Стил в интериора – пълно ръководство със 104 направления /Втора част/

Кежуал обзавеждане

Уроците по стил в интериора и видовете възможности, които предлагат продължават с модерни решения, но и етно класика

Онлайн ръководството ви за видове стил в интериора продължава да разкрива своето богатство. Възможностите за декориране и обзавеждане са различни, някои търпят комбиниране, други- не, но е сигурно, че всеки може да намери това, което да го кара да заяви : „Моят дом е моята крепост!”

27.Джаз

В Ню Орлиънс, началото на 20-ти век се появи нов стил музика, която беше коктейл от няколко течения. Нарекоха го „джаз”. Този младежки стил овлия на дрехите, навиците и дизайнерите се опитаха да го пресъздадат в интериора.
Джаз интериор
Обзавеждането на апартаментите от 20-30-те години на ХХ век стана изключително атрактивно. Там обаче се използват материали, които са достъпни за всички хора – стъкло, бетон, керамика, стомана.
С него се наложиха и етно елементи като старинни предмети от Япония, Гърция, Египет и Рим. В допълнение към наличните материали, интериорът предполага използването на кожи от екзотични животни, мебели и аксесоари, направени от скъпоценна дървесина.

28.Датски

През 20-те и 30-те години на миналия век датското правителство започна да инвестира в дизайна, за да предостави на хората среда, която да ги провокира да се усещат и щастливи, и отговорни граждани. Така днес малките поданици на кралицата ходят на училище с добри, ергономични мебели, изработени от екологично чисти материали. Тенденцията е всяко ново поколение да възприема специфичния дизайн като част от националното съзнание на хората.
Елементи от този стил могат да се видят в колекциите на всички големи музеи за мебели, в интериора на почти всеки европейски дом и в обществените сгради по света.

През 30-те – 40-те години датските архитекти се занимават с разработването на „проекти на бъдещето“ с мебели и осветление от нов тип. Трапезарии, библиотеки, офис сгради се оборудваха с евтини мебели, произведени във фабрики с намалени производствени разходи.
Датски стил обзавеждане
Датският стил е елегантен и дискретен, за да съответства на северната природа. Той балансира на прага на рационалността и строгата икономия. Не си мислете, че не предполага обаче топлина и уют – Огнището е незаменим атрибут на датската къща.
В стаите винаги ще намерите вълнени одеяла и практични кухненски прибори.

Основните принципи на създаването на датския стил са в усилията да се подчертаят свойствата на материалите и да се запази тяхната естествена красота.

Най-изразените характеристики на този тип обзавеждане са: функционалност, простота, удобство, екологични материали, чистота на силуета и, разбира се, цветова палитра, вдъхновена от приглушените нюанси на природата.

29. Диско

Светлите наситени цветове и необичайните геометрични форми на обектите описват с думи прости диско-декора. Те помагат да се внесе не само оптимизъм и бодрост в интериора, но и в атмосферата на модерния град. Дизайнерите, които използват дизайн в диско стил, се опитват да накарат собствениците да почувстват радостта от ритъма на метрополиса. Такъв интериор може да бъде създаден не непременно в целия апартамент, той е подходящ и за една стая.
Диско обзавеждане
Стилът е изграден върху комбинация от хоризонтални и вертикални линии. Често стилът използва комбинация от балансиран основен фон и ярки цветови детайли и аксесоари. В живописта, аналог на този стил са картините на Малевич, които съчетават използването на ярки контрастни цветове и ясни форми.

30.Египетски стил

Очарователно съчетание от простота с богатство и лукс, широкото използване на символичен декор и особена форма мебели, разпознаваеми както от ценителя, така и дилетанта.

Цветовата схема се състои от наситени естествени цветове: оранжево, жълто, пясъчно, бежово, слонова кост, синьо, светло зелено, червено и златно. В жилището се използват само естествени довършителни материали.
Египетски стил обзавеждане
Мебелировката в египетски стил, като правило, е масивна, стабилна и удобна. Крака, сандъци и скринове с форма на животни, боядисани или украсени с позлата, с вложки от слонова кост, маси и шкафове със стъклено покритие – всичко това е присъщо на египетския стил. Важен атрибут е текстилът. Завеси, възглавници, килими и други продукти се характеризират с ясни форми, допълнени от красотата на цвета и оригиналността на египетските орнаменти.

31.Еклектика

Еклектиката в интериора е изкуствена връзка на различни, различни стилове и идеи, използвани в интериора. Думата „еклектизъм“ има гръцки произход и се превежда като „избор, подбор“ – именно на тези принципи се изгражда това направление в интериора.

Съвременната еклектика има свои отличителни черти, те включват компактността на стила и неговата функционалност, заимствани от модернизма. При запълване на стаите, декорирани в еклектичен стил, мебелите се избират в няколко стила, които са обединени от един цвят и текстура.
Еклектика интериор
В апартамент с еклектичен интериор, можете да видите смес от голямо разнообразие на стилове от няколко епохи. Това включва ренесанс, и рококо, и класицизъм, и ампир. Всички могат да бъдат комбинирани дори в един декоративен елемент или мебел.

Формата на всички интериорни предмети, декорирани в еклектичен стил, е особено динамична и често е придружена от дърворезба. Елементите, използвани за украса на помещения, се отличават със специалната си извивка и извивка.

32.Еко

Еко обзавеждане
Еко стил в интериора се основава на дизайна на съвременните стилове, включва ефективното използване на естествените материали като бамбукови тръстика, ракита, естествен камък. Парадоксът на този стил е, че той лесно се съчетава с концепцията за хай-тек, минимализъм или всеки друг модерен стил. Той приема паралелната употреба на естествени материали и най-модерните технологии и електроника. Всички тези обекти хармонично се допълват и създават удивително удобен интериор. Той е подходящ за тези, които обичат да живеят в единство с природата, оценява чистотата на въздуха и красотата на света, и тези, за които екологичните проблеми не са безразлични.

33.Експресионизъм

Експресионизмът като авангардна тенденция в европейското изкуство, развитието на което се случва в края на XIX – началото на XX век, се характеризира с тенденция към емоционално изразяване на образи и състояния. Той е отразен в художествените форми на много области на изкуството.

Интериорът, основан на емоциите, има за задача да впечатли хората. Прекомерната острота, преднамереното изменение на архитектурните форми с намек за гротеска или пълно им отхвърляне само подчертават изразителността на композицията, емоционалността на създадения образ.
Експресионизъм обзавеждане
Интериорът в експресионизма е жизнеността на мислите, породени от хармонията на цветовата палитра и балансираните решения. Тъмните цветове нямат място в тоналността, където преобладават богати червени, зелени, лимонови, сини нюанси в комбинация с бледи и замъглени цветове.
Създаването на настроение е един от основните елементи на стила, където осветлението играе важна роля. За този тип интериор е най-подходящ стая с големи прозорци, а в идеалния случай – със стъклен таван. Меко осветление от подови лампи, запълване на стаята със синя, зеленикава или розова светлина, само допълват естественото озаряване на пространството.

34.Етно
Етно стил обзавеждане
В етно интериор е обичайно да се използват домашни предмети, обзавеждане и акценти, които са присъщи за всяка отделна националност. Концепцията за този тип обзавеждане е много широка и обхваща огромна гама от видове стилове, така че във всеки отделен интериор си струва да се говори за определена стилистична посока. Етно-стилът в интериора може да бъде разделен на няколко части:

– индийски,
– марокански,
– японски,
– мексикански,
– египетски,
– китайски.

И това са само основните, такива стилови тенденции могат да бъдат много повече. В същото време е много важно да се знае и да се помни, че интериорите в древността, се възприемат като основа за етническия стил. Например, египетският стил отразява културата и интериора на древен Египет и няма нищо общо с модерната култура на Египет.

35.Жуи

В края на XVII – началото на 17в. във Франция, както и в цяла Европа, използването на различни боядисани или бродирани тъкани, както и тъкани с необичайни печатни елементи, донесени от азиатски и арабски страни, стават много популярни в интериорния дизайн. Особено ценени са леките китайски и индийски тъкани, използвани за производството на тапети и тапицерия.

Въпреки това, подобно активно разпространение на чуждестранни висококачествени тъкани за декорация носи заплаха за пълното изчезване на френската техника за създаване на текстил с традиционни щампи. Ето защо Луи XIV умишлено забрани вноса на тъкани, в резултат на което местните работилници получиха възможност за развитие.
Жуи интериор
Днес, много дизайнери използват в проектирането на къщи и апартаменти на някои елементи на Жуи, както и разнообразие от текстилни аксесоари. В модерната версия на този класически стил се забелязват някои промени. Те се касаят предимно за цветовете на тъканите.

Вместо традиционните монохромни изображения, често се използват двуцветни или дори многоцветни рисунки. Най-популярните цветове за печат са черни, кафяви, както и тъмни нюанси на синьо и зелено. В допълнение, фонът може да бъде и по-тъмен в традиционните тъкани, но това е рядкост.

36.Източен /Ориенталски/стил
Източен стил обзавеждане
Източният /Ориенталският/ стил съчетава интериора на много страни в Азия и Северна Африка, които са много различни един от друг. За да направите дома си с такъв необичаен дизайн, онези, които са уморени от минимализма, които искат да се обграждат с азиатски лукс и подчертават високия си статус, както и хората, които са влюбени в културата на Изтока, се стремят най-вече.

37.Ирландски

Ирландският стил в интериора е част от келтския стил, съчетаващ традициите на страните от Обединеното кралство.

Всеки знае, че зелено е символ на Ирландия. Много страни празнуват националния ирландски празник „Ден на Св. Патрик“, облечен в зелено и празнуващ със своите близки. Зеленият цвят (близо до изумрудено зелено) също е обилно използван в ирландския интериор и дори има собствено име “Кели Грийн”.
Ирландски стил обзавеждане
За подредбата на къщата в ирландски стил е широко използвано естествено дърво. Ирландският стил в интериора предпочита естественото дърво. Затова в почти всички интериори на ирландските къщи повече от половината пространство е пълно с дърво. Дървото се използва както в декорацията на помещенията, така и в мебелите. Шкафове, скринове, селски шкафове с крака, масивни маси – всички изработени от естествени породи дъб, бор или череша.

38.Индонезийски

Осъществяване на интериора в индонезийски стил, специално внимание трябва да се обърне на пода. Често, за украса на апартамент в този стил, паркет от червени дървета се поставя на пода, но можете да използвате и светли дъски. В този случай, интериорът няма да бъде толкова груб и предизвикателен. Мебелите в тази къща трябва да са тъмни, дори черни. Можете обаче да използвате по-светли приятни цветове.

За да се създаде атмосферата на Индонезия в апартамента, се използват само естествени и екологично чисти материали. Така че, не само на пода, но и на тавана са подредени с дърво. Можете да използвате дъб, бук, махагон или ясен.
Мебелите трябва да са дървени. За да подчертаете тази тенденция, можете да използвате столове, маси и столове, изтъкани от тръстика или бамбук.
Индонезийски стил
За да се отрази етническата характеристика в интериора, можете да използвате текстил: възглавници, покривки за легло, завеси, покривки за маса и др. Ще бъде особено добре, ако тъканта е украсена с национален модел.

Индонезийският стил се отличава и с големи прозорци в стаята, които могат да бъдат украсени с помощта на щори от различни цветове или органза. Радиаторите за отопление, които се предлагат във всеки апартамент, не са типични за индонезийски дом, така че е препоръчително да ги скриете зад панели, които отговарят на външния вид на интериора.

39.Индийский стил

Индийският стил в интериора е тясно преплитане на простота и функционалност с лукс и елегантност. В този стил, по-често правят просторни стаи, което дава свобода в изпълнението на най-смелите идеи. Цветовете в дизайна са ярки, богати, екзотични. Топли нюанси лесно се разреждат с хладни, които визуално дават пространство и дълбочина на пространството.
Индийски стил
Обзавеждането е приземен, функционален и елегантен, украсен с издълбани орнаменти и коване. Много внимание се отделя на текстилния интериорен дизайн. Тъкани от различни текстури украсяват стени, тавани, сенници.

40.Индустриален стил

Той е за тези, които обичат ритъма на града и ценим всяка минута. Индустриален стил предполага обширна площ, завършваща с прости и модерни материали, функционални мебели и минимум детайли. Често срещани инструменти са метални, бетонни елементи и отлежали дървета. Стените са измазани, на пода са позволени плочки. И вместо завеси е по-добре да прикачите ролетни щори.
Индустриален стил
Също така, интериорът може да бъде допълнен с различни дърворезби, живи растения и цветя, или с картини с растителни орнаменти.

41.Испански

Весели испанци, свикнали да се наслаждават на всеки момент, оценяват комфорта, съчетан с красота и елегантност, пренасят тези характеристики в дизайна на своите къщи и апартаменти. Испанският стил в интериора се отличава с простота в дизайна, органичен дизайн, но внимание към детайла. В домовете си испанците създават атмосфера на комфорт и топлина благодарение на умелия избор на материали и аксесоари.

Интериорът в стила на Испания съчетава светли цветове в дизайна на стените с тъмни акценти в мебелите, продукти от ковано желязо и дърворезба с ярка керамика.
Испански стил
Традиционният испански стил в интериора се отличава с лекотата и изобилието от светлина, използването на естествени материали в декорацията, вниманието към детайла, но в същото време липсата на прекомерно натоварване.

Формирането на испанския дизайн е повлияно от културата и пейзажите на Средиземно море. Вътрешният дизайн в испанския стил е доминиран от ярки цветове, както и от кафяви, теракотено червени, оранжеви и горчични нюанси в декорацията на подове и покриви. Елементи от камък, дърво и керамика са много често срещани в испанския стил, а дизайнът на испански къщи използва ковано желязо като аксесоари:

свещници, стенни лампи, полилеи, решетки на камината, части за мебели. За да се създаде комфорт във вътрешността на Испания, се използват различни декоративни възглавници от естествени материали, както и декоративни свещи.

42.Италиански стил

Ключовите характеристики на интериора в италиански стил са историческите мотиви, свързани с тази страна – семейство и лекота. Интериорът е декориран в италиански стил, като правило е прост и изискан. И една от най-важните особености на този стил е използването на естествени материали в декорация, които подчертават единството с природата.
Италиански стил
Този интериор също се отличава със своите фокусни точки. Например, в банята би било подходящо да се окачи керамичен мозаечен панел, който изобразява гроздова долина или лазурно пристанище, антично огледало, обградено с великолепна позлатена багета.

Многослойният полилей на Мурано стъкло или гравирането на стени, които веднага ще привлекат вниманието на Вашите гости и ще се превърнат в ключов елемент от дизайна, ще украсят дневната. В спалнята централният детайл може да се направи рядка библиотека с книги, направена с помощта на аксесоари, която е инкрустирана с благородни метали и е част от мощите на вашето семейство.

Фантастиката и познаването на някои от историческите особености на Италия ще ви помогнат да направите правилния избор!

43.Кънтри

Този стил има корени на село. Придавайки на съвременния дом селски декор, ние пресъздаваме безгрижната атмосфера на детството. В такава атмосфера лесно се разсейва стреса и напрежението от модерния начин на живот. Кънтри стилът е многонационален и разнообразен, защото всяка страна има свои села и обичаи.
Кантри стил обзавеждане интериор
Съществуват обаче и общите признаци:

Ярките цветове и контраст трябва да се избягват, както и авангардни материали, плексиглас и пластмаса. От мебелите си струва да се купуват не само дивани, маса и столове, но и пейки, сандъци, скринове. Използват се абажури с шарени тъкани,а в кънтри кухня ще намерите глинени кани, самовари, дървени лъжици. Зелена светлина и решетки от ковано желязо, чугун, медни прибори придават автентичност на интериора. Има голямо разнообразие от текстил:

масите са с бродирани покривки, разстлани са домашно изработени килими. Органично се вписват в „бабината къща“ животинските кожи.
В България ще изглеждат добре саксии с здравец, мушката както и други любими цветя.

44.Келтски

Келтите са войнствен народ, който защитават правата си и се борят за земята през XVII век. В момента тази националност на практика е загубила своето съществуване в чиста форма. Техни наследници са ирландци, уелсци, шотландци, бретонци и корнуолци. Ето защо келтският стил в интериора е доста популярен сред жителите на Шотландия, Ирландия, Бретан, Корнуол и Уелс.

Келтският интериор е доста интересен и отличаващ се. Той използва много необичайни орнаменти, аксесоари, витражи, текстил с ирландски и келтски мотиви. Често в келтските жилища могат да се видят керамични продукти, покрити със синя, зелена и сива глазура, с или без орнаменти.
Келтски интериор
Навсякъде има голямо количество необработена дървесина, използвана за подови настилки и стенни покрития, и рамкиране на камината и мебелите. Заедно с дървото се срещат и елементи от ковано желязо – при прозоречни крила, врати или стълбища.

Келтската къща е пълна с ирландски текстил. Вълнени килими и тшлайфери,и мебелни покривала украсяват интериора , внасяйки неподражаем национален орнамент. Освен това, цветът на текстила може да варира от слонова кост до богато синьо или зелено.

45.Китайски стил

Обвит в мистерия, изкусителната източна култура предизвиква любопитство у нас. В отговор на този интерес се появява китайски интериорен стил. Обзавеждането на къща „Made in China“ е цяло изкуство. В него няма нищо случайно, „просто така“ и нищо ненужно. Тайното значение на обзавеждането е да се създаде атмосфера на пълен покой.
Китайски интериор
Важни елементи в интериора са екран с фино рисуван пейзаж, клек, дървени, внимателно лакирани мебели, резбовани, шперплатни декорации, леки, бамбукови прегради. Стените могат да бъдат измазани или покрити с хартиени тапети, измислени, между другото, в Китай. В отсъствието на бамбукови подове, може да се използва покритие от тъмни дъски, матирани – при възможност. Таваните в китайските жилища са светли и многостепенни, декорирани с дърво и с осветление.

Най-почитаните в страната – цвят на цинобър, обещаваща късмет. Червеното може да бъде килим, стени и дори мебели. Кафяво, цвят на вино или лешник обаче не се отхвърлят. На най-почтените места се използват аксесоари като подови вази, чайни комплекти, бронзови фигури на дракони, джуджета в саксии.

46.Кич

Пронизителен ярък, смешен, абсурден, кич за тези, които имат собствено мнение, оценка и критерии. Бунтовниците и нихилистите се чувстват като риба във вода в подобен интериор. Как се е появил на бял свят, е невъзможно да се каже със сигурност. Очевидно кичът винаги е съществувал, защото смисълът на думата е лош вкус.
Кич в интериора
Въпреки това, дизайнерите поеха задачата, превръщайки лошия вкус в ирония, подиграващата се на масовата мода. Това е главната задача на стила „кич”. Това може да бъде направено само от онези, чието чувство за пропорция е толкова изявено, колкото чувството за хумор. Кичът няма специфични правила. Единственото изискване е да се ограничи само до една стая.

Особености: абсурдни комбинации (например кадифени завеси и пластмасови столове), изкуствени цветя, кученца, демонстративна дисхармония, наличие на „култови“ неща за обитателя – килим с елени, несериозни репродукции, карти с мигащи красавици или черупки от миди.

47.Класически стил

По същество това е цялото уважавано семейство от стари и дори архаични, изпитани във времето стилове. Античният, всички исторически и национални стилистики принадлежат към подобни, вечни модели. Общи свойства – естествени строителни материали, правилна геометрия, симетрия, състав, свързаност между всички мебели и декор, няколко източника на светлина, национален елемент.

Класиката днес са колони, пиластри, гипсови корнизи, аркови конструкции, камина с портал, лирични, пастелни цветове, много текстил, картини по стените, часовници, статуетки и скъпи вази.

48.Класицизъм

Не бъркайте този с класическия стил! Класицизмът се появява във Франция, когато възниква необходимост от изграждането и декорирането на нови апартаменти. Както подобава на стила на двореца, класицизмът се основава на стандартите на древната архитектура, ясни, геометрични форми, симетрия и баланс на композицията.

Стилът държи да ползва луксозни материали – рядък камък, скъпоценни дървета, сатен, кадифе, коприна. Подовете са покрити с мозаечен паркет, стените са покрити с тъкани, декорирани с декоративна мазилка, а днес тапетът е изработен от най-фините, естествени влакна. Високите тавани, оборудвани с нюанси и гипсови корнизи се поддържат от колони и полуколони.

Залага се на наситени, но деликатни като внушение цветове като синьо, перлено-розово, ванилово, лилаво. За тапицерии и завеси се използва по-приглушен цвят. Полилеи и лампи се правят, ако не и кристал, от тънко, скъпоценно стъкло.

Мебелите са оформени, елегантни, но не особено причудливи: писалище с кубично тяло, кресла с лъскава тапицерия, дивани покрити с гоблени, скринове с мраморни плотове. От декоративни атрибути е необходимо да запомните огледала, порцеланови вази и картини. Какво е неприемливо? Евтини сплави и особено пластмаса, смели, привличащи погледа цветове, бъркотия от декорации.

49.Колониален стил
Колониален стил
Колониалният стил е комбинация от екзотика, изтънченост и комфорт; синтез на европейските традиции и ориенталски лукс. Този отличителен дизайн включва всичко: големи прозорци, високи тавани, просторни стаи. В украсата се използват само естествени материали. Мебелите са солидни, надеждни, често украсени с етно мотиви. Мебелите от ракита са също от значение. Стилът се характеризира със светли цветове и богато осветление.

50.Консерватизъм

Ако сте домошари и сте предпазливи към всякакви изненади, тогава най-вероятно сте консервативни и този стил е създаден за вас. В една къща, доминирана от обзавеждане в това направление, всичко е познато, необходимите неща са навсякъде. Консерватизмът е врагът на победителя, всички обекти в „окупираните“ места се наследяват и не се променят под влияние на завоевателите.
Консерватизъм
Този стил разчита на издръжливи материали, естествени или от висококачествена синтетика. Мебелите могат да бъдат покрити с фурнир под оцветено дърво. Прозорците се декорират с прости завеси без шарка, стените са покрити с тапети в топъл цвят: кремаво, орехово и крушово. В такава къща се предполага камина, на рафтовете на която можете да подредите черно-бели снимки на патриарсите на семейството, като по този начин подчертавате връзката между поколенията. Заложете на стенни лампи, защото този интериор се нуждае от мека, приглушена светлина.

51.Конструктивизъм

Това е авангардното движение, което разделя изкуството на XIX век от XX век. „Нищо излишно“ е лозунгът, с който се наложи стилът. Неговите прояви са геометрията на помещението, високата функционалност на мебелните елементи и дори декорациите, мобилните прегради, естественото осветление.
Контемпорари интериор
Стените са покрити с безликатна. Подовете са покрити с паркет, а днес са приемливи линолеум и ламинат. Материали – фурнир, метал, стъкло, трайна пластмаса. Маса за вечеря, стол за сядане, легло за сън – това е отношението на конструктивизма към мебелите. Това означава, че не са допустими многофункционални или разглезващи модули. За украса е достатъчно да има черно-бял печат на стената и стъклена ваза на перваза на прозореца. Конструктивизмът е достъпен за всички и е подходящ за дом във всякакъв размер.

52.Контемпорари

Модерност, самодостатъчност, демокрация е кредото на този стил. Основните принципи са класически, пропорционални форми и линии, лекота на обзавеждане, наличие на вградени гардероби, рафтове, материали и предмети за масово производство, пространствено зониране с мебели, различни височини на тавана и пода, екрани.
Контемпорари обзавеждане
Довършителните материали са евтини, синтетични. Стените се покриват с тапети с геометрична шарка или боя. Подът е покрит с ламинат. Прозорците имат щори, еднослойни завеси или ролетни щори. Мебелите са ниски, използват се обикновени полилеи, а на пода са килими в стил 70-те. Използва се голяма палитра цветове.

Приемат се декоративни елементи от различни стилове: етно сувенири, английски килими, китайски вази. Основното нещо е умереността и точността.

53.Кежуал

Това е един вид дрес-код на съвременните жители на града, специално отношение и дори пълноценна субкултура. Той съчетава енергия и чувственост, отхвърляне на забрани и правила, удобство, гъвкавост и непосредственост на интериора.
Кежуал обзавеждане
Терминът „casual“ в превод от английски означава свободен, несериозен, небрежен, несистематичен. Неговият основен принцип е демокрация и разхлабеност, комфорт и удобство, свободен избор, бляскава лекота и лукс на възприятията.

Стилът предполага естествени материи и материали, текстурирани предмети, хоризонтални спокойни линии, пастелни цветове и възможно най-малко блясък. Такива артикули като антични месинг, керамика, ръчно изработени аксесоари или реколта са много подходящи тук. Основното нещо – не прекалявайте!

Очаквайте следващия понеделник продължението: „Стил в интериора – пълно ръководство със 104 направления /Трета част/”

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *