Сняг на покрива: Съвети и препоръки как бързо да свалите преспите

Сняг на покрива: Съвети и препоръки как бързо да свалите преспите

Зимата е благодат за градината, но снега на покрива е изпитание, което може да коства много пари и безопасността ви

През зимата валежите водят до опасност, която не се забелязва на пръв поглед. Снегът, равномерно трупащ се по покривите на къщите, се топи под въздействието на топлината отвътре и заради температурната разлика замръзва. Ако имате тежка зима, понякога по циглите се трупат преспи достигащи половин метър.

Дори да не срутят покрива, при топенето се появяват още опасности. От една страна влагата бавно, но сигурно руши конструкцията, от друга – ледените висулки застрашават тези, които минават под тях, независимо дали става въпрос за многоетажна сграда или частен дом. Да не говорим, че преспите могат да застрашат живота на хората и преди да са се разтопили.

Тогава идва Големият въпрос:

Как да се почистим лесно и бързо снега на покрива?

Почистването на сняг от покривите не е лесна работа. Ще ви трябва не само висококачествен инструмент, но и здраве. Има редица важни моменти, които трябва да се имат предвид, преди да се изкачите на височина.

Естествено, най-добре е да имате още един човек за помощ. Ако чистите кооперация, имайте предвид, че хора ще преминават под нея.

Хубаво е или някой долу, за да ги предупреждава или оградете сградата със специална лента.

Осигурете си топли дрехи, обувки с неплъзгащи се подметки и разбира се – подходяща лопата и помощно оборудване.

Държачи за сняг

Държачи за сняг
За безопасност, пречейки снегът от покрива да падне, се използват допълнителни, но не малки държачи. Подобни аксесоари започнаха да се използват сравнително наскоро у нас, за разлика от други страни.
Държачи за сняг и нагреватели

Нагревателни механизми

Разработките на учените, заедно с предприемаческите компании, непрекъснато излизат с нововъведения на пазара. Отоплителните устройства се появиха сравнително наскоро и все още не са спечелили достатъчно популярност. Важно е обаче да се знае, че те си струват парите, защото значително удължават „живота” на дома.

Когато планирате проект за инсталиране на топлоизолационно оборудване, не забравяйте да вземете предвид :

Силата и посоката на въздушните потоци в мястото на пребиваване.
Подреждане на кабели по покривни склонове.

Загряване на повърхността със слънчевите лъчи.
Нагревателни механизми за покрив

Почистване със собствените си ръце

След като се снабдите с топли дрехи, неплъзгащи се обувки, въже и инструменти:

Започнете да почиствате снега, като събаряте ледени висулки. За тази цел използвайте дълга релса. Не удряйте силно ледчетата, тъй като може да повредите улуците.

Не забравяйте да се погрижите за предпазни устройства, защото отстраняването на сняг от покривите е опасна дейност, която изисква мерки за безопасност. Използвайте дебело въже. Увийте го около кръста и фиксирайте другия край към тръбата.

Инсталирайте стълбата сигурно, за да се изкачите на покрива на къщата. На покрив със стръмен наклон използвайте метална стълба с куки в краищата и с ширина на стъпалото най-малко 40 см. Полага се върху склона, като го фиксира върху фрактурата на билото.

Първо почистете снега от ръба на покрива. Движете се все по-нагоре и по-нагоре. Следвайте тази последователност от действия. В противен случай огромните отломки, образувани по краищата на покрива, ще бъдат много трудни за почистване. Почиствайте снега внимателно. Ако покривът има меко покритие, можете да го повредите – ще започне да тече.

След като приключите работата, откачете края на дебелото въже и слезте по стълбите. Изхвърлете снега от покрива далеч от дома си. В противен случай през пролетта преспите ще се стопят и водата ще попадне в мазето.

Допълнителни препоръки за почистване на снега

Започнете работа по светло. Лошото осветление увеличава риска от нараняване;
Помислете за метеорологичните условия. Снежна буря, обилен снеговалеж и вятър затрудняват работата на височина. При трудни климатични условия отложете процеса за по-добър ден;

Внимавайте къде ще падне снега от покрива. Уверете се, че няма да е върху проводници или конструктивни елементи, стърчащи от стените като външни тела на климатици;

Работете с партньор. Той ще ви даде необходимия инструмент и ще ви помогне при нужда.

И накрая нещо, с което трябва да започнете преди снежния сезон:

Подготовка на покрива за зимата

Този процес се състои от следните стъпки:

Основно почистване на покрива и улуците от листа, клони и други отломки. Ако не го направите, при слана и снеговалеж ще ви бъде още трудно. Влажните листа и клони тежат много покрива;

Не забравяйте да затворите фуниите със специални тапи;

Проверете покрива за корозия и други дефекти. Обърнете голямо внимание на основите. Ремонтирайте повредените места.

Инсталирайте предпазители за сняг, ако няма такива. Такива конструкции предотвратяват бързото сбиване е на снежни маси и увеличават експлоатационния живот на покривните материали.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *