Защо ни е подиум в апартамента – Идеи, съвети и направи си сам – схеми

Направи си сам подиум в апартамента идеи

Подиум в апартамента е модерно, атрактивно решение за липсващо пространство и скриване на тръби или кабели

Използването на подиум в съвременния интериор не е въпрос само на мода. Преди са използвали този елемент за промишлени цели – например, да прикрият технологична комуникация. През последните години необходимостта да се пести място го прави изключително необходим в малките апартаменти. Той провокира със свежест, оригиналност на дизайнерските решения, разнообразни възможности – понякога за чисто декоративни цели.

Все пак, въпреки нарастващия интерес към този елемент от интериора, малцина смеят да превърнат тези идеи на практика. Изглежда необичайно, а изграждането му изисква определени знания и умения.

Функционалност

Според предназначението си подиумите в апартамента могат да се разделят на:

технически;
декоративни;
за съхранение;
ниша за легло или диван.

Техническите подиуми служат за скриване на комуникационни връзки, които развалят интериора на помещенията. Обикновено са монтирани още в процеса на строителство. Височината им е съобразена с особеностите на полагане комуникациите.

Декоративните подиуми ефектно зонират пространството. Чрез тях кухнята, например, може да бъде разделена на работна зона и трапезария, а детската стая – на кът за спане, игра и учене. Декоративният подиум в апартамента рядко надвишава 10-15 см.

За зониране се ползват и т.нар функционални подиуми, които имат специално предназначение като комод, хоризонтален шкаф или нисша, в която можеш да „скриеш” легло.

Ако имате намерение да използвате площта под подиума за системата за съхранение, обикновено трябва да имате предвид и чекмеджета. Височината на този необичаен „комод“ е не е по-малко от 30 см и стига до 1 метър (в този случай, трябва да се осигури стълба, водеща до подиума). Рамката трябва да бъде трайна, както и подовите настилки.

Особено интересен за малките апартаменти е подиум, под който можеш да поставиш леглото, което да се измъква за през нощта. Височината на тази ниша трябва да не по-малко от 35 см.

Изводът от всичко казано е, че да имаш подиум в интериора има смисъл, защото може да прикрие техническите комуникации, да зонирате пространството и да компенсирате малките размери на жилището.

Подиуми: Варианти

Ще разгледаме няколко общи възможности за инсталиране на подиум, в зависимост от големината на апартамента

Подиум в студио: зониране и оптимизация
Най-популярното решение за придаване на индивидуалност в интериора и зониране на пространството в студио е да се използва повдигнат под в работната зона на кухнята. Това се прави с няколко цели: да се скрият тръбите и да се обособи трапезария. Ефектът може да си подсили като за настилка на пода се изберат плочки. Това има преимущество по отношение на канализацията – пази от наводнение под подиума и съхранява реотаните на подовото отопление. Не на последно място – предпазва от появата на мухъл.

Съществува още един вариант за обособяване на подиум в студио. Изграждането му до прозореца дава далеч повече предимства. На него може да се обособи работна зона или място за отдих, а под него да вградите легло – дори спалня, което не би било възможно заради малките размери на помещението.

На малко хора им хрумва да използват подиуми в зоната на гардеробната, а това е чудесна възможност за оптимизиране на пространството. Дълбоките подвижни шкафчета в долната част на гардероба са много по-удобни от таванските помещения за съхранения на вещи, които рядко използвате.

Оптимизация на жилищното пространство

Подиумът в апартамента в никакъв случай не бива да се използва като изразителен елемент за декорация. Това е чудесно място за съхранение на вградена мебел и несезонни, малогабаритни предмети. Ако го използвате като система за съхранение, лесно ще откриете преимуществата му през старите библиотеки-шкафове.

С подиум в интериора преобразувате всяко помещение, а приложението му в детската стая е почти задължително. Там ще се превърне в палуба на момчетата или подиум за всяко по-артистично момиченце. По-практичните родители може да пуснат завеси над него, за да се превърне в уютен спален кът.

Подиум в голям апартамент

Подиум, разбира се, не е елемент от интериора само на малките жилища. В един просторен апартамент той може да има далеч повече приложения. Щом няма такава болезнена нужда от диференциране на помещението, спокойно може да използвате преимуществата му за декорация.

С подиум в голям апартамент може да акцентирате върху острова в кухнята или да създадете великолепен работен кът. В спалнята ще направи леглото да изглежда като кралски постели, особено ако то и подиума са в кръгла форма.

Щом имате пространство, може да бъдете смели – дори да поръчате да го направят в центъра на стаята. Тогава ще решите, кое от обзавеждането ви заслужава да бъде издигнато „на пиедестал”.

Мек подиум

Сред необичайните, но набиращи популярност решения е т.нар. „мек” подиум. Той е достатъчно голям и по правило – в него има достатъчно място за съхранение на вещи. Често го ползват като допълнително легло, когато в апартамента просто няма място за гостна. Тогава в шкафчетата му се подрежда спално бельо. През останалото време изглежда като удобен диван, на който можеш да четеш или гледаш телевизия. Ако имате деца, това със сигурност ще е любимото им помещение във всекидневната.

Конструкция и материали

Според конструкцията подиумите се делят на монолитни и с рамка.
Монолитните, по правило, представляват слой бетон с височина 10-15 см.

Далеч по-популярно решение е издигането на подиум с конструкция рамка. Тя може да се направи от дървени плоскости или метални профили. На всеки 40 см трябва да се предвидят укрепления. За настилка се използва фурнир с дебелина 20 мм.

Ако вътрешното пространство не може да се използва за съхранение, трябва да се изпълни – дори само с монтажна пяна. В противен случай ще установите неприятен ефект в дома си – всеки звук ще се чува двойно по-шумно, което няма да ви превърне в любимия съсед за тези от долния етаж. Резонансът не се усеща силно, когато в пространството е вградено подвижно легло.

Покритието на подиума може да е толкова разнообразно, както за обикновения под:

паркет,
ламинат,
плочки,
дюшеме,
линолеум,
килим.

Мекият подиум може да се покрие с пяна или да се тапицира с всякакъв текстил – от памук, кадифе и брокат.

Нерядко покритието на подиума се отличава от подовото в апартамента, за да акцентира върху зонирането.

Подиум над 15 см изисква стъпало. Хубаво е да се помисли за такова покритие, което не се хлъзга. Вградено осветление (LED-лента) ще го направи по-безопасно като едновременно с това и ще се превърне в чудесна декорация.

Къде да го направим?

Ако е преди всичко практично, „маскировъчно” решене, трябва да го сложите там, където са тръбите на ВиК-инсталацията, въздухопровода или кабелите.

Ако го използвате с декоративна цел, помислете много добре преди да го сложите в средата на стаята или преходните помещения. Конфигурацията на стая понякога сама определя позицията на подиума: наличието на колони, ниши, беседки, стени;

Ако ще се използва за спален кът, позиционирайте подиума там, където е логично да стои обикновено легло.

Направи си сам подиум в апартамента

Здрав подиум можеш да си поръчаш при всеки майстор, който разбира от строителство и дърводелство. Ако имате доказани направи си сам-таланти, може да опитате силите си и в това предизвикателство.

Първо изберете материалите

Те трябва да са леки, за да не тежат на пода, но и здрави – за да издържат теглото на движещата се мебел и хора. Съобразете се с това, че материалът трябва да издава минимален шум, за да ви спести дългогодишно скърцане и тракане.


Ако живеете в частен дом, може да си позволите бетонна композиция. В кооперацията обаче е забранена, макар да ви гарантира вечно ползване. За апартамент най-популярно е решението с рамка – от дървени или метални плоскости. Може, разбира се, да си направите с пеноблок, но имайте предвид колко лесно поема влага. Такъв подиум може да си направи всеки, но трябва да е покрит с хидроизолационен материал.

Дървената рамка е лека, не се нуждае от покритие и лесно може да бъде разглобена при необходимост. Схемата е за ъглов подиум. Задължително е точното измерване.

Материали за рамката и плоскости:

дървен материал 30×40 мм;
дървен материал 50х50 мм;
10 мм шперплат;
20 мм шперплат;
крепежни елементи – болтове, анкери, дюбели, пирони, прости и подсилени монтажни скоби 50 мм.

Подпорните стени са вертикално прикрепени към стената на стаята. Силата на устойчивостта на продукта зависи от ширината между стълбовете: колкото по-малка е тя, толкова по-голямо е натоварването на подиума. Оптималното разстояние е 40 см. За допълнителна здравина може да се използват метални елементи.

Покрива се с шперплат или пресовано дърво. Отделните плоскости се закрепват с винтове и гвоздеи. Необходима е обаче да се поддържа технически „луфт” от 2-3 см между листовете, за да не се създаде проблем при свободното разширяването на материала под влияние на температурата и влажността.

Ако не искате да рискувате, може да си поръчате подиум за апартамента при специалист. Имате куп красиви идеи, от които да изберете подходящия за вас.

Коментари чрез Facebook

коментара

1 коментар


  1. Страхотна статия и изключително полезна. Благодарим!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *