Волиера за животни

Волиера за животни идеи

Ако имате голям двор и желание да отглеждате животни, трябва да се погрижите за тях като им осигурите надеждна волиера

Клетки за зайци, кучета, гълъби, кокошарници разни или просто оградени пространство –на село или в малките градове са измислили как да се грижат за домашните животни. Най-доброто, измислено от грижовния стопанин обаче е волиерата. Това е затворено пространство, в което да се отгледат малки домашни любимци: зайци, птици или животни с козина. Най-често воиера купуват или изградждат собствениците на породисти кучета. Тя ги държи защитени от неканени посетители и предпазва животните от лошо време. Същевременно стопаните лесно и безопасно могат да нахранят любимците си и да почистят „жилището” им.

Видове волиери

Волиерите за животни могат да различни, в зависимост от характеристиките на конструкцията ич.

Основната цел на този продукт е защита от валежи и вятър, поради което наличието на покрив е задължително. Освен него, конструкцията предполага различни възможности:

Затворени волиери. Те имат покрив над цялата площ на заграждението. Това позволява да се държи животното там през цялата година. В случай на силни студове, домашният любимец се отвежда в жилищна сграда или се слага допълнителна изолация на волиерата;

Полуотворени. Само една половина от постройката е оборудвана с покрив;

Отворени. Много рядко може да срещнете и този тип волиери, които не са създадени за дълго настаняване на животните, а по-скоро за тяхната дневна защита.
Отворена волиера
В зависимост от броя на откритите им стени, волиерите могат да са и:

С една отворена стена. Конструкцията е с три покрити стени, което защита на вътрешното пространство от вятър или снегонотрупване през зимата;

С две отворени стени. Стените са свързани в Г-форма и това е най-популярният вид волиера;
Волиера за кучета
С три отворени стени или изобщо без затворени стени. Това е рядко срещан вариант и е подходящ само за места с топъл, безветрен климат.

„Отворените” стени пречат на животното да напусне заграждението, но са направени от материал, който не пречи достъпа на въздух и възможности за почистване и хранене. Обикновено са изградени от мрежа, метални тръби, железни пръти и т.н.

Волиерата има три задължителни зони, разделени с прегради:


Зона за сън и почивка. Ако волиерата е предназначена за отглеждане на куче, тогава в тази част е монтирана добре познатата кучешка къщичка или легло;

Зона за хранене – купички или дълги, монтирани хранилки с храна и чиста вода;

Активната зона е мястото, където животното може да тича, но обикновено тя не е затворена във волиерите.

Идеи за волиера

Идеи за волиера

Идеи за волиера

Как да си направите волиера за кучета сами?

Винаги може да намерите на пазара отлично изградени конструкции за домашни животни на приемливи цени. Ако имате елементарни майсторски умения обаче, може спокойно да си направите волиера за куче и у дома.

За да се осигурят комфортни условия за живот на домашния ви любимец, „домът” му трябва да отговаря на редица изисквания по отношение на размера, местоположението и вътрешното подреждане.

Размерите на заграждението зависят от размера на кучето, но имайте предвид следните препоръки: за голямо куче площта на волиерата трябва да бъде най-малко 10 кв.м., за средно – най-малко 8 кв.м., за малко куче – от 6 кв.м. Добре е височината ѝ да осигурява свободен достъп за човека, който ще храни и чисти – в този случай височината от тавана до най-ниската точка на покрива трябва да бъде най-малко 2 метра. Допустимо е да се направи ниска волиера, но все пак покривът трябва да е поне 20-30 см по-висок от самото животно.

Волиерата трябва да се постави пред къщата, на малко разстояние от оградата. Кучето трябва да може да наблюдава визуално всеки, който влиза в двора и да служи като вярна охрана.

В никакъв случай волиерата не трябва да се поставя на места, където се събира вода след дъжд или топящ се сняг. Не бива да бъде и в близост до тоалетна, помийни ями или ями за компост, места за отглеждане на други домашни любимци, птици и др.

„Обзавеждането” ѝ се прави, като се вземат предвид следните неща:

Подовата настилка вътре трябва да е суха, за това е необходимо да се осигури лек наклон за оттичане на водата. Може да бъде пясъчна, от пръст или бетонна. В последния случай е необходимо да се монтира дървен под, за да се избегнат заболявания на крайниците при кучето;
Трябва да бъде защитена от вятъра и облицована с някакъв вид спестяващ изолиращ материал;

Обособете вътрешно пространство за задоволяване на естествените нужди;

Безопасност и надеждност на конструкцията. Във волиерата не трябва да има остри предмети. Разстоянието между решетките се избира така, че лапата или главата на кучето да не се заклещват, но и да са в съответствие с теглото и размера на домашния любимец.

Материали за изграждане

За изграждането на стандартна волиера ще са необходими следните материали:

OSB плочи;

здрава заварена мрежа, метална пръчка или мрежеста мрежа (за малки породи кучета);

метални тръби или дървени греди за рамката;

дървени дъски за подови настилки;

циментово-пясъчна смес за основата;

керемиди от гофриран лист или метал;

дървена или метална врата;

консумативи (винтове, пирони, бои и лакове);

дървени решетки под покривната покривка.

Как се изгражда?

Не е необходимо да се прави основа, тъй като теглото на конструкцията не е голямо. Най-добрият вариант би бил да се изгради основа от тротоарни плочи или тухли. За да направите това, слой от почвата се отстранява на дълбочина 10-15 сантиметра, повърхността се покрива със слой пясък или пясък и чакъл смес, полагат се плочки, могат да се поставят дъски върху напречните трупи за топлоизолация.

Рамката на волиерата се сглобява от дървена дъска със сечение 10 * 10 см или по-малко, метален профил или тръби. Материалът за оградата се избира, като се вземат предвид размерът, теглото и нивото на агресивност на животното. За малки кучета със спокоен характер е подходяща мрежа, за големи и бойни кучета е необходима надеждна метална преграда от вертикално разположени решетки.

Къщичка и хранилка

По-добре е да направите кучешка колиба от рендосани полирани дъски. Необходимите размери се определят, както следва: височината на къщичката трябва да бъде 1,3 пъти по-висока от височината на кучето, общите ѝ размери се определят чрез измерване на дължината на кучето от върха на опашката до върха на носа и умножаване на получената стойност с коефициент 1,3.

Хранилката трябва да е стационарна метална или дървена рамка на височина, удобна за кучето, където са монтирани купи за вода и храна.

Покрив на волиера

За волиера обикновено се подрежда скатен покрив, който се обшива с профилиран лист или метална керемида. Плочка 5 * 5 см служи като покритие за покрива, отгоре се полагат непланирани дъски.

Покривната конструкция трябва да може да издържи натоварването от сняг през зимата.

Най-важни съвети за построяване на волиера:

Не забравяйте да вземете предвид размера на животното. Волиерата не трябва да е тясна, но не бива да е твърде просторна, в противен случай животното ще замръзне през зимата. За средно куче е достатъчна площ от 7-10 кв.м.

Направете план преди изграждането.

Не трябва да има дефекти по пода и стените, за да не се нарани животното.

Оптималното местоположение е срещу входа / портата, в задната част на двора.

Самостоятелно построената волиера е радост както за собственика на кучето, така и самия домашен любимец. Ако вътре животното се чувства комфортно и безопасно, това ще има най-положителен ефект върху поведението му.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *