Вторият етаж на къщата: Проектиране и съвети за обзавеждане

Вторият етаж на къщата: Проектиране и съвети за обзавеждане

Вторият етаж на къщата не се вдига за престиж и красива гледка само, а за да се даде повече удобство на членовете на семейството

За много хора красивото стълбище, водещо от един етаж на къщата към другия, е символ – мечта за целия живот. Планирате ли да построите двуетажна къща? Или да вдигнете втори етаж на дома, в който вече живеете? Изграждането на втория етаж е икономически по-изгодно от разширяването на първия етаж. Първо – оставяте повече място на двора, където можете да оборудвате градината с зона за почивка. Второ- пестите от фундамент, който е един от най-скъпите етапи на строителството.

Какво трябва да знаем, ако надстрояваме първия етаж на вече съществуващ дом?

Ако ще строите къща от нулата, можете да пропуснете следващите думи и да преминете направо към преглед на видовете планиране и проектиране на втория етаж. В противен случай трябва да знаете, че:

Радикален начин за добавяне на 2-ри етаж към едноетажна къща се предхожда от унищожаване на покрива, построяване на етажа и инсталиране на нов покрив. Ако границите на новия етаж съвпадат с първия, трябва внимателно да се премахне съществуващата покривна констуркция, за да си спестите труда по-късно. Друг вариант е да направите плосък покрив на втория етаж.
Надстрояване на втори етаж
Вижте нагледно как става това:

Струва си да се отбележи, че изграждането на 2-ри етаж не е прост въпрос. Ще трябва да намерите изпълнител, който има опит в тези неща, както и да получите разрешение за строеж.

Като правило, опитни строители си сътрудничат с други професионалисти: инженери, архитекти и дизайнери, които могат значително да опростят задачата ви. За изчисляването на теглото на конструкцията са необходими инженерни услуги и потвърждение, че съществуващата къща ще издържи на още един етаж. Проектантът трябва да разработи проект на втори етаж. Архитектът ще ви помогне при избора на местоположението на стълбите и подреждането на прозорците, така че да можете да се наслаждавате на най-добрата гледка от там.

Много важно е да съобразите: Ще трябва да реконструирате всички инсталирани инженерни системи: електричество, парно и вода, както и вентилация. Все още ли сте решени да преврърнете мечтата за втори етаж в действителност? Тогава да ви научим как да му направите и красив дизайн!

Разпределение на помещенията на втория етаж на къща (проекти и схеми)

Разбира се, разпределението на помещенията и общото разположение на втория етаж в частна къща зависи най-вече от размера му. Например, когато таванският етаж е построен, на втория етаж може да има само една стая – салон (зона за отдих, фитнес зала или игрална зала с билярдна маса) или спалня, съчетана с баня и съблекалня. Пример за този тип втори етаж се представя на следните проекти със схеми:
Проект за дизайн на втория етаж

Ако площта на втория етаж не е по-малка от тази на първия, тогава стаите могат да бъдат много по-големи. Съответно интериорното оформление ще бъде по-трудно и неговият дизайн ще бъде коридор или платформа с врати, водещи от различни стаи към него.

Обикновено проектите на втория етаж с неголям размер включват домакински кът, детска и спални за гости с бани и гардероби към тях.

Проект за малък втори етаж

Проект за малък втори етаж

В големи селски къщи, на втория етаж, освен спални с бани, могат да се оформят игрални стаи и зони за отдих, където са разположени удобни столове, библиотеки и други мебели за отдих и комфортна игра.
Проект за голям втори етаж
И накрая, някой може да хареса къща с втори етаж, на който е разположен голям комбиниран кухненски хол. Наистина, от втория етаж гледката е по-добра! Защо да не използвате това за вечерни сбирки или сутрин на закуска?
Проект за втори етаж кухня с хол
Дизайн и покрития

1. Дизайн на мансарда
В малките къщи таванският етаж обикновено е една обща стая. Липсата на ненужни преградни стени и врати ви позволява да запазите оригиналната архитектура на тавана и да се насладите на тавана с красиви греди. Как може да я уредите:

Поставете спалня там;
Подредете зона за почивка с библиотеки и телевизор;
Уредете таванското помещение като дневната заедно с кухня и бар (да не носите напитки и съдове отдолу нагоре);
Създайте стая с всичко необходимо за почивка и приемане на гости.
Идеи за мансарда спалня

Идеи за мансарда спалня

Идеи за мансарда библиотека

2. Покрития и дизайн на коридора на втория етаж на къща
Дори ако втория етаж е просто коридор с врати към различни стаи, той все още може да ви провокира с необичаен дизайн. За да направите това, можете да използвате:

Наситени цветове на тапети, бояджийски или стенни панели;
Удебелен под с шарки или в ярки цветове;
Много стенописи и снимки на стените;
Специални осветителни тела и свещи;
Красива стълбищна парапети и др.
Когато ширината на коридора позволява, можете също да го оборудвате с тесни вградени шкафове, конзолни маси, ниши и ъгли за четене.
Дизайн на коридора на втория етаж

Дизайн на коридора на втория етаж

3. Дизайн на зоната над стълбите към втория етаж
Дизайн на стълбите на втория етаж
Площта около стълбите към втория етаж може да бъде доста трудна за проектиране. Когато площта на къщата позволява, там остава отворено пространство с „балкон“, ограден от стълбищен парапет.
Но е много по-интересно да се украси една пълноценна зона за отдих с вградена библиотека, пейка или столове за четене, мек ъгъл с телевизор и малки маси и т.н.
Дизайн на зоната до стълбите
С думи лесни за обяснение: Вторият етаж на бъдещия ви дом изисква същото внимание, съчетание от практичност и красота. Погледнете на него като на подарък, който ще ви се отплати с истинско удобство, пространство и страхотна гледка!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *