Винтидж интериор – непреходният чар на миналото в модерното обзавеждане

Винтидж интериор обзавеждане

Стилът винтидж ни откъсва от реалността и ни спасява от пагубната студенина на модерните технологии

Винтидж стилът набра изключителна популярност още преди три десетилетия. Името идва от екстрат вино с отлично качество. Днес за всички по света означава модно направление, което се основава на ретро мотиви – независимо дали става въпрос за интериор, дрехи и дори – парфюми.

Този стил включва се оформя с оригинални изделия на определена възраст – в никакъв случай не бива да са на по-малко от 30 години, но ако са на над 60 вече минават в категория „антики”.
vintage interior
По-често по подобен стил увлича хората, живеещи в големите градове, които са уморени от модерния, интензивен начин на живот. Такива хора искат, когато се приберат у дома, да чувстват спокойствието и тишината.

Обзавеждане във винтидж стил

Сред съществуващите стилове в интериорния дизайн, този дава голямо поле за изява на въображението. Можете да включите в обзавеждането всяко нещо, което поискате, стига да подчертава уюта, удобството и ретро чара на дома.

Този стил се отличава с ярък, изразителен „характер“. Не е нужно да обзавеждате жилището си с предмети, останали от баби и дядовци. Слава Богу, вече се произвеждат мебели с изкуствено състарена повърхност. Ако не се вглеждате или не сте специалист, няма да различите истинските от „индустриално” захабените плоскости. Винтидж обзавеждането ще придаде на вашия дом аристократична изтънченост. Хубавото в този стил интериор е, че се оформя както с цели гарнитури, така и с малки акценти.
vintidj mebeli
Може да дадете нов живот на старите семейни мебели, да огледате битпазарите или антикварни магазини, макар че цената им там обикновено е висока.

Винтидж кухня

Обзавеждането на кухня в този стил се смята за най-сложната задача от гледна точка на оформянето на дизайн. Не е много лесно да се съчетаят старите мебели с най-новите технологии, които са задължителни за домакинството. Търсете жизнеността и оригиналността на декоративните елементи, които са ценни в оформянето на уюта и топлотата на помещението. Нюансите трябва да са светли и наситени – не само по стените, а и в мебелите, аксесоарите и домакински уреди.
vintidj kuhnya
С декупаж или подходящи стикери може да украсите техниката, така че да хармонизирате обстановката. Съдовете за подправки не трябва да са от пластмаса, а от стъкло или порцелан с флорални мотиви. Чиниите и чашите трябва да напомнят много на тези, които са използвали бабите и дядовците ви. Текстилът трябва да е в топли, наситени нюанси и задължително от естествен произход. Осветлението във винтидж кухня трябва да бъде умно подбрано – полилеите трябва да имат ретро красота, а модерните светлинки трябва да са деликатно „маскирани”.
vintidj kuhnya 3
Плочките на кухненския гръб трябва да с естествен рисунък. В никакъв случай не рискувайте с моден дизайн или принт-стъкло. Подът може да е както от естествен материал, така и с балатум. Тук се търси шарка и геометричност.

Винтидж спалня

Обзавеждането за винтидж спалня трябва да е меко, нежно и дори романтично. Украсата на стените може да е в стар стил, но избягвайте ярките тонове. Наситените нюанси влияят неблагоприятно на съня, а целта все пак е да се отпуснете и да си починете, а не да се зареждате с енергия. Най-добре е да изберете боя или тапети в меки, пастелни цветове, като бяло, праскова, светло сиво-син, светло лилаво, слонова кост, можете да украсите и с малко розово.
vintidj spalnya
Предлагат се тапети с ретро украса, с позлата, бронз и дори с имитация на износване.

Леглото се предпочита, вместо с табла, да е с украса от ковано желязо. Металът е необходим и в полилеите. Ако успеете и двете да ги решите с еднаква декорация, сте постигнали съвършенство в оформяне на винтидж спалня!
vintidj spalnya 2
Балдахинът е много на място в този интериор. Не е нужно да купувате легло със специални рамки. Просто сложете щори на тавана и от там пуснете воали или тюлени пердета. Направете го обаче само ако имате голямо помещение на разположение. В противен случай ще сгрешите, ако редуцирате достъпа на светлина.

Украсете с меки възглавници и не пропускайте да сложите романтична тоалетка с табуретка пред нея. Старите семейни мебели са идеални за целта, както и красиво огледало с ефектно декорирана рамка – за предпочитане от дърво.

За да оформите истинско съвършенство, ви съветваме да сложите парфюми в стъклени флакони с ретро-пулверизатори, свещници и дори – порцеланови кукли.
vintidj spalnya 3
Заложете на тапицираната с естествени тъкани мебел. Бялото и меките пастелни тонове оформят един много деликатен и романтичен интериор. Черното е нежелано във винтидж стила, а в спалнята е направо забранено!

Винтидж всекидневна

Внимателно подберете мебелите, ако искате стилна винтидж всекидневна – заложете на единното цяло. Може да си изберете тапицерия – текстил или кожа, важното е всички елементи в гарнитурата да са от едно десетилетие и с обща декорация.
vintidj vsekidnevna
Най-подходящите цветове за винтидж хол са бяло, матирано розово, бежово, бледо лилаво, бледо синьо, светло зелено, меко жълто и оранжево. Кафяво и сиво може да присъстват като акценти. Въпреки рязък контраст разваля общото впечатление за хармония и романтика.

Естествено ще изглеждат тапети на шарени цветя, с изображения на птици, пеперуди и такива приказни създания.
vintidj vsekidnevna 2
За пода е добре да предвидите масивни дървени плоскости или керамични плочки – и двете с имитация на захабеност.

Камина от камък и тухли изглежда изключително уместно във винтидж всекидневна, особено, ако е украсена от метална решетка с декорация. Като допълнение може да подредите поне един люлеещ се стол пред нея.

Старите семейни комоди или шкафове и бюфети със състарени повърхности са необходими за цялостното обзавеждане. Търсете витрини с големи блестящи стъклени врати, както и масивни полилеи.
vintidj vsekidnevna 3
Една стара шевна машина оформя очарованието на интериора, макар да не я ползвате по предназначение. Вече сме ви показали каква прекрасна декорация можете да получите от нея.

Разровете семейните жилища за стари предмети на бита като свещници, вази с характерен рисунък, сервизи за кафе и чай. Картините с романтични пейзажи, гоблени в красиви рамки и композиции от цветя са брилянтно допълнение към интериора в стил винтидж.

Винтидж баня

Съвременните дизайнери предпочитат за оформянето на винтидж баня цвят череша, златни нюанси, бежово и кафяво или бронзови акценти. Вие сте обаче сте свободни да изберете всеки цвят, който ви хареса. Подът може да се направи с големи плочки, например, в тъмен шоколад. Може да заложите на кафяви тонове за стените, ако ги маркирате с бежови щрихи. Таванът може да се остави само бяло. Много подходящ за декорация са влагоустойчиви мебели и аксесоари м светло бежов цвят.
vintidj banya
По принцип всяка винтидж баня може да бъде истинско произведение на изкуството. Облепете плочки в ретро стил, допускат се елементи на позлата. Погрижете се за хубаво осветление в банята, която да отрази целия й блясък. Може да сложите стъклени врати на шкафчетата, хомогенни светлини над огледалото.

Ако имате достатъчно пространство в банята, тоалетната е по-добре да се постави в средата и да е с овална форма, с елегантни парапети.
vintidj banya 2
За да бъде още по-уютно уютно и удобно, кошът за пране е хубаво да е направен от светла ракита. Красиво допълнение е пищният полюлей (ако помещението е голямо), декорация с камъни и голямо огледало с рамка от дърво.
vintidj banya 3

Винтидж коридор

Антрето или коридорите във винтидж стил се оформят лесно, на принципа на останалите помещение. Обзаведете го така само в случай, че целия интериор на дома ви е в този стил.
vintidj antre
Големите масивни шкафове и портмантото нямат място там. Използвайте по-малки мебели с износени повърхности, дървени закачалки „от едно време”, а огледалото по-добре е да стои монтирано на стената в подходяща украсена рамка.
vintidj antre 2
За осветление сложете лампи по стените, ако ви допадат – рога и снимки в ретро рамки. Цветарници от ковано желязо ще направят дори тясното помещение приветливо.
vintidj antre 3
Заложете на меки цветове – без да залитате в излишна украса. Имитацията на тухли по стените изглежда добре, но да няма блясък на ново.

Винтидж мебели

Независимо дали е стар сандък, скрин, кожен стол, шкаф, всички винтидж мебели изглеждат (или наистина са) стари и износени. Те носят специална аура и излъчват тайнственост, финес, история. Създават усещане за спокойствие.
vintidj mebeli 2
Може да ги откриете както в антиквариата, така и в каталозите на модерни фабрики за класически изделия. Имате възможност да си ги направите сами – научете техники за изкуствено състаряване на мебели, боядисване и декупаж.
vintidj mebeli 3
Огледайте се за подходящи часовници, вази, статуетки, които подчертават търсения ретро стил.

Винтидж декор

Дори готово обзаведено жилище може да придобие винтидж чар. Истината е в дреболиите – музикална кутийка, часовник с кукувичка, месингови дръжки за врати или свещници, сребърни прибори с орнаментика, картини с маслени бои и акварел и сувенири от слонова кост.
vintidj decor
Извадете старите семейни снимки и им намерете подходящи рамки. С тях жилището ви ще се превърне в дом с история, а вие ще придобиете самоувереността на човек с принадлежност.

Най-важното нещо при оформянето на винтидж интериор е да не прекалявате!
vintidj decor 2
Запомнете, че ретро-усещането трябва да е фино, деликатно – да омагьосва с красота, а не да се натрапва. Ще го постигнете не като се затрупвате с вехтории! Ако загубите мярката и вие, и гостите ви ще се чувствате като в антикварен, зле поддържан магазин.

Търсеният ефект е на нежност, сладка омая от миналото, а не натрапване на остарели мебели.
vintage interior 2
Модерните технологии в никакъв случай не са нежелани. Важното е да намерите елегантен начин да ги съчетаете с ретро интериора. Те са от значение не само за комфорта ни, а и за уюта в дома ни. Акцентирането върху старостта и натрапчивото усещане за вехтост изморява дори ретро-маниаците. Красотата на винтидж интериор просто се състои в умереността!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *