Винтидж всекидневна – винаги модерен интериор с вещи на поне половин век

Винтидж всекидневна – винаги модерен интериор с вещи на поне половин век

Все повече хора се увличат от винтидж стила, защото осъзнават непреходността на красотата му

Живеем във време и на свръхпотребление, и залитаме към минимализма. Оформянето на интериора като всяко изкуство се стреми да търси нови, модерни линии, които говорят за евентуалното ни бъдещо колонизиране на Космоса. В същото време обаче остава непреходната страст към миналото, чиято красота става все по-силна с времето. Стремежът към нея прави винтидж стила толкова актуален, колкото е хай-тек или стилът лофт в модерните градски домове.

За да се изгради това ретро очарование се ползват не просто мебели с ретро вид. Винтидж стила изисква обзавеждане, което в действителност е на възраст не по-малко от половин век. Той „лежи” добре във всяко помещение, но винтидж всекидневната е истински образец на елегантността!

Обзаведената с красиви, стари мебели гостна излъчва артистичност, романтика, уют и хармония. Условието да се поне на 50 години е слабо казано. Истинският винтидж изисква образци, произведени в началото на миналия век.


Какво е характерно за винтидж мебелите?

Меки мебели, тапицирани с тъкани в спокойни, пастелни нюанси.
Дървените части са или наистина захабени или състарени с подходяща техника.
Цветните принтове са много на място.
Всякакви свещници и настолни абажури подсилват романтиката в помещението.
Красиви вази и писан порцелан по полиците на витрините
Холна масичка с резбовани крака.
Ако пазите шкаф от времето на баба, в никакъв случай не го изхвърляйте – или го възстановете в предишния му блясък или го освежете с подходяща декупажна техника.


Цветова палитра

Във винтидж стила трябва да използвате светли пастелни цветове: нежни оттенъци на синьото, виолетово, розово, зелено, жълто, оранжево, бяло, бежово, сребристосиньо. За контраст и акценти може да използвате и кафяво, и сиво, но се пазете от прекалено набиващи се на очи различия.

Обикновено се избира един главен цвят за фон, а към него допълнително – два близки в гамата.

Покрития

Може да използвате тапети с флорални мотиви, или на малки птици и пеперуди. Ако търсите разнообразие от геометрични фигури, по-добре е да се спрете на класически шарки. Тапети за боядисване също могат да ви свършат работа.

За пода може да използвате протрит паркет или състарени керамични плочки. Може да поръчате и под от светли, масивни дъски.
За тавана в никакъв случай не използвайте съвременни материали! Проста бяла или бежова боя е най-добрата украса за всекидневна във винтидж стил.


Да изберем мебели

Най-предпочитани са по-дългите старинни мебели, но и изкуствено състарените са добра алтернатива.

Всякакви диванчета и кресла с резбовани крачета ще подхождат добре на планирания хол в ретро стил.

Тапицерията на меката мебел и столовете към нея може да е или в монохромни тъкани, или от текстил в цветен принт. На диван в един тон стои чудесно декорация от цветни възглавнички.

Винтидж всекидневната би била празна без подходящ бюфет с кристал и порцелан, няколко шкафчета, комод, масичка за кафе и ниски табуретки – всички в съчетание с цялостната атмосфера.

Такава мебел може да се намери и на големи разпродажби, и в антикварните магазини.

Декоративни елементи и аксесоари във винтидж стил

Заключителния етап на нашето обзавеждане на всекидневна във винтидж стил е умелия подбор на съответстващи аксесоари.

Интериорът може да бъде допълнен с дантела, салфетки от текстил, бродерия, порцеланови фигурки, чинии за украса, вази и музикални кутии.

Старият грамофон се вписва перфектно. Наредете истинско родословно дърво със стари семейни снимки в черно-бяло, огледално с масивна, резбована рамка.


За завеси използвайте само естествени тъкани: от памук, лен, коприна. Може да са украсени с цветя и панделки.

Цветята в големи, умело подбрани кашпи завършват ефекта и придават една почти музейна обстановка.

При оформянето на интериора не забравяйте чувството за мярка! Има едно златно дизайнерско правило: Ако стените се боядисани в един тон, то тапицерията може да бъде с рисунък и обратно!

Винтидж гостната не трябва да бъде пищна и помпозна, но това няма да отнеме от нейната красота. Напротив – ретро чара на мебелите, романтиката в обстановката ще направят помещението уютна и успокояваща атмосфера!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *