Smart Home за умни стопани

Smart home предимства и недостатъци на системата за управление на дома

За модерния човек Smart Home системата пести време, допълнителни грижи и ресурс в осигуряване на безопасността и комфорта на дома му

Казват, че дома прилича на стопанина си. Жилището на една възрастна дама е натрупано със спомени е уют, на младия артист – с куп недовършени творби и материали за творчество, а т.нар. Smart Home е всичко, от което се нуждае един разумен стопанин.

Така както майсторът гледа с очи, чува с уши, а мозъкът обработва информация и ръководи тялото, за да създаде съвършен продукт, така една автоматизирана система може да се погрижи за удобството и безопасността в дома ви.

В т.нар. „Умен дом” всички системи работят по съгласувано и по взаимосвързан начин. В такава къща кабел няма да изгори, защото е бил залят от вода от протекла баня. Тръбите там няма да се пропукат поради постоянни температурни промени. Когато ненадейно спре тока, в стаите няма да настъпи арктически лед.

За да се координират системите за подпомагане на живота по този начин, да се установи контрол над къщата, да се наблюдава в Интернет или чрез дистанционно видеонаблюдение, да се програмира взаимодействието на различните системи у дома и тяхното поведение в зависимост от времето и т.н. се изисква сериозна работа.

Интелигентна система „Smart Home“ е високотехнологична система, която позволява да се обединят всички комуникации в едно и да се поставят под контрола на изкуствен интелект, програмируеми и адаптивни към всички нужди и желания на собственика.
Отопление, осветление, водоснабдяване, аларма в апартамента – всичко това може да бъде подчинено на централизирания контрол чрез инсталирането на подобна системата.

Искате да имате светлина в хола вечер и само дневната лампа в офиса? Предпочитате ли да затоплите краката си в креслото през зимата, а през есента не искате да замръзвате в спалнята? Искате ли да можете да включите нагревателя във вилата през интернет, така че стаята да е топла за пристигането ви?

Или, да речем, искате ли да бъдете уведомени чрез SMS за внезапни прекъсвания или аларми? В наши дни за това не е необходимо да наемаме цял куп персонал – всичко това ще се направи от система „Умен дом“.

Не мислете, , че такава система не е достъпна за човек, който няма селска вила, а просто иска да има доверие в безопасността на апартамента си. В основата си системата Smart Home е сравнима с инсталирането на обикновен домофон.

В допълнение, вече инсталирана система може да бъде разработена допълнително, добавяйки нови комуникации или разширявайки взаимодействията на вече свързани. Започнете с евтино готово решение и го допълнете с компонентите, които ви изглеждат най-полезни.

Какво включва тази система?

Умният дом е единна система за управление на къща, офис, апартамент или сграда. Тя включва сензори, управляващи елементи и задвижващи механизми. Контролните елементи получават сигнали от сензорите и наблюдават работата на изпълнителните механизми, като действат съгласно предварително определени алгоритми и комбинират следните системи:

Отопление на къщата (чрез радиатори или топъл под)
Вентилация и климатизация,
Охрана и пожароизвестяване,
Система за контрол на достъпа,
Контрол на извънредни ситуации: изтичане на вода, газ, прекъсване на електрозахранването,
Видео наблюдение (локално и дистанционно),
Контрол на вътрешното и външното осветление,
Разпространение на видео и аудио потоци и в помещения (мултимедия),
Контрол на отоплението на под, стъпала и пътеки,
Контрол на консумацията на енергия, ограничаване на върховите натоварвания и разпределение на товара върху фазите на захранващата мрежа,
Управление на резервните източници на енергия: акумулаторни UPS и дизел генератори,
Управление на канализационни помпени станции и автоматични системи за напояване на зелени площи,
Управление на порти и бариери,
Управление на завеси, щори и жалузи,
Дистанционно наблюдение и управление на всички системи у дома чрез Интернет.

Smart home система за управление
Базова функционална система Smart Home

Предимства на Умния дом

Икономично изразходване на време за ежедневна корекция на различни механизми, приемане на разговори, разпространение на поща;

Използването на газообразни или течни горивни материали, а по-късно и използването на електроенергия, позволява да се увеличи автоматизирането на отоплителните системи, като се намали трудът, необходим за ръчното зареждане на нагревателя и пещта.

Разработването на термостати позволява да се конфигурира по-автоматичен контрол на отоплението и по-късно – охлаждане;

Осигурява охраната на индустриалните съоръжения, жилищните помещения;

Тъй като броят управлявани устройства се увеличава в къщата, връзката им се повишава. Например фурната може да изпраща известия, когато се нуждае от почистване, или хладилникът – когато се нуждае от поддръжка.

С прости настройки, Умният дом може да включи светлината, когато човек влезе в стаята. Също така, в зависимост от часа на деня, телевизорът може да бъде настроен на желаните канали, да се настрои температурата на въздуха, осветлението.

Умният дом може да осигури интерфейс-достъп до домашни уреди или автоматизация, за да осигури контрол и мониторинг на вашия смартфон, чрез сървъра, mini Smart за iPhone, iPod touch и лаптоп (необходимо е да има специален софтуер: AVR Studio).

Недостатъци на системата

Заедно с всички предимства на системата Smart Home, всеки може да се изправи пред някои трудности при използването й.

Основният недостатък при решението за инсталиране на системата Smart Home е високата цена на оборудването. За много потребители, които са чували за гъвкавостта и ефективността на системата, този показател е важен фактор за спиране при покупката. В същото време, ако вземете предвид високата цена на оборудването, тогава ако част от системата не успее, разходите за възстановяване на целостта на системата може да не са осъществими.

Второто неудобство при инсталирането на системата Smart Home е техническият аспект на поставянето на кабели за свързване на няколко сензора на системата. В този случай, ако сензорите се контролират от радиоканали, цената на системата ще се увеличи многократно. Много потребители при закупуване на система се интересуват от това колко безопасно е да инсталирате няколко сензора в къщата. Специалисти от водещи световни фирми, които произвеждат елементи от системата „Smart House“, декларират пълната екологична чистота и безопасността на сензорите.

Третият важен фактор при инсталирането на системата „Smart Home“ е разпределението на отделно място за оборудване. При инсталирането на системата е важно да се обмисли използването на стабилизатори на напрежение, за да се контролират токовите вълни и късо съединение в мрежата. Освен това не е излишно да се инсталира допълнителен резервен захранващ източник за цялата верига. Източникът на резервно копие е генератор, който също така изисква разпределение на конкретно местоположение.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *