Засаждане на дърво: Съвети, ритуали и суеверия

Засаждане на дърво: Съвети, ритуали и суеверия

Засаждането на дърво е прост начин да направиш света по-красиво място и да бъдеш в полза на хората

„Ако засадиш дърво, построиш къща и отгледаш дете, тогава не си живял напразно!”, казват предците ни. Първото изглежда най-лесно и го правят дори децата в детските градини. Това е прекрасна инициатива – педагогично и вдъхновяващо е да се проследи целия процес. Въпросът е, че си има особености, които трябва да се спазят, за да може фиданката да се превърне в силно дърво.

Условия, които гарантират успеха на засаждането

1. Преди да засадите дървото

На първо място се взима предвид климата на района, особеностите на почвата и дори – многообразието от растителни видове, които ще станат „съседи” на нашата фиданка. Разбирате, че не се сеят иглолистни видове в широколистна гора – това нарушава равновесието в околната среда, което повлича след себе си проблеми, вместо да се създават ползи за обитателите ѝ.

Активно се засаждат фиданки през пролетта, но есента, всъщност, е най-доброто време за широколистните дървета. Когато опадат листата, те са в покой и ще може по естествен път да презимуват, да се адаптират по време на „зимния сън”, да се напояват естествено от натрупаните преспи.

Овошките в градината също „предпочитат” есента и по-специално – ноември. През това време не ги атакуват вредители и насекоми от всеки тип, спасени са от множество болести. Достатъчно е да се отстранят растителните отпадъци и окапалите, загнили плодове на околните дървета, за да са максимално обезопасени.

Фиданка на предпочитаното дърво може да намерите по пазари и големи вериги. Препоръката е да избирате лицензирани разсадници, където ще ви осигурят не само качество, но и адекватни съвети за отглеждането.

Купете овошки на 1 година, защото вече са здрави, а на третата ще ви дадат плод. Другият вид дръвчета най-добре е да бъдат на 3 години, когато ги засаждате.
Дърво вкъщи кое да, кое - не
Преди засаждането трябва да огледате добре фиданката – да няма прегънати корени, повредените и сухи клонки да се изреждат до здрава тъкан.

Стимулирането на растежа може да стане още преди да сте изкопали дупка. Ден -два преди засаждане на дървото потопете корените в смес от глина, оборски тор и вода.

2. Засаждане на дърво

За да го направите, трябва ръчно да изкопаете дупка с диаметър достатъчен корените на фиданката да се разположат свободно. Непременно оставете „аванс” поне 10 см между края на корените и стените и дъното на дупката, които трябва да запълните с плодородна почва.

Ако е възможно, на дъното изсипете поне 10 см. гнил тор. След това фиданката се поставя и се посипва с рохкава почва. Непременно издърпайте фиданката малко нагоре, за да се изправят корените – да са на нивото на дупката, в случай, че са се огънали.

Уплътнете добре пръста, която изсипвате, за да не се образуват въздушни кухини. Накрая полейте обилно пристъбления кръг.

Докато укрепне крехката фиданка, поддържайте необходимата влажност на почвата. Високите и средните по размер трябва да се укрепят с две или три колчета. Вържете ги към тях, за да „вървят” изправени.

Следете обема на корените и короната. Ако са в несъответствие – короната е по-пищна от корените, трябва да я подрежете, за да останат достатъчно количество здрави пъпки, но да не изтощават системата.

Какво дърво да засадим у дома?

Виждали ли сте къща, чийто двор няма нито едно дръвче?! – Ако – да, то сигурно там живеят най-нещастните хора на света. Един истински дом с градина може да мине без лехи със зеленчуци, но не и без дървета!

Векове преди и у нас да се заговори за аура на растенията и дендротерапия, предците ни са делели дърветата на „добри” и „лоши”. Вярвали са, че някои са като страж на домовете, че носят здраве и благосъстояние на стопаните. Други са приемали като прокълнати. Вещаели са по тях мрачни събития в семейството.

Днес ландшафтните дизайнери препоръчват избора на дървета да става според размера на сградата, разположението им според слънцето, състава на почвата и разбира се – околната растителност, за да се създаде единна красива композиция.

Ние сме много свързан с езическите си корени народ, затова и се съобразяваме много със суеверията, свързани с дърветата.

Популярно е вярването, че ако ви подарят фиданка, но не от сърце, дървото изгнива, когато издъхне човекът, който я е подарил.

По същия начин у нас сме убедени, че и съдбата на хората в къщата е пряко свързана с фиданките, които сами са засадили. То е подкрепено от алтернативното познание, според което има дървета „донори”, които благоприятстват постиженията на стопаните си и „вампири” – такива, които ги съсипват.

В този смисъл, добре е да познавате „славата” на най-популярните видове:

Сред всички съществуващи суеверия, свързани с дърветата, тези за ореха са най-популярни. В българската митология дори свързва световете на живите и мъртвите. А за християните – от него се правят чудотворните жезли на библейски патриарси и светци.

У нас е популярно поверието, че ако стопанин посади орех в дома си, той ще загине, когато стволът на дървото стане колкото врата му. За да се предпазят, едни засаждали само ядки, други – фиданки, но очертавали широк кръг с дълъг червен пояс или метален ринг като обръч от бъчва. Те имали сила на магичен кръг, който закриля стопанина. Дори орехът да стане с толкова дебел ствол – минават много десетилетия, повече от човешкия живот.
Суеверия за дърветата и орех
Все още казват, че не бива да заспивате под орехова сянка. Преди са вярвали, че там се събират самодиви и юди. Днес обаче е известно, че в ореховите листа се образуват танини, флавоноиди и юглон – токсично вещество. Когато попадне с дъжда в почвата, се отразява пагубно на останалите растеня. Това донякъде е добре – под сянката на дървото плевели не виреят.

„Омагьосан” или не с червен пояс, орехът не е много желан за засаждане. Преди са се страхували, че който отсече орех – умира, който падне от него – също. Днес са предпазливи и по-практични причини – дървото изисква поне 8 метра отстояние от къщата или настилката около нея, защото кореновата система е силна и дълга. Освен това короната рискува да размести керемидите на къщата, ако не се оформя своевременно или клоните на дървото могат да разкъсат електрическите жици при буря.

Няма по-добро решение за къщата с градина от овошките:

Даже крушите трябва да са по две. Според преданието така си „говорели”. Според източната философия тя символизира силата, мъдростта и майчинство. Помага за създаване на приятелство и семейно гнездо.

Ябълките са важен символ и в религията, и във фолклора. Те са вечният символ на плодородието и благосъстоянието. Да ви подарят плодове или фиданки е повече от жест на внимание. Това е пожелание за здраве и берекет, но в никакъв случай не подрязвайте ябълково дърво, ако не сте го засели.
Засаждане на дърво стъпка по стъпка
Черешите са двоен троен подарък за дома – носят късмет, носят много плодове и са приказно красиви напролет. Изключително некапризни по отношение на климатични и почвени условия. Достатъчно е да намерите здрава фиданка и да ѝ се радвате през годините.

Други дървета „донори“

Глогът е много популярен и в народната медицина, и във фолклора. Дава здраве и гони надалеч вампири и таласъми.

Дрянът е полезен и като дава плодове, и като цъфти, и като настъпи зима. Символизира здравето и ненапразно от него се правят суровачки и се използва за късметчетата на баницата.

Борът се среща предимно в паркове и гори, но пък може да го видите и в дворовете на големи къщи. Достолепието му се забелязва и от предците ни. Превръща се дори в култово място, ако е засадено от важна за обществеността личност.

Върбата, също като орехът, има спорна слава. С клонки от нея се извършват важни ритуали по Лазаровден и Цветница. Едновременно с това е оцеляло преданието, че на нея жена може да изплаче болката от нещастния си живот. Именно по тази причина не се засажда близо до дома – да не събира жалби и страдания.

Какви дървета не трябва да има близо до дома и защо?

Липата дава безценен за здравето цвят и по принцип е свещена за предците ни славяните. Въпреки това не е добра идея са я садите в двора. Да е поне на 100 метра от къщата ви, че като събира пчели или като цъфти напролет да не стане причина за безкрайни алергични кризи.

Въпреки вкусните си плодове и черницата не е желан гост за градината. Казват, че ако корените ѝ минат под къщата, всички в нея ще умрат, а тя ще опустее.

Акацията е наричали „нерод” и затова не е препоръчително да я сеете в градината си. Да я присадите пък – съвсем. Предците ни са го приемали като светотатство.

Смърч до такава степен черпи от енергията на човек, че чак да залинее. Може би по тази причина и до днес се сади в гробищата.

С бреза са били Христос и това ѝ е спечелила славата на адско дърво. Въпреки неоспоримите ѝ ползи, по-добре е да ѝ се радвате по алеите в парка.

Трепетликата също се отхвърля от добрите християни. С нейна дървесина е направен кръста на Спасителя. Освен това е истинско дърво-вампир, което разболява стопаните на дома и привлича нещастия.

Не се подвеждайте по израза „Тънка като топола”. Това дърво също е енергиен вампир, което цеди човек и му навлича беди.

Елата е със спорна слава. И за нея се говори като за дърво — вампир, но погълнатата енергия през лятото, се отделя по време на зимата. Децата я обожават, особено по Коледа, но гони мъжете от къщата.
Засаждане на елха от саксия

Защо да засадим дърво?

Както се убедихте, засаждането не е толкова проста работа, както изглежда. Да го направиш обаче си струва всичките проучвания и усилия по отглеждане на дървото.

Освен красиви листа през повечето време на годината, цъфтеж през пролетта и плодове през лятото и есента, дърветата носят още ползи на стопаните си:

Социална

Дърветата правят живота по-добър. Ние реагираме на присъствието им не само като се възхищаваме на красотата им. Чувството за спокойствие, мир и покой идва естествено, щом сме до тях. Поради потенциално дългия си живот дърветата често се превръщат в живи паметници. Често се привързваме към дърво, засадено от нас самите или от близки хора, които вече не са с нас.

Водят приятна компания

Зелената корона привлича птици, пеперуди, насекоми и катерици, предлагайки им подслон и храна. Птиците ядат насекоми, катериците се хранят със семена и ядки. Пчелите и пеперудите пият нектар. С подобна компания няма да сте самотни, но няма и да ви се пречи.

Осигурява неприкосновеност

Дворът или градината е като стената на вашата крепост. Ако искате да я предпазите от любопитни очи, дърветата и храстите вършат отлична работа и изглеждат много по-красиви от обикновената ограда.

Пречистване на въздуха

Дърветата обработват азотен диоксид, серен диоксид, озон, въглероден оксид. Сянката на листата охлажда въздуха и намалява смога с 6%.

Регулиране на водния поток

Когато се изсипе проливен дъжд, част от него се абсорбира от листата, останалата част се изпарява или попада в земята за няколко минути или часове. Това забавяне позволява на почвата да абсорбира по-добре влагата. По този начин намалява количеството кални потоци и впоследствие намалява ерозията.

Обработка на въглероден диоксид

Дърветата абсорбират въглероден диоксид и произвеждат кислород. Така че всяко дърво, което посадите, помага на планетата да диша.

Пестене на енергия

Широколистните дървета, които осигуряват сянка на дома в горещите дни, също помагат за затоплянето на дома през зимата, като позволяват на слънцето да проникне в клоните. Безплатното охлаждане и отопление помагат да се спести отоплителна енергия. Може би съвсем малко, но въпреки това полезно.

Увеличение на стойността на къщата и земята

Ако решите да продадете къщата си с двора, тогава наличието на дървета върху него ще помогне да се увеличи стойността на имота.

Защита от вятър

Ако дървета спират вятъра, през зимата ще бъде по-топло. Можете да засадите дървета отстрани, където студените ветрове духат по-често във вашия район. Освен вятър дърветата могат да предпазват и от шум.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *