Всекидневна прованс – обзавеждане във „френско кънтри”

Всекидневна прованс интериор

Прованс във всекидневна се отличава с невъзможна, на пръв поглед, комбинация – разкош и простота

Стилът прованс е един от семейството на „кънтри” – стиловете в интериора, затова е и популярен като „френско кънтри”. Много е трудно обаче да го възприемете като типичен селски начин на обзавеждане, особено като се има предвид колко е популярен в модерните градски домове. Най-точно го описва едно интересно определение – „разкош, имитиращ простота”.

Прованс е регион в Южна Франция, станал популярен с изключителната си кухня, уникални пейзажи с лавандула и лазурно море. Стилът, който носи името му, се отличава с простота и ретро-очарование, ярки акценти и слънчево настроение.

За да пренесете духа на Прованс във всекидневната си, трябва да я решите в най-леките, пастелни нюанси, да я обзаведете с мебели и аксесоари на определена възраст и изработени от естествени материали, декорирайте със свежи цветя, бродерия и дрънкулки, изработени от камък или порцелан.
vsekidnevna-provans-20
Цвят и светлина във всекидневна Прованс

В гостна с този стил няма да намерите никакви тъмни нюанси. Тук всичко е подчинено на белия цвят и неговите топли вариации.

Този цвят внася повече слънце във всекидневната и визуално разширява пространството. В допълнение към него, цветовете на зряла пшеница, синьо, маслинено, бежово, кафе с мляко, теракота, лавандула, охра, мляко имат успокояващ ефект и настройват към почивка.
vsekidnevna-provans-10
Ярки цветове са подходящи само в единични случаи, за да се акцентира върху детайлите. Внесете ги като свежи цветя, декорация на приборите за осветление, възглавници на диваните.

Боите не бива да покриват да такава степен мебелите, че да не се види структурата на дървото и естествената му шарка. Не напразно миксират прованса със „шаби-шика” – при захабените повърхности винаги си личи текстурата на материала.

Много се разчита на светлинните уреди за допълнителен блясък, но се акцентира върху полилеите. Те са решени предимно в ковано желязо. Във всекидневна прованс ще намерите и обикновени абажури, но те умишлено са подбрани в пастелни нюанси. Изглеждат ненатрапчиви, дори наивни.
vsekidnevna-provans-10
Стени, под, таван във всекидневна Прованс

Стени

„Визитката” на стила Прованс са белите стени. Обикновено се решават под формата на боядисани грубо замазани стени. Първичността значително се „омекотява”, когато започнете да подреждате декорацията.
vsekidnevna-provans-11
Не търсете модерни материали и техники. Във френско кънтри всичко е просто и естествено. Колкото по-грубо и естествено, толкова по-романтично изглеждат стените. Ефектът се подсилва с подходящи ретро-мебели.

Таван

Класическият Прованс се познава и по таваните, изработени от дебели тъмни, изглеждащи като от старо време. В модерните апартаменти изпълнението му се заменя с изкуствена или полиуретанова повърхност.
vsekidnevna-provans-12
Тънки дървени дъсчици покриват процепите между трупите. Най-евтино обаче ще ви излезе МДФ с текстура имитираща дърво. Не използвайте ПВЦ-панели, защото гланцировката изглежда твърде неубедително и няма да е в унисон с търсената първична атмосфера.

Таванът, както и подът са само фон, който не бива да отвлича особено внимание.

Цветовата гама на тавана съответства на общата концепция, т.е., предпочитат се топлите и меки нюанси. Няма да сбъркате с боядисани със светъл латекс, но най-добре изглеждат греди, изработени от естествено дърво или изкуствено състарено.
vsekidnevna-provans-13
Под

Провансалската всекидневна се нуждае от натурални материали и в този смисъл разполагате с две възможности да решите пода:

– Дървени дъски или по-евтиния им аналог ламинат, който имитира дърво или керамика (каменни) плочки.
vsekidnevna-provans-14
Дървеният под изглежда страхотно, когато е от материал и цвят с останалите дървени елементи в стаята – рамки на картини, мебели.

– Масивен камък – това е страхотен избор, но не и за апартамент. Там го заменете с плочки в цвят „теракота”. Търсят се големи размери.

Върху пода разстелете килим с флорални мотиви, който да подхожда както на завесите, така и на текстила по мебелите.
vsekidnevna-provans-15
Пердета и завеси

Култът към слънцето в Прованс определя размера на прозорците – заемат почти цялата стена със съответната защита от изгарящите лъчи през лятото.

За прозореца на хола изберете светли, почти безтегловни завеси в светли нюанси. Както декорация – флорални мотиви или клетка.
vsekidnevna-provans-17
Формата на завесите може да бъде всяка, но тези, завързани с ленти са класически вариант на провансалски стил. Може да поръчате и да ви ушият с къдри, ресни, пискюли. Тези акценти обаче трябва да са в ярки цветове.

Популярните римски и ролетни щори трябва да изберете в тон с тапицерията.

vsekidnevna-provans-18
Мебели за всекидневна прованс

Спрете се на един от двата основни варианта за мебели: истински от „бабиния тавана“ или скъпи, купени от магазина, изкуствено състарени.

Провансалските мебели се характеризират с:

основен материал – естественото дърво, боядисани със следи от мастило и ожулвания;
всички светли нюанси;
украса – дърворезба, злато или вложка от платина, боядисани с растителни или плодови мотиви;
тапицерията е сдържана със спокойни цветове от естествени материи;
за предпочитане сред такива мебели може да намерите люлеещ се стол, масивна блок-маса, голяма маса с кръгла форма, камина;
подреждат се в малки групи в цялата площ на помещението, а не ги тикате в ъглите и стените
vsekidnevna-provans-19
Декор и аксесоари в провансалски стил

Провансът е интересно съчетание от лаконичност и детайли. Важно е изобилието от естествени материи – текстилни аксесоари, изработени от лен, памук, муселин, американ.

Идеални са аксесоари, изработени на ръка – бродирани с монограм покривки, плетени калъфки за възглавници на дивана.

В хола могат да се подредят семейни вещи, в знак на почит към миналото – семейни снимки със стари рамки, порцелан и фаянсови дрънкулки, вази, кутии за бижута, статуетки, кошници, кукли.

Всекидневна прованс, обединена с кукхня

Ако размерите на помещението позволяват, може да подчертаете идентичността на стила с голяма маса за хранене, разположена в центъра на стаята. Обикновено тя е с кръгла форма, от естествено дърво и боядисаната така, че да съвпада с общата цветова гама и мебелни облицовки.
kuxnya-vsekidnevna-provans
Около масата подредете столове, които са обвити в естествени материи. На нея сложете покривка, бродирана на ръка, а в центъра – един красив букет от сезонни цветя.

Ако сте решили да подредите в стил на Прованс интериора на целия апартамент, моля, имайте предвид, че повечето от стаите са свързани с декоративни арки, а не чрез врати.
kuxnya-vsekidnevna-provans 2
Прованс не само във всекидневната, за тези, които са уморени от динамиката на съвременния начин на живот и на модерната стерилност в декора.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *