте за самата стълба. Опитайте се да не увеличавате натоварването й и също така да се предпазите от влага и паразити

Видове и особености:

Основното качество на шкафа под стълбите е удобството и практичното му разположение в пространството. Това е първото нещо, което трябва да бъде оценено, избирайки външния и вътрешния му вид. Възможности за дизайн:

Рафтове под стълбите;

Стъклена витрина; – подходящ е за подреждане на неща като за изложба или ефектна винарна


Шкаф с плъзгащи се врати – дори под стълбите може да си организирате гардеробна за сезонните дрехи, например.


Шкаф с обичайни врати – в нея удобно и чисто може да съхранявате всеки вид вещи.

С подвижни шкафчета – за съхранение на инструменти, документи и необимни вещи.


Гарнитура – под стълбите може дори да организирате отделно помещение, но изисква време, специално планиране и разбира се – пари.


Комбинирани варианти – Под стълбите можете да организирате кухня или трапезария, а районът под стъпалата е идеален за вграждане на много шкафчета, без които кухнята не може да функционира.

Мебели под стълбите и интериор

В този раздел ще отговорим на трудния въпрос: „Как да направите шкафа под стълбите наистина удобен?“ Преди всичко, трябва да погледнете в стаята, в която ще бъде разположен. Шкафът под стълбите във вилата със сигурност от този, който е за апартамент на две нива.Като цяло, дизайнът зависи от това, което се предполага, че се съхранява в него.

Големина

Като цяло, вие решавате колко голям шкаф е необходим под домашното стълбище. Ще бъде ли ясно вписан под стъпалата, по-малко или повече. Дизайнерите понякога ползват една част от подстълбичното пространство в отделна стая: съблекалня или баня.

Материали и оборудване

Дърво, метал, стъкло – основни материали за използване.

Дървото е в основата на строителството в къщата. Рамката се прави от него, като се използват структурните елементи на стената и стълбите. Подходящ е за създаване на различни детайли: врати, чекмеджета, рафтове под стълбите.

Метал – материал на крепежни елементи, фитинги, водачи, рамка на плъзгащи системи и т.н.

Стъкло, огледала – красива украса на врати или независими елементи от дизайна. Отделете им специално внимание.

Най-важното е да запомните, че разумът изисква да се доверите на професионалист. Шкаф под стълбите и вие може да си направите, но ако нямате специални умения, няма да стане нито красив, нито полезен.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *