Водосточна система и улук: Особености и декориране на канализацията на дома

Водосточна система улук съвети, идеи и декорация

За да гарантираме сух и здрав дом, се нуждаем от водосточна система, а улукът може да се окаже изненадващ акцент в декорацията

Независимо че зимата тази година не беше особено изпитание и споменът за снега вече избледнява, не значи че сме застраховани от майски дъждове, летни или есенни порои. Красотата на времето обаче ще загуби своя чар, ако унищожи безценния ни дом, т.е. ако не се погрижим навреме да изведем водата, която се събира на покрива. Това, естествено, става с надеждна водосточна система и улуци.

Какъвто и да е покривът ви, той изисква висококачествена дренажна система, която трябва да бъде максимално защитена от потенциални проблеми. За да направите това, на първо място се уверете, че цялото количество вода се изтича от покрива ви. Да сложите мрежа на гърловината на тръбата, да пробиете дори няколко отверстия по нея, за допълнително оттичане.

Особено внимание трябва да се обърне на чугунените тръби, тъй като натрупаните отломки и тежките дъждовни води могат да запушат водосточната система, затова се опитайте незабавно да почистите боклука. Експертите съветват да направите отделна „лопатка” за почистване на дренажния канал.

Желателно е да се изхвърлят боклуците в кофа, предварително прикрепена към стълбата. В допълнение, може да се изгради стъргалка за почистване на улука, която да бъде прикрепена и движена с въже.

Ако дренажната тръба все още е запушена, тя започва да се почиства от дъното. За тази цел първо затворете камерата. Почиствайте тръбата със силна жица, градински маркуч или специален дълъг прът за почистване на канализационните тръби.

Водостокъкт може да се срути не само от натрупаните отломки в него, но и от застояла вода в него с неправилен наклон.
Ако наклонът на изтичането е неправилен, трябва да се регулира.

Направи си сам водосточна система

В търговските вериги винаги ще намерите елементи за изграждане на надеждна водосточна система. Най-добре е да се доверите на специалист, защото улуците са нещо семпло и не им обръщаме много внимание, но неглижирането им може буквално да ни съсипе дома и живота.

Ако все пак си имате доверие като домашен майстор, може да опитате силите си в изграждане на водосточна система.

Монтаж на водосточна система и улук в размери
Монтаж на водосточна система – размери

По принцип тя се прави от различни материали, повече или по-малко скъпи, но като цяло разходите не са малки. Най-известните и често срещани улуци са от галванизиран метал. Те не са толкова привлекателни, колкото купешките, но са надеждни и евтини.

Ако говорим за други метални системи, надеждно решение са и медта и сплавта от цинк и титан. Те са трайни, но цената им е много висока. Има по-демократичен вариант – метални дренажни системи с полимерно пръскане. Достъпни са и при спазването на технологията за изграждане – ще служат за много години.

Полимерните водостоци са интересно предложение. Те обикновено понасят ултравиолетова светлина, студ и топлина, много издръжливи са и изглеждат добре. Недостатъкът им е доста високата цена, особено за европейските производители. Въпреки това има добри възможности в категорията на евтините системи.

Понеже водосточната система събира цялата вода от покрива и керемидите, тя трябва да я отведе в канализацията, която предвидливо се обособява далече от основите на сградата. Септичната яма не е решение за местата без канализация, защото лесно ще се „усвои” и водата ще прелее. Специалният дъждовен резервоар е много практично решение – и не поставя в риск къщните основи, и събраната течност може да се употребява за миене или поливане в градината.

Новата водосточна система изисква умело подбиране на елементите й – на първо място е тяхната големина.

Съобразяват се с площта на покрива. В онлайн изданието napravisam.net са събрали в таблица препоръчителните големини на улуците и тръбите като се вземе предвид площта на покрива:

водосточна система в размери
Сн. napravisam.net – водосточна система в размери

Елементите, от които се прави са:

Елементи на водосточната система
Елементи на водосточната система

Преди да де закупят необходимите елементи, направете чертеж, в който ще подредите нагледно водосточната системата от улуци и тръби. Така най-лесно ще определите количеството на елементи и крепежите за тях.

Изчислено е, че за спокойното оттичане на водата през улука изисква той да бъде с 3 mm наклон на всеки метър ( улук с дължина 10 m в двата края трябва да e с денивелация най-малко 3 cm). Улукът се разполага върху метални скоби. Краищата им се закрепят към покривната конструкция със скоби. Задържат се винтове за дърво или стоманени пирони, но винаги на дължина 70 cm една от друга.

Когато се огъне всяка една от скобите се оформя наклона на улука. Това се прави така, че предният им край да се постави с около 10 mm по-долу от задния край на дъгата. По този начин допълнително се гарантира, че преминаващата водата по системата няма да протече върху стената.

След това се сглобява самия улук. Започвате с фасонно парче, след това – правите парчета, на финала трябва да се постави улук или ъгъл. Не забравяйте да предвидите мрежа, която ще изиграе ролята на сито (цедка) от мрежа за листата, които могат да задръстят водосточните тръби.

Декорация на улуци

И както всичко в ремонта и тук идва момента, в който всички практични дейности са свършени и ни е останало да мислим са украсата. Декорацията на улуците не изисква определен стил строителство. Подхожда на всеки тип сграда и може дори да подобри ефекта на оттичането.

Може да си поръчате уникално, ръчно направени накрайници или да опитате с направи си сам – изделия като ползвате чайници, галванизирани кофи, детски кофи. Възможностите и идеите, които може да намерите в мрежата са наистина много.
Декорация на улуци

Декорация на улуци
След това помислете добре как да украсите самото пространство, което ще поеме водата. Може да подредите цял алпинеум или поне ефектно подредени цветни камъчета или плочи.
Декорацията на водосточната система с улук

Декорацията на водосточната система с улук

Декорацията на водосточната система с улук

Декорацията на водосточната система с улук
Декорацията на водосточната система – улука изисква същото майсторство и внимание като всеки елемент на екстериора и градината. Не си мислете за това като нещо прозаично и обикновен елемент от строителството. Умелата му украса ще подчертае индивидуалността на дома и таланта ви на домакин – аранжор.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *