За животните, с любов: Направи си сам кучешка колибка (Съвети и идеи)

Как се прави кучешка колибка или кучешка къщичка

Кучешка колибка или кът за домашен любимец – вашето скъпо четириного задължително трябва да разполага със свое жизнено пространство

Щом сте решили за зарадвате децата с куче, непременно трябва да решите две неща: Първото е кой ще се грижи наистина за него, второто – къде да живее. Опциите ви са общо взето две – да дадете на любимеца си собствен кът у дома или да му предложите кучешка колибка.

Спално място за куче

Кучето не е само пухкава топка от положителна енергия, то е член на семейството, същество с лични нужди и характер. Всеки собственик иска техните пухкави сладки домашни любимци да се чувстват комфортно в дома им. Кучетата със сигурност ни обичат и заслужават специално място, което ще бъде тяхно. Такава малка спалня може да бъде наистина чудесно допълнение към вашия дом и тя се вписва добре във всеки интериор.

Може да ги настаните под вътрешните стълбища. Може да им намерите удобно място под собствените ви мебели. Те ще се чувстват уютно и ако просто им постелете в някой топъл ъгъл, но вие няма да се чувствате комфортно. Друго си е да им дадете собствени четири стени, дори да става въпрос за кучешки вигвам. Най-оригинално е да се снабдите с функционална мебел – кучешка колибка и ниска масичка „2 в 1”

Кучешка колибка

Ако разполагате с двор, вашият Пухчо няма нужда да се наказва, особено ако е със среден или голям размер. От пролетта до есента може да се чувства добре в кучешка колибка, която може да купите, но още по-добре – да направите сами!

Конструкция, размери и препоръки

Трябва да приготвите не само материал, за да направите колибка, но и да сте наясно с нейните размери, разположение и размер на входа.
Препоръчителни размери на кучешка колибка и кучешка къщичка
Всичко зависи, естествено, от размерите на кучето ви. Височината на тавана на колибката трябва да съответства на височината на възрастно куче плюс още 10 см, ширината – измерете гърдите на кучето и добавете пак 10см, дълбочината – прибавете 20см към дължината на тялото, без да взимате предвид опашката.

Колибката за кучета трябва да бъде с високо качество, за да е удобно на вашия любимец в нея и от нищо не трябва да бъде ограничен.

Входът трябва да е широк, домашният любимец трябва свободно да влиза и да излиза от къщата си.

Вътрешните стени трябва да се изолират, така че кучето да не замръзне през зимата.

Стените, покривите не трябва да имат дупки, корпусът трябва да се деформира лесно.

Най-добре е да направите кучешката колибка от дърво.

Дървената къща е екологична и няма да навреди на ничие здраве.

Необходимо е правилно да изберете мястото на къщичката, то трябва да има видимост към целия двор.

Може да му направите и пристройка, където да държите играчките, купата за храна и други неща на домашния любимец.

Входът трябва да бъде построен в посока на дългата стена.

Отопление на кучешката колибка:

Особено внимание се обръща на топлината на кучешката къща. Като топлоизолационна пяна се използват полистирол, минерална вата, обикновен картон. В същото време е необходимо да се има предвид, че повечето кучета със сигурност ще се опитат да израфат „жилището” си. По тази причина трябва да отделите изолацията с дъски, OSB плоскости или шперплат.

Правилно изолираните стени имат такава структура: Първият слой е външната обвивка, устойчива на атмосферни влияния.

Вторият слой – нагревател, положен в плътен слой без празнини и пукнатини.

Стиропор и експандиран полистирол се поставят директно, като под минералната вата се полага материал за бариери срещу пара (полиетиленов филм). Третият слой е вътрешното покритие на шперплат, дърво. Материалът трябва да бъде екологичен и дишащ.

Видове къщички за кучета

Традиционният двукрилен покрив е може би най-разпространеният вариант, който се намира навсякъде. Стените са изработени от дърво, тухли, дървено скеле. Покривът е покрит с дървени дъски, шперплат. В студените райони конструкцията трябва да бъде допълнена с таван, изработен от дъски или шперплат, с цел да се сведат до минимум топлинните загуби.
Кучешка къщичка и кучешка колибка с двукрилен покрив
Ъгълът на наклона на покрива може да варира от 5 до 60 градуса, но най-красив е покрив с ъгъл около 40 градуса между скатовете.

Конструкция с еднопосочен покрив

Еднокрилният покрив в неговите свойства практически не се различава от двукрилния и е малко по-лесно да се направи. Материалът е като в първата версия – плътно прилепнали дървени щитове, листови плоскости. Необходимо е да се избягват покривите от профилиран лист или метал, тъй като желязото се отоплява през лятото, а през зимата не задържа топлината. Наклонът трябва да се насочи към страната, противоположна на входа, така че водата да не се изтича директно в помещението по време на дъжд. Ъгълът на наклона е най-малко 5-10 градуса. Дървеният покрив е допълнително защитен с покривен филц, шисти, дебел полиетиленов филм.
Кучешка къщичка с еднокрилен покрив
Кучешка къща с „вестибюл”

Къщичка с две стаи е много удобен вариант. Благодарение на вестибюла, животното може да седи под покрива по време на неблагоприятни климатични условия, и да спи при затворено пространство. Този вариант е много по-топъл от къщичка с една стая, защото преддверието не позволява вятърът да духа в спалното отделение. В северните райони със студена, продължителна зима това е най-доброто решение за отглеждане на животни на открито.
Кучешка къщичка и кучешка колибка с вестибюл
Рамката ще се построи така, че покрива над затворено отделение може да се вдигне, за да се почистят отпадъците, както и за периодичната дезинфекция. Входът във второто отделение се прави под ъгъл към входа, за да създаде допълнителна пречка пред вятъра.

Разбира се, може да си поръчате да ви направят и по-„луксозни” кучешки къщи с веранда, вратичка и дори на два етажа.

Как да си направим кучешка къщичка

Красива и функционална кучешка къщичка може да бъде направена със собствени ръце от всякакви импровизирани материали. Може да ползвате дървени греди и дъски, шперплат, шисти, тухла. Има хора, които адаптират дори стари гуми за автомобили, хладилници и перални машини.

Класическият вариант е да използвате дърво. Дървото предпазва добре от топлина и студ, диша и не отделя вредни вещества, насърчавайки благоприятния микроклимат вътре. Животът на от дъските е около 6-7 години, след което материалът започва да изсъхва и изисква подмяна.

Много е лесно да се направи колибка от палети. Те се използват като завършена рамка, която е облицована с шперплат. Къщичката може да бъде изработена от обикновени дъски с дебелина най-малко 2 см, както и парчета дебел шперплат или OSB. Дървената конструкция не трябва да се третира с антисептици и импрегниране на кората, защото кучетата имат много силно обоняние и на животното ще бъде неудобно да живее в силно миришеща стая.

Схема за кучешка колибка
Схема за кучешка колибка

Етапи на изграждане на кучешка къща, изработена от шперплат с еднокрилен покрив:

Подовата основа е направена от греди 100х100 мм. Поставете рамката върху равна повърхност и покрийте от едната страна лист шперплат по неговия размер. Обърнете структурата нагоре, в пространството между гредите сложете за плътност пяна, полистирол или минерална вата. Закрепете шперплата от тази страна. Подът е готов. Направете на основата две вертикални пръти по височината на фасадата и две греди от противоположната страна малко по-къси, за да се осигури наклон на бъдещия покрив. По време на работа се проверява вертикалността на стелажите, като се използва нивото на сградата. Гредитеса закрепени с дървени винтове и метални ъгли.

Отделно свържете трите греди в П-образната структура с размера на отвора с помощта на винтове и метални ъгли. Завийте основата към желаното място. Оградете конструкцията отвън с шперплат или OSB. Отвътре поставете слой от изолация, както и на пода, и след това направете вътрешната облицовка.

Покривът се прави по същия начин като пода, но размерът е малко по-голям, така че леко да излиза извън конструкцията. Готовият покрив се монтира на къщичката,със закрепен покривен материал или покрит с шисти. Поставете кучешката колибка върху дебели греди или тухли.

Къщичка от тухли

Къщичката с тухлен зид е подходяща за голямо куче. Такава конструкция е много стабилна и ще живее няколко десетилетия. Изграждането на тухлена къща за куче се различава малко от изграждането на други сгради. Материалът е не само тухла, а може да бъде изработен например от блокове от пяна или грундов блок.

Парцелът за строеж се изравнява. Маркирайте очертанията и след това изкопайте около периметъра траншея – 25х25 см за основата. Налейте бетон и оставете да стегне в продължение на няколко дни.

Започнете да очертавате стените. В процеса на работа трябва да се провери вертикалността на конструкцията, както и да се наблюдават ъглите от 90 градуса. Имайте предвид необходимият брой тухли по ширината и пролуката за входа. Когато зидарията достигне височината на входа, върху нея се полага дървен блок и зидарията продължава до горе. Готовата тухлена къща трябва да бъде изолирана отвътре с дървена ламперия, а също така да постави дървен под. На покрива направете припокриване на дъски или шперплат, а след това сложете покрив, например, от шисти.

Възможности има и за по-нетрайни конструкции за кучешка колибка като от картон и пяна, но те се препоръчват като временен вариант – докато направите устойчивите им домове от дърво или тухли.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *