Засаждане на луковици на нива: Създайте истинска картина от цветя в градината

Схема за засаждане на луковични цветя

Стъпаловидното засаждане на луковици ще превърне градината в истински шедьовър – атракция за съседите

Настъпването на пролетта би трябвало да стимулира любителите градинари. Да отглеждаш цветя, зеленчуци и плодове си е изкуство като всяко. Нуждаете се от време и опит, но обичайно всичко започва с лесни стъпки като засаждането на луковици.

Съществува необичаен метод за засаждане на луковични растения, наречен „лазаня” или „сандвич”. При него луковиците се засаждат на нива (стъпаловидно) – с различна дълбочина в почвата.

Подреждането им зависи както от вида на самите растения, така и от цветовата композиция, която се стремите да постигнете. Когато всичко цъфне, ще разберете смисъла на цялата допълнителна работа. Обичайно се прави в градински кашпи, но няма да сгрешите, ако опитате и директно в почвата.

За да се ориентирате добре, ви предлагаме изпитана схема на засаждане на луковични растения:
Схема за засаждане на луковици на нива
Първо засаждате големите, масивни луковици. След това ги посипвате със слой почва, дебел 3-5 сантиметра. След това средните, които също посипвате със слой почва. Най-малките луковици оставяте най-близо до повърхността, за да избият растенията по-лесно.

Могат да се правят красиви цветни композиции, ако са засадени по схемата: в дъното – лалета, в средата – зюмбюли, минзухарите оставяте най-горе. На същия принцип може да ги засадите в саксии за декорация на терасата или верандата.
Луковични растения на нива
За да не си пречат взаимно растенията, засаждайте ги на принципа на шахматна дъска. Може да маркирате луковиците с пръчки, които да махнете, след като сте посадили най-малките.
Как се засаждат луковици през пролетта?
След като сте наясно какви цветя искате да имате, обмислете и колорита в градината си. Може да изберете ефектни цветови комбинации и контрасти, да цъфтят по едно и също време или напротив.
Цветови композиции с луковици
В Холандия са превърнали съденето на луковични растения на нива в цяло изкуство. Опитайте силите си и вие – може да останете приятно изненадани!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *