Зимна градина у дома – целогодишно лятно кътче (Идеи и съвети )

Зимна градина у дома – целогодишно лятно кътче (Идеи и съвети )

Да имаш зимна градина не е привилегия само за аристократи и хора със „стари” пари – вече е по силите и на хората, които просто знаят как да се грижат за растенията си

През последните години зимната градина в дома стана много популярна не само в света на богатите и известните. Подобни решения привличат със своята оригиналност, необичайни, мистериозни и луксозни. Най-изненадващото е, че цялото това богатство може да бъде направено със собствените ви ръце и да изглежда оборудвано и озеленено като на снимките в лъскавите издания.

Преди всичко обаче трябва да разгледате възможностите, които имате!

Видове зимни градини – според разположение и функционалност

1. Буферна градина. Това е разширение, което е част от частна къща и представлява остъклена веранда.

2. Зимна градина в жилището. Тя може да бъде специално обозначен ъгъл или пристройка. Градината може да бъде изцяло или частично остъклена. В тази стая могат да се настанят всекидневна, трапезария, кът за отдих и във всяка от тези среди ще бъде осигурен уют и комфорт. В помещението се създава изкуствен микроклимат, благодарение на който вътре винаги се съхранява определена температура и става възможно отглеждането на различни цветя, овощни дървета по всяко време на годината и независимо от времето.

3. Оранжерия в къщата. Това е нежилищна сграда, оборудвана с изкуствен климат. В такава стая е много удобно да се култивират растения, донесени от различни части на земята. Оранжериите, разположени на големи площи, ви позволяват да създавате цели многофункционални предни градини с алеи, езера, зони за отдих и цветни лехи. Благодарение на това многофункционално разположение можете не само да създадете уникална зимна градина, но и да получите чудесно място за почивка и релакс.

Зимна градина у дома – целогодишно лятно кътче (Идеи и съвети )

Как се прави зимна градина у дома?

Процесът на създаване на оранжерия не е най-лесната и лесна задача. Този процес ще изисква не само много време и усилия, но и финансова подкрепа. Но резултатът носи такова удоволствие, че в крайна сметка няма да съжалявате нито за времето, нито за парите си. В крайна сметка тази градина ще се превърне в лятно кътче за цялата година.
Важно при създаването на зимна градина е изборът на местоположение. Най-добре е да издигнете конструкция от ръба на къщичката, което ще спести енергийни носители и ще увеличи максимално използването на всички възможности на получената градина.

Когато избирате подходящо място, е важно да обърнете внимание на някои нюанси:

Пристройката от южната страна постоянно ще се затопля;
Разширение от северната страна бързо се натрупва и отделя топлина;
Разширението от източната страна е безопасно от прегряване, в резултат на това се получава идеална среда за растеж и развитие на растенията;
Разширението от западната страна ще бъде най-топло.
Също толкова важно при създаването на градина е правилният избор на материали. Те трябва да бъдат надеждни и издръжливи. Затова не пестете от тях.
Зимна градина у дома – целогодишно лятно кътче (Идеи и съвети )
Според материалите, които ще използвате, зимната ви градина може да е:

От стъкло – то ви позволява да преминава до 98% от светлината, издържа на товари, не се деформира от сняг, градушка или силни ветрове. Недостатъци – висока цена и разсейване на топлината.

От поликарбонат- Предимства – ниска цена, гъвкавост на материала, 88% прозрачност. Недостатъци – ниска топлинна ефективност, което ще доведе до необходимостта от допълнително отопление на сградата и допълнителни парични разходи.

От PVC – стъклопакет- Предимства – запазване на топлината и рентабилност. Голямото им тегло е сред недостатъците.
От плексиглас. Ще бъде полезно за създаване на странични стени на закрито. Предимства – лекота на използване. Недостатъкът на материала е голямото тегло.

Когато оборудвате оранжерия, трябва внимателно да обмислите системата за отопление, осветление, напояване и вентилация. За да има достатъчно топлина, е необходимо да се инсталира отоплителна система. Има голям брой отоплителни системи. Изборът зависи от бюджета, както и размера на отопляваните помещения.

Вентилационна система е необходима за нормалния растеж и развитие на растенията. Много цветя и храсти се нуждаят от допълнително осветление, така че такива растения трябва да бъдат оборудвани с отделни флуоресцентни лампи, макар да има сенколюбиви растения. Ето защо, обмисляйки осветлението, е необходимо да се вземат предвид комфорта на самите растения.

Адекватността на влагата също влияе пряко върху нормалното развитие и растеж на растенията. Най-оптималният вариант за поливане е капковото напояване, което ви позволява да насищате кореновата система с влага.
Зимна градина у дома – целогодишно лятно кътче (Идеи и съвети )

Идеи за оформление на зимна градина

Дизайнът на зимната градина се извършва само по лична преценка и желание. За да постигнете по-добър резултат, трябва да спазвате някои правила:

Когато поставяте градината на слънчевата страна, растения вътре трябва да обичат директната и обилна светлина. Растенията, принадлежащи към различни климатични зони, не могат да бъдат поставени заедно;

Използвайки самите растения, можете да създадете флорална композиция;
Различни аксесоари ще помогнат за създаването на пълноценен интериор: използвайки съвременни възможности, можете да инсталирате водопад или фонтан в предната градина, камъни или корени ще изглеждат ефектно;
В идеалния случай мебели, изработени от естествени материали, също ще се поберат в оранжерията.
Зимна градина у дома – целогодишно лятно кътче (Идеи и съвети )

Къде да разположите зимната градина?

Зимна градина на верандата

Това е доста лесно, без особени материални разходи. Стаята е изпълнена с естествена светлина, която прониква през стените и покрива на сградата. За да промените предназначението на обикновена веранда и да я превърнете в зимна градина, трябва само да инсталирате вентилационни системи. Те ще предотвратят конденза през зимата и няма да позволят на растенията да изсъхнат от жегата през лятото.

Зимна градина на покрива

При този вариант не е необходимо да се изгражда фундамент, което ще бъде много съществено предимство на конструкцията. Ще бъдат необходими обаче и други по-значими конструкции. Например, трябва да сглобите рамка, която да бъде подобна на наземна конструкция. Ще трябва да се погрижите предварително за безпрепятственото събиране на сняг и вода от покрива на градината.

Ще трябва да обмислите варианти за стълби, парапети и врати. Вентилационната система на покривната градина може да бъде отдушници, поради което ще има постоянна циркулация на въздуха. Този тип градина е много удобна и функционална опция, тъй като осветлението, вентилацията и отоплението ще се случват изключително по естествен начин.

Всъщност зимна градина може да има всеки, дори да не живее в къща. Достатъчно е да освободи от излишни неща една остъклена тераса, да посвети време в подреждане и оглеждане на саксийни растения, да подреди красиви и удобни мебели – и вече е готов един завършен кът за почивка!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *