Стил в интериора – пълно ръководство със 104 направления /Трета част/

Парижки стил на обзавеждане

Богатство от възможности, красота и изключително дръзки решения ви очакват в четвъртата част на разказа ни за видовете стил в интериора

Любопитните да узнаят повече за видовете стил в интериора вече имат на разположение третата част на нашето пълно ръководство. След виртуалната ви разходка из влиянията на различните държави в световната история на обзавеждането, време е да срещнете и възможно най-модерните и екстравагантни идеи за декор на дома.

54. Лаунж

Стилът Лаундж се счита за един от най-модерните днес. Думата означава пълна релаксация, почивка, състояние на пълен физически и психически комфорт. Използването на това направление в интериора спомага за създаването на атмосфера на лекота и спокойствие, в която се почива добре след работните дни и стреса на ежедневието.
Лаундж стил на обзавеждане
Особеността на този стил е, че интериорът на апартамента е подчинен на една основна цел: всичко в помещенията трябва да допринесе за бързо и максимално спокойствие.

Най-важният предмет в интериор Лаундж е диванът – от съвременни технологии и максимално удобен. Друг желан елемент е „барбарон”-креслото, можете да вземете столове и шезлонги с ергономични форми.

Гладките линии и най-заоблените форми са всички характеристики на стила. Те имат положителен ефект върху емоционалното състояние на човека и формират чувство за сигурност. Модерните материали позволяват да създадете интериорен дизайн, в който да няма правилни ъгли, а всяка зона на помещението е украсена с деликатни цветови преходи.

55.Лофт
Лофт стил на обзавеждане
Това е тенденция в интериорния дизайн, с помощта на която изоставени индустриални сгради: работилници, хангари, гаражи се превръщат в скъпи, елитни жилища. Тя свързва старите елементи(бетонни стени, стълби, греди, вентилация и тръби) и настоящите (тапицирани, мебели, огледала, най-новите технологии) в стилен, единен ансамбъл.

56.Мавритански стил
Мавритански стил на обзавеждане
Мавританският стил в интериорния дизайн може да бъде многообразен и интересен, но винаги изключително пропорционален. Колоритен e много – произлиза от арабския декор и ползва орнаменти на автентични текстилни изделия. Основава се на симетрията в мебелите и принципите на жизненото пространство.

57.Манга

Основната характеристика на стила Манга е връзка с аниме-комиксите. Като правило идеята (сюжетът) на анимационен филм е взета като основа, според която се прави дизайнът на помещението. Така се избират материали, мебели, декор и цветова схема.
Манга стил на обзавеждане
Като цяло, такъв интериор изглежда прост и минималистичен, но основното в манга стила е да се създаде специален аниме дух. Това изисква творчество, смелост в идеите и дизайнерските решения.

Благодарение на фантазията и креативния дизайн, стилът Манга е чудесно решение за стаята на тийнейджър, който се интересува от този тип рисувани филмчета. Също така в този стил можете да оборудвате творчески офис, агенция или ресторант.

58.Маниеризъм

През шестнадесети век в европейското изкуство се ражда стил, който намира отражение в мебелите. По същество това е склонност към цветя, витиеватост, находчивост и илюзорност. В изкуството маниеризмът проповядва предимството на формата, а не съдържанието.
В интериора се характеризира с пренебрегване на декора и композицията, забелязва се наличието на картини и инкрустации, гротескни, фантастични орнаменти и пълен списък на „псевдо”: псевдобарелефи и псевдозамазка, фалшиви прозорци, врати и дори завеси, рамкирани арки и статуи.
Маниеризъм стил на обзавеждане
Наследство от маниеризма в съвременните жилища са стените, боядисани или залепени със специфични гоблени (с фигурки на митични животни, ангели и алегории), голям брой картини, основни цветове и разнообразни мебели със сложни резби и инкрустации.

59.Марокански стил

Обзавеждането в домовете на Мароко е толкова отличително, че традиционният им дизайн е изрично обособен в отделен стил. Характерни в него са използването на нюанси, които се срещат в африкански, арабски и азиатски култури, разнообразие от мотиви, арки, декоративни ковани метали и порести, неглазирани глини.
В мароканския интериор ще срещнете няколко ярки контрастни цвята – ултрамарин и ягода, златисто и лилаво, тюркоазено и медно … Ако използват керамични плочки, ще направят от тях мозайка.
Марокански стил на обзавеждане
Стените не се облепват – те се боядисват, а в коридора и банята са облицовани с плочки. Високите тавани придават се правят така, че да напомнят небето, покривайки ги с лазурни нюанси. В богатите домове могат да се видят ажурни и многопластови дървени тавани.

В нишите, характерни за мароканския интериор, укрепват лампите. Затваряйки ги с издълбани или подправени решетки, оформят фалшиви прозорци. Високите, сводести врати се украсяват с дърворезби, а прозорците покриват с „ковани“ дантели.

60.Мексикански

Мексиканският стил в интериора е пиршество от цветове и орнаменти. Това е твърде екзотичен стил, използван от половината свят, но не така популярен в Европа. Строителните магазини не блестят с изобилие от облицовки и декор, за да се направи и затова е трудно да се пресъздаде автентичен дизайн.
Мексикански стил на обзавеждане
Ярки богати цветове в интериора – това е отличителна черта на стила. Мексико не приема приглушени разредени оттенъци. Основният цвят трябва да бъде „сочен”. Най-традиционното решение да се наблегне на цитрусови, розови и теракотени цветове. Ако ви идва в повече слънчевото настроение, добавете тъмно синьо и небесно синьо.

Оптимистичните мексиканци приемат колоритните не-съчетания в съседство. Например, кухнята може да бъде зелена, гостната синя, а дневната може да е оранжева.

За покритие се използва текстурирана декоративна мазилка, която в съвременните реалности може да бъде заменена с тапети за боядисване. Днес е модерно да се зонират помещения по мексикански с едноцветни тапети и такива на райета.

Интериорът, проектиран в мексиканския дух, се отличава със своята специална топлина, благодарение на използването на дърво, не само като декоративен елемент, но и като мебели. Не се търси изисканост. Грубата или полирана дървесина не се ползва за украса, а за нуждите на ежедневието.

61.Милитъри

Този стил е измислен за тези, които са привлечени от военната естетика, които обичат риска и приключенията. Характерно за милитъри интериора е използването на специфична гама, декор и мебели. Най-често срещаните цветове са маслиново зелено, каки, блатно зелено, сиво, горчица, кафяво, пъстър камуфлаж.

Някои мебели могат да бъдат покрити с ярка боя, което е особено приемливо за кухни и детски стаи.
Милитъри стил на обзавеждане
В декора се включват картини с батални сцени, портрети на генерали, хералдика, оръжия. Често военният интериор е обогатен с барокови кресла, кадифени завеси, мраморни бюстове на военачалници. Този стил се използва за създаването на атмосфера както на землянка, така и на щаб на голям стратег.

62.Минимализъм

Минимализъм стил на обзавеждане
Точността на композицията, простотата и свободното пространство, липсата на декор – това е същността на минималистичния стил. Несъмнено го разпознавате заради малко като размер и брой елементи обзавеждане, зониране, „въздух” в помещенията, многостепенно осветление, неутрална цветова палитра, блясък на стъкло и метал и изобилие от естествена светлина, която тече през големите прозорци.

63.Модерн

Стилът Модерн се появява в края на деветнадесети век. Днес обаче има много хора, които искат да се потопят в бездната на величествения лукс, с който се отличава.
Модерн стил на обзавеждане
В него се използва много твърда и ценна дървесина, пластичност и кривина на линиите, по-извити стълби, заоблени отвори, барелефи, мотиви във формата на лилии, ириси, водни кончета, витражи, ковано желязо. Таваните са украсени с дърво и мазилка, кесони и корнизи. Стените са облицовани със скъпо дърво, покрито със светла коприна. Най-добрият вариант за пода е живописен паркет.

Мебелите са компактни, дървени, гладки, изящни, с изискани дърворезби и инкрустации. Цветове в стил Ар нуво – перла, небесно синьо, пепелно розово, приглушена лавандула.

За осветление се ползват полилеи и всякакъв тип свещници. В дом, обзаведен в стил модерн винаги има място за стари часовници, платна и антикварни сервизи.

64.Морски

Интериорът в морски стил е оригинален със своята простота, отличава се с функционалност, простор и чувство за реене на свобода.
Светлият и слънчев интериор в морския стил винаги носи спомени за отдих и пътуване. Може би затова сред почитателите му има и жени, и мъже, и деца. Изключително лесно е да се създаде: Картини с морска тематика, всички нюанси на синьо в текстила, бяло и бежово – за контраст, естествени материали – светло дърво, канап и въжета, платно.
Морски стил на обзавеждане
Непременно трябва да се добавяте детайли, които са свързани с морето и морската романтика – рул, предмети във формата на фар, всякакви декорации от морски съкровища.

65.Неокласика

Стил за тези, които ценят висококачествени, вечни и модерни неща, без да отхвърлят иновациите на напредъка. Неокласически елементи са чувство за пропорция, отказ от крайности, естествени цветове и „вечни“ декоративни детайли: мазилка, граници, огледала.
Неколасицизъм стил на обзавеждане
Стените се боядисват или облепят с тапети с кремави, сини, шам-фъстък – нюанси, подовете са покрити със светлинен борд, таваните са с бял цвят, украсени с дискретна циментова замазка. Вратите понякога са украсени с пиластри.

Елегантни, леки или червени дървени мебели са разположени симетрично около центъра; в хола, като правило има камина. Моден полилей върви с свещници-бра и подови лампи. Завесите са тежки, до пода, но със сдържана форма. Основното помещение е „освежено“ с голямо, изразително огледало, няколко картини и букети цветя в елегантни вази.

66.Немски стил

Трудолюбивите немци донесоха много идеи, които се превърнаха в съкровищница за хората, които вадят прехраната си със строителство и обзавеждане. Устойчивост, здравина, комфорт – това са трите кита, върху които „стъпва” германския стил. Това е невъзможно без висококачествени довършителни материали, перфектни, веднъж завинаги измислен ред за всички предмети и неща.
Немски стил на обзавеждане
Немците държат на дървесните нюанси, затова в домовете им могат да се видят различни комбинации от тях: кестен и златен орех, тис и цвят на оцветен дъб. В същите нюанси са и покритията им – както на стените, така и на ламината и паркета.

Таванът се боядисва в бяло, подчертавайки тъмните черешови, шоколадови или графитни текстурни греди. Те обичат стрехи и граници; Рамките на големите прозорци са светли, без „излишни украшения”. Мебелировката е съставена от прагматични маси, удобни, но строги дивани, квадратни, устойчиви столове от естествено дърво.

Ролята на текстила е традиционна: това са възглавници, покривки на кресла и столове, покривки за маса, както и завеси без ресни и къдрици. Кристалните полилеи, лампите с подправени фрагменти не се харесват. Лампите са направени от матирано стъкло. Стаите са декорирани с картини, семейни снимки, вази, сувенирни бирени чаши.

67.Норвежки

Интериорът в норвежки стил е пространство, създадено с топлота, позната само на онези хора, които знаят какво са снежните тъмни зими. Той се отличава със специална скромност, простота и изключителна светлина. Като цяло скандинавците смятат за просташко натрапването на благосъстояние, а в Норвегия придържането към умереност е закон.
Норвежки стил на обзавеждане
Всяка стая трябва да отговаря на предназначението си. По правило в домовете им има две спални: една за домакините, другата за гостите. Просторна кухня, където можете да се храните, има трапезария, в която норвежците са щастливи да поставят бабиния бюфет, с подредени сервизи и кристал. В хола можете да седнете на удобни меки дивани с много възглавници. Като цяло, скандинавците не се плашат от еклектиката и могат да комбинират различни стилове мебели в едно и също пространство, като ги разделят на зони

Той ще се хареса на онези, които предпочитат ясен минимализъм, неутрален цвят, на тези, които живеят в провинцията или искат да се скрият от шума на метрополиса. Не без основание, се нарича като всеки скандинавски стил е най-близо до природата, най-еко сред съществуващите стилове.

68.Онто-арт
Онто арт стил на обзавеждане
Онто-арт стил позволява да създадете свеж, вдъхновен интериор, който не е лишен от удобство. Характеризира се с: практична и комфортна обстановка, естествена цветова палитра, висококачествени, екологични довършителни материали, добро осветление и разбира се, широко разпространение на художествени образи.

69.Османски стил
Османски стил на обзавеждане
Османският интериор съчетава смес от арабски, африкански и индийски елементи. Гладки линии, сводести отвори, елегантни мотиви, внимание към нюансите, естествените текстили и топло дифузно осветление ще ви позволят да олицетворите приказка от 1001 нощ във вашия дом!

70.Парижки стил

Ако смятате себе си за романтична натура, то тогава определено ще оцените елегантния интериор в парижки стил. Парижкият интериор отразява шикозната и бохемска изтънченост на столицата на Франция. Домовете, декорирани по този начин са чисти, светли пространства, функционални и удобни едновременно.

Мебелировката е от класически дървени предмети с резбовани елементи, пластмаса, стъкло и метал, хромирани или покрити с патина.
Парижки стил на обзавеждане
Естествените текстили се радват на особена любов от парижаните: кадифе, лен, вълна и коприна, често дантела, която може да откриете и в мъжки интериор, макар и по-сдържано. Интериорът в парижки стил е център на умерени цветови комбинации, чисти или производни пастелни тонове, разредени с графично сиво или черно.

71.Пин-ъп

По време на Голямата депресия се появи кокетния пин-ап. Преди съществува в заведенията, но сега може да се устрои и в апартамента!

Довършителни материали не са от значение: може да са прости и обикновени, боядисания със светли цветове стени и тавани, дървени или теракотени подове. Пин ъп стилът се създава с помощта на аксесоари – стари рекламни плакати, портрети на поп диви, розови възглавнички, стари плюшени играчки, бутилки и пудриери в стил 30-40-те години на миналия век.
Пин ъп стил на обзавеждане
За обзавеждане се ползват меки дивани и пуфове, пергола, дълбоки кресла. За да направите интериора по-малко женствен и несериозен, ще са ви необходими големи дивани, мотиви на клетки, снимки на нощни небостъргачи и ретро автомобили. За осветление е хубаво да се ползват елементи, обичайни за джаз-заведение – лампи с текстилен абажур или марка „Тифани”.

72.Поп-арт

Друг многоцветен младежки стил, смел и малко шокиращ, той се установява през 60-те години, период на деним анархия и брезентовата революция. Поп-артът има лъскава текстура, контрастиращи цветови комбинации, присъствие на концертни плакати, портрети и автографи на идоли на известни места (дори на възглавници, завеси и декоративни плочи).
Поп арт стил на обзавеждане
Набляга се на неоново, LED осветление и се търси ефекта на прожекторите, както и използването обикновени бутилки и кутии като вази.

Поп-арт мебелите са фотьойли, вградени гардероби, различни удобни трансформери. Диваните са за предпочитане кожа, синтетични пуфове и кресла, ниски, овални или заоблени маси. За забранени приемете всички тежки гардероби, бюфети, шкафове. За да увеличите поп-арт ефекта, добавете светлозелени, лазерни лимонови, отровно-лилави рогозки върху пода. Стилът е остър и предизвикателен, затова избирайки него за обзавеждане, най-добре е да се ограничите до хола.

73.Постмодернизъм

Постмодернизъм в интериора – свобода на творчеството, динамика на линиите, разнообразие от форми, симетрия и асиметрия, контраст на текстури, оригинален дизайн. Цветовете по приоритет са енергични и флуоресцентни. Няма единни правила по отношение на довършителните материали, но стените се разнообразяват с ниши, стъкло, пластмаса или метал. Таваните са многостепенни, с различни височини, едноцветни. Ако подът е покрит с килим, тогава е той трябва да е с енергичен, наситен цвят.
Постмодернизъм стил на обзавеждане
Обзавеждането е поразително екстравагантно. Обекти с различна форма, със строги и рационализирани линии, украсени с кожа и хром, дърво и пластмаса, стъкло и никел са в непосредствена близост, без да си противоречат като внушение. Креслата и диваните понякога са толкова футуристични, че обстановката е като кадър от утопичен филм.

Впечатлението за необичайност се подсилва от детайлите на декора: вази с плътни голи клони, сухи цветя в саксии, авангардни платна и крещящи щампи. Осветлението е ярко от полилеи с изключителна форма на и подови лампи с халогенни и LED лампи.

74.Прованс

Популярността на стила Прованс се обяснява с удивителна хармония, която съчетава селска простота и грация, очарователна романтика и практичност, мащабност в замисъла и скромност на украсата.
Стените са измазани и боядисани в млечен, карамелен, меден, царевичен цвят. Те са боядисани умишлено небрежно, имитирайки пукнатини, убождания, патина. За декорация се използват както див камък, така и глазирани плочки. Таваните са високи и с греди, върху които са окачени съдове, ленени торби с билки и сухи цветя.
Прованс стил на обзавеждане
Подовете са каменни или дървени, износени. Завесите на прозорците са леки, пропускащи лекия бриз и слънчевите лъчи. За шиене използвайте басма, батиста и сатен, монофоничен или с деликатен цветен мотив. Покривките и салфетките често са изработени от памук, с бродерия и дантела. Мебелите са стари, с фамилна история. Това се доказва от семейни монограми, издълбани крака, ковани ажурни вложки. В двора може да се сложат плетени столове, боядисано скринче и, разбира се, отворен бюфет, пълен с глинени съдове и кани.

75.Ренесанс

Смяната на мрачното Средновековие с Ренесанса доведе до идеалите на хуманизма, интереса към човека и свежия поглед към старата, древна култура. Забележителностите на този стил са пиластри, пилони, колони. Линиите са тържествено строги, сред формите преобладават правоъгълник и квадрат.

Стените на такива сгради са изработени от естествен, но полиран камък. Те са покрити с декоративна мазилка. Използват се ценни дървесни видове за облицовка. Подовете са направени или от естествен камък, или от масивни дъски. Таваните са сводести, високи, с рисунък в центъра или античен орнамент. Дървеният лакиран таван не е забранен.
Ренесанс стил на обзавеждане
Характерни за този стил мебели са писалище с ясни линии, тежко бюро с изобилие от чекмеджета, тежки кресла с крачета, диван с позлата, бюфет с инкрустация и вградена каса. Правят го от дърво или желязо, често с позлатяване. Повърхностите на предметите са украсени с релефни антични рисунки. Най-популярните материали за тапицерия са брокат, кожа и кадифе.

76.Ретро стил
Ретро стил на обзавеждане
Ретро стилът е напомняне, че всичко ново е забравено старо. Дизайнът може да бъде доста разнообразен. Интериорите от 50-те, 60-те и 70-те години имат определени различия и са особени под-направления на ретро стила. Това, от своя страна, ви позволява да изберете най-атрактивния дизайн за вашия дом. Когато правите дом в ретро стил, специално внимание се отделя на цвета, мебелите и аксесоарите.

77.Римски стил

Този стил е метафората на древното царско величие и патрициански лукс. Зачитайки атриума като ядро римския дом, създаването на интериора трябва да започне от центъра на помещението. Това място се обособява с украшение на пода, подиумно устройство и накрая килим. Стилът изисква и простор, и симетрията. Стените са украсени с мазилка, мраморни плочки или скъпи, луксозни тапети. Ако мебелите са достойни за внимание, на стените се придава приглушен цвят, без да се забравя мазилката и нишите за статуи и вази.
Римски стил на обзавеждане
Таванът трябва да бъде на много нива, като купол, който ще скрие електрическите лампи и ще създаде илюзията за слънчева светлина. В декорацията се използват синтетични аналози на естествен благороден камък, но не и дърво. Столове и дивани с „крилати“ и лъскави облегалки, малки дивани с ролки, ниски маси напомнят за обзавеждането на вилите в Древния Рим.

78.Рококо

Рококо e по женски елегантен, дори кокетен стил, намиращ вдъхновение в природата. В него се набляга на пастелните, деликатни нюанси, мотиви от митологията и търсене на уединение.

Стилът се появява в първата половина на 18-ти век, но все още се харесва. Приема се като класика за всеки, който се впечатлява от огледалата с позлатени рамки, асиметрично обзавеждане, дръзки, нестандартни линии.

В този стол не се скучае. Действа на хората като закачка от млада красавица. Цветовете действат ободряващо, но не и превъзбуждащо. Държи се на бледо синьо, бежово или розово и се позволяват всичките им нюанси. Тапети на цветя, съчетани по подходящ начин с пердетата, елегантно обзаведени кътчета за почивка или раздумка на кафе, гоблени и отразяващи повърхности са нужни на рококо-помещенията.

79.Романски стил

Не бъркайте романския стил с римски! Този стил на интериор е формиран през Средновековието зад дебели стени на кули и замъци. Характеризира се с тежест, мощ, сила. В него има полукръгли големи врати, прозорци с еднаква форма, тежки арки, плътни колони, каменни подове, картини на религиозни теми и бронзови огледала. Доминират формите на цилиндъра и правоъгълника, цветовете са сиви, кафяви, черни, зелени.
Романски стил на обзавеждане
Не можем да кажем, че този мрачен стил е лишен от чар. Напротив, римските стени са сигурни и следователно уютни. Не е трудно да се пресъздаде и днес. Стените са покрити с имитация на камък, използва се мазилка в сиво, мътно жълто и кафяво, използвайте дървени вложки, стенописи, малки стъклописи.

80.Романтизъм
Романтизъм стил на обзавеждане
Изобщо не е необходимо жилищата в романтичен стил да приличат на кутия шоколадови бонбони, сладки и примамливи. Романтизмът в интериора е преди всичко настроение, мечтателност, чувствителност, възвишеност. Особено подходящ е за будоар и детска стая. Въпреки това, в хола, той може да покаже най-добрите си качества, създавайки усещане за комфорт. Стилът се характеризира с флорални мотиви, мекота, пастелни цветове, разпъващи аксесоари, ажурна дърворезба и дантели, както и дифузно осветление.

81.Рустик

Рустикалният стил е рядко съчетание от привидна грубост и целенасочена простота на декора. Много са важни естествените материали . Използват се не само в облицовката, но и в обзавеждането.
Рустик стил на обзавеждане
Рустик стила е във възможностите на всеки, който тепърва ще се занимава с обзавеждане. Много е важно в помещенията да се осигурят пространства, в които няма мебели и аксесоари. Тъмните цветове са за предпочитане, а големите стаи – необходими.

Всеки детайл в мебелировката се избира категорично от естествен, грубо обработен материал, най-добре – състарен материал.

Рустик стила не обича изкуствените нововъведения в материалите. Използва се масивна дървесина – дори за пода, което е скъпо, но дълговечно!

82.Руски стил

В Русия наричат този стил „отечественое кантри” и това трябва да говори много за непознаващите този стил. Да, руснаците вече предлагат и модерно течение, но все още се има предвид декора на типичната селска къща в Русия.
Руски стил на обзавеждане
Печката е един от акцентите в устройството на дома в този стил. Според славяните, там е духът на семейното разбирателство, затова се поддържа чиста и хубаво украсена.

В руският дом е задължителен „червеният кът”, в който се съхраняват икони, ценности и семейни реликви. Стаите са със сводести тавани, украсени със стенописи, а тъканите са богато декорирани с изделия – ръчна изработка.

Използва се много дърво – и за довършителни материали, и като суровина за мебели. Дървените трупи са основата за жилищно строителство в Русия.

Набляга се на естествени тъкани и суровини в обзавеждането. Предпочитаните цветове са червено, всички нюанси на кафяво, синьо, синьо, бяло, сметана, изумрудено зелено.

Все още много популярни са изделията от порцелан, особено тези с рисунък, традиционен за Гжел.

Очаквайте следващия понеделник последното продължение на темата: „Стил в интериора – пълно ръководство със 104 направления /Четвърта част/”

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *