Таван на баня, който допълва елегантно и функционално интериора

Варианти за таван на баня, който допълва елегантно и функционално интериора

Таванът на банята трябва да бъде не само красив, но и да отговаря на редица изисквания за функционалност и безопасност

Таванът на банята трябва да е от качествен материал и да изглежда така, че не само да не разваля, а да допълва впечатлението от интериора. Трябва да отговаря на редица особености, за да бъде надежден и безопасен:

Устойчивост на влага – Попадането на влага в структурата на материала и натрупването му е изключено, защото той ще се деформира и разруши. Това ще рефлектира към осветлението и ще постави в риск безопасността на собствениците на дома.

Устойчивост на механичен натиск – Трябва да е максимално сигурно, че случаен натиск няма да повреди повърхността му.

Антистатичност – Използваното покритие не трябва да се превръща в среда за поява и растеж на мухъл и плесен.

Лесна поддръжка – Всяко замърсяване трябва да се отстранява от повърхността, ако е възможно, без специални препарати.
Варианти за таван на баня, който допълва елегантно и функционално интериора

Екологичност – това качество на материала е жизнено необходимо във времена, когато повечето хора страдат от неизвестен брой алергии.

Минимално да отнема от височината на стените – това от естетична и функционална гледна точка е от голямо значение, предвид това, че модерното строителство залага на малки помещения.

Устойчив на износване – Редовното почистване с домакински химикали не трябва да засяга повърхността на материала.

Дълъг експлоатационен живот – Таванът се прави за много години и не предполага чести корекции.

Пожарна безопасност – При непредвидени ситуации, материалът не трябва да е лесно запалим.

Достъпност – да, таванът на банята се прави веднъж, но не би трябвало да е нещо, което изисква да направите огромни финансови жертви или да спестите от други неща в интериора, заради него.

Естетичността е последното, но не маловажно качество, което се изисква за тавана на банята, и зависи от вида на материалите, които ще ползвате.

Материали за покритие

1. Боя

Боядисването на тавана в банята е най-лесният и евтин вариант за покритие. Трябва само да дадете пари за шпакловка и грунд. Така ще подготвите предварително повърхността, защото за боядисване тя трябва да е идеално равна.

Ако можете сами да се справите с това, трябва да намерите само влагоустойчиви материали.

Варианти за таван на баня, който допълва елегантно и функционално интериора
Важно предимство на боядисването на тавана е, че няма да загубите сантиметър от височината на стаята, както при много други видове покрития.

С бои може да създадете както проста декорация, така и наистина оригинални дизайнерски решения и комбинации.

Подобно покритие ще ви върши работа около 10 години, което по принцип не е толкова лошо. След няколко години ще забележите леко потъмняване, което не може да се отмие – това е мръсотия. Малко е неприятно, но с нов слой боя бързо, евтино и лесно ще освежите помещението. Ако сте планирали да използвате вградено осветление в банята, тогава такъв таван няма да ви свърши работа: няма къде да се вградят лампите, но можете да вземете подходящ полюлей.

2. Гипсокартон

Когато таванът има значителни неравности, по-добре е да използвате не боядисване, а да монтирате листове от гипсокартон, което ще помогне да се създаде интересен интериор. Трябва да изберете влагоустойчив материал, който може да бъде разпознат дори визуално:

Той има зелен оттенък. Сред предимствата на такова покритие:

способността да се създаде оригинален дизайн, например, таван на няколко нива;
Варианти за таван на баня, който допълва елегантно и функционално интериора
всички комуникации могат да бъдат скрити под гипсокартон и в резултат банята ще изглежда стилна и спретната. Освен това можете да използвате вградени лампи, създавайки ефектно осветление;

здравина и относителна издръжливост.

Трябва да се отбележат някои недостатъци:

необходимостта от създаване на рамка за закрепване на листове от гипсокартон, а това е допълнително време и разходи. Между другото, по-добре е да оборудвате банята с метална, а не с дървена рамка;

на върха на плочата от гипсокартон ще трябва да се грундира и боядиса, за да се получи приятно изглеждащо покритие;

периодично ще трябва да актуализирате боята, тъй като на някои места може да се натрупа мръсотия. Хубавото е, че не е толкова трудно да го направите дори сами.

3. Пластмасови панели

Тази опция за довършителни работи може да се нарече златна среда по отношение на съотношението цена-качество и външен вид. PVC панелите имат много предимства, най-важните от които са:

абсолютна влагоустойчивост и здравина;

дори можете сами да извършите инсталацията;

външно, това е прекрасен стилен завършек, който не се нуждае от допълнителна обработка, като например гипсокартон. Ако е инсталиран правилно, таванът ще изглежда монолитен и ставите на панелите ще бъдат невъзможни за разпознаване с просто око;

в такъв таван могат да се монтират вградени светлини, ако такова осветление отговаря на вашата дизайнерска идея;
Варианти за таван на баня, който допълва елегантно и функционално интериора
много лесен за почистване;

относително ниска цена. Ако инсталацията се извършва самостоятелно, тогава разходите за оформяне таван на баня обикновено са минимални.

Не без недостатъци:

ако таванът не е сглобен много умело, тогава решетките на панелите ще бъдат видими. Мръсотията и влагата постепенно ще започнат да навлизат там, провокирайки развитието на мухъл при липса на подходяща вентилация;

металната рамка, към която са прикрепени пластмасовите плочи, може да ръждясв с течение на времето, дори и с поцинковано покритие. Но ако вентилацията е наред в банята, това не се случва;

Няма да е възможно бързо да обновите покритието – ще трябва да демонтирате старите панели и едва след това да сложите ново покритие.

4. Огледален таван за баня

Огледален таван е в състояние да добави вкус към всяка стая. Вероятно за никого не е тайна, че по този начин можете визуално да разширите пространството дори на много малка баня. Но това не са всички предимства на подобно решение. Огледалният таван е издръжлив и силно устойчив на влага и екстремни температури.

Вярно е, че такъв завършек няма да бъде много евтин, защото, първо, е необходимо да се инсталира здрава подсилена рамка и второ, да се монтират правилно всички плочи и само професионалист може да го направи. По-евтина алтернатива са лъскавите пластмасови панели, но те не са най-трайното решение. Освен това поддръжката на огледалната повърхност е доста трудоемка, ако искате тя винаги да остане в перфектно състояние. Помислете дали сте готови редовно да почиствате такъв таван, както и доколко подобно решение ще се впише в интериора на банята и дали ще се хареса на всички останали в домакинството.

5. Дървен таван

Дървеният таван в банята е красив, необичаен и стилен. Най-често се използва дървена облицовка, която запазва благородния външен вид на дървото, неговата миризма и топлина. По-добре е да изберете материали, импрегнирани със защитен слой или да направите такъв сами. Видът дърво също играе важна роля: по-добре е да изберете тези видове, които са естествено максимално устойчиви на влага – тикова дървесина.

6. Опънат ПВЦ таван за баня

Той е идеален за условия на баня, тъй като съчетава декоративност, практичност и издръжливост. Той има много предимства, основните от които са:

устойчивост на влага;

способността да задържа вода, ако съседите ви наводнят. Експертите внимателно ще източат цялата вода, ще опънат тавана отново,а уредите и мебелите в банята няма да бъдат засегнати;
Варианти за таван на баня, който допълва елегантно и функционално интериора
огромна гама от възможни – можете да изберете всеки модел, цвят, матова или лъскава повърхност;

способност да се създаде интересен интериор с многостепенен таван и вградено осветление;

лесна грижа, тъй като таванът само понякога трябва да се избърсва с влажна кърпа;

опънати тавани се вписват в абсолютно всеки интериор.
Варианти за таван на баня, който допълва елегантно и функционално интериора

Варианти за таван на баня, който допълва елегантно и функционално интериора

Варианти за таван на баня, който допълва елегантно и функционално интериора

Коментари чрез Facebook

коментара

1 коментар


  1. Най оптималният вариант за таван на баня.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *