Модерна библиотека в хола – шкаф за книги или артистични лавици?

Идеи за модерна библиотека - оригинални дизайнерски шкафове за книги

Библиотеката не е само обемна мебел за съхранение, вече е елемент на вътрешната декорация

Помните ли какво беше най-масивната мебел в хола на средностатистическия български дом само преди две десетилетия?! – „Библиотеката”, точно така! Нямаше всекидневна, чиято поне една дълга стена не е заета изцяло с голям шкаф от няколко части. По рафтовете му се редяха томчетата с любими книги, сервизи, които се използваха само в специален случай и задължителните сувенири. В една по-голяма ниша на шкафа се подреждаше цветния телевизор, а в затворените шкафове от страни – дрехите за другия сезон, спално бельо, одеала и каквото-там-трябваше да се скрие от погледа!

Днес една модерна библиотека изглежда различно. Да, в старите домове трудно ще се решат да изхвърлят обемния шкаф, защото е наистина полезен, но новодомците – любители на книги трудно ще се разделят с жизненото си пространство, независимо колко обичат да четат!

Днес шкафовете за книги изглеждат по малко по-различен начин. Да, рафтовете и лавиците все още се срещат във всеки дом. Библиотеката днес обаче не просто съхранява любимите издания, а и служи за декорация в интериора.

Особености на съвременния шкаф за книги

Днес шкафа за книги предимно съхранява печатни материали. Всяка домашна библиотека има много рафтове със средни размери. Днес са предимно компактни модели, които обикновено имат голяма височина.
Състоят се от две части. Една част винаги има остъкляване. Там по правило се редят най-скъпите и редки книги, които изискват определени условия за съхранение. Остъклената част, като правило, се намира отгоре.

Долната част обикновено не е остъклена. В него се съхраняват обикновени книги, списания и вестници, които нямат особена стойност. Всички библиотеки се различават по външен вид в зависимост от дизайна, но всички са с лавици. Някои от тях са по-високи, а други – ниски и тесни.

Рафтовете им са направени от най-надеждните и трайни материали, тъй като томчетата на куп са доста тежки. Всеки такъв рафт трябва да издържа на тегло над 10кг.

Модели

Фирмите в мебелопроизводителния бранш предлагат впечатляващо разнообразие от модели, но най-общо може да ги квалифицираме в няколко основни групи:

Корпусни;
Вградени;
Модулни.

Корпусните модели са най-популярни. Те са много мобилни и функционални, могат да бъдат пренаредени по всяко време и предлагат необходимите условия за съхраняване на книги.
Вградените библиотеки, като правило, имат плъзгащата се врата. Те са напълно вградени в стаята и са разположени в ниша от тавана до пода. Такива модели обикновено нямат горен и долен панел.

Основните тук са страничните и задните стени. Всички странични и задни панели са прикрепени към пода, стените и тавана. Тук говорим за наистина здрава конструкция. Няма да ви хрумни да се притеснявате, че библиотеката ви ще се срути и книгите ви ще се разпилеят и скъсат.

Най-удобните модерни библиотеки са модулните конструкции. Тези мебели се различават по това, че всички рафтове и секции могат да се комбинират помежду си като се разместват. Лесно се комбинират отворени отделения и затворени елементи.

Също така според вида на производството се делят на:

вертикално;
хоризонтално.

Хоризонталните модели могат да бъдат са под формата на витрина. Има и мобилни модели на колела. Много модерен е моделът настенна библиотека с компютърно бюро.

Библиотеките се различават в зависимост от системата за отваряне на вратата. Сгъваемите модели имат шарнирно отваряща се врата, а гардеробите имат плъзгащи се врати. Има и модели с чекмеджета. Те могат да съхраняват не само малки книги, но и вестници, списания и други печатни материали.

Модерни дизайнерски идеи библиотеки

Модерните дизайнери предлагат много стилни и оригинални модели библиотеки. Отделно е необходимо да се разпредели библиотека под формата на стол или под формата на стълба. Това е много стилно и функционално решение, което може да бъде акцент на всеки интериор. Необичайни и стилни шкафове ще помогнат не само за организиране на място за съхранение на книги, но и за атрактивното обзавеждане на всяка всекидневна.
Модерна библиотека в хола – шкаф за книги или артистични рафтове

Модерна библиотека в хола – шкаф за книги или артистични рафтове

Модерна библиотека в хола – шкаф за книги или артистични рафтове

Модерна библиотека в хола – шкаф за книги или артистични рафтове

Модерна библиотека в хола – шкаф за книги или артистични рафтове

Модерна библиотека в хола – шкаф за книги или артистични рафтове

Модерна библиотека в хола – шкаф за книги или артистични рафтове

Модерна библиотека в хола – шкаф за книги или артистични рафтове

Модерна библиотека в хола – шкаф за книги или артистични рафтове

Модерна библиотека в хола – шкаф за книги или артистични рафтове

Модерна библиотека в хола – шкаф за книги или артистични рафтове

Модерна библиотека в хола – шкаф за книги или артистични рафтове
Домакините с усет и майсторски умения понякога ги допълват с осветление. Така акцентират върху някои редки известни книги и публикации. Освен това по този начин се прави фоново осветление в стаята. За целта подходящи са LED лампите, които не нагряват изобщо и не причинява вреда на книгите, намиращи се вътре в шкафа.

Библиотеките с ъглови рафтове изглеждат доста стилно. Те не са с обичайните прави форми,но пък имат елегантни ясни линии. Като правило, рафтовете са разположени по краищата на такава библиотека. Върху тях могат да поставят много красиви и интересни книги, избрана колекция с поезия, енциклопедии, професионално четиво – въобще, книги които докосват душата.

Най-дръзките дизайнерите предлагат и други смели решения за домовете на модерните, градски хора. Техните книги са подредени по лавици, поставени не в права линия, успоредна на пода, а под различни ъгли, сякаш произволно поставени на стената. Много красиви са мебелите за книги, в които рафтове се редуват с отворени структури.

Библиотеки според стила на обзавеждането

При избора на библиотечен шкаф е важно да се обърне внимание не само на функционалните характеристики на тази мебел, но и на стила на обзавеждане на дома. Тя трябва да се вписва добре и да допълва общата картина на хола. За стаи, декорирани в класически стил, е по-добре да изберете модели от естествени материали. За класическо обзавеждане трябва да се спрете на библиотека от масивна дървесина с красива ажурна дърворезба.

Можете също така да си купите старинна библиотека, украсена с метални крепежи. Мебел в класически стил трябва да има правилна форма и плавни линии. Отличава се с елегантност и строгост.
Ако искате да живеете в английски стил, тогава трябва да изберете само модели от първокласна дървесина, доста масивни, от тъмнокафяво дърво.

За всекидневна стил кънтри е по-добре да изберете светли дървени шкафове. Те също трябва да бъдат изработени от естествени материали, изкуствено състарени фасади и не твърде ажурна резба. Можете да закупите модел с масивни крака.

За провансалски тип хол са ви нужни ярки и елегантни шкафчета за книги в бежово, млечнобяло, бледокафяво и дори розово, не твърде високи. По-добре е, ако са тесни модели и състарено покритие.
Библиотеката в лофт стая трябва да има леко небрежен вид. Тя може да бъде от произволно поставени или рафтове, поставени в шахматна дъска. За този стил е по-подходящо масивно обзавеждане от тъмни материали.

Ако планирате да сложите библиотека в стая, декорирана хай-тек, по-добре е да отдадете предпочитание на по-прости модели. В този случай е по-добре да се обърне внимание на мебелите със стъклени вложки. Можете също да изберете библиотека с хромирана стомана.

Цветови решения

Цветът на библиотеката трябва да се комбинира с цвета на другите големи мебели, подредени в стаята и да се вписва лаконично. Венге-решенията са идеални за класически стаи. Това са много луксозни и по-скоро тъмни шкафове, които са популярни и изглеждат много луксозни.

Всички тонове, които напомнят за естествена дървесина,са доста популярни. Може да заложите и на сиви, бежови и дори червеникави и жълтеникави оттенъци. А за тези, които искат по някакъв начин да откроят библиотеката в шкафовете, могат да заложат на комбинация от различни тонове в дизайна. Много оригинално решение е фасадата на шкафа да се от материали в един цвят, а рафтовете – от друг цвят.

За строго оформени стаи можете да си купите книжни шкафове, боядисани в черно или бяло, съчетания от тези два контрастни цвята в една мебел също са перфектни. За детски стаи вземете по-ярки библиотеки. Това могат да бъдат сини, червени, зелени. Модели от светло синьо, бледо праскова и бледо розови нюанси изглеждат по-нежни.

Най-луксозните и надеждни са библиотеките от масивно дърво. Дървената библиотека е въплъщение на класиката. В този случай най-надеждните и луксозни са моделите от бук, дъб и ясен. Продуктите от бор се считат за по-малко надеждни.

Има и шкафове, които имитират дърво и шарките му. Популярни модели за обзавеждане са с фурнир. В този случай те имат тънко дървено покритие, но вътре са изработени от МДФ. PVC-филм се използва и за довършване на МДФ-модели. Той може да имитира и дървесни шарки, и всяко друго покритие.

Шкафовете от ПДЧ са най-достъпни. Но лошото качество на ПДЧ се счита за неекологично чист материал, тъй като може да освободи вредни формалдехиди. Такива мебели ще повлияят не само на състоянието на книгите, намиращи се в стаята, но и на здравето на хората. Ето защо трябва да се даде предимство само на качествени шкафове от ПДЧ- плоскости.

Библиотеките могат да бъдат направени от алуминий. Освен това този материал може да имитира ценен метал. В някои случаи дори е покрита с филм с имитация на естествено дърво. Евтин вариант, който в същото време е доста издръжлив.
Естествено, и други материали също се използват за създаване на мебели за книги. Вратите могат да бъдат направени от стъкло. И стъклото може да бъде или напълно прозрачно, или в замразени пясъкоструйни модели. Има и затъмнени модели на стъклени врати за шкафа, които предпазват книгите от пряка слънчева светлина.
Вратите за шкафа също могат да бъдат рамки , от алуминий или МДФ, които са украсена със стъкло или пластмаса.

Идеи за модерна библиотека

Идеи за модерна библиотека

Идеи за модерна библиотека

Идеи за модерна библиотека
Размери

Естествено, че размерът на мебелите трябва да съответства на размера на всекидневната, но все пак има определени препоръчителни размери, с които трябва да се съобразите в името на полезността на библиотеката.

Средна библиотека заема площ от около 100х30 см. Има и по-малки модели. Не се притеснявайте, че размерът на стандартната библиотека може да не ви подхожда. Винаги можете да направите всички необходими измервания и да поръчате според индивидуалните параметри.

Много е важна дълбочината на шкафовете. За да могат книгите от стандартния формат да се подредят, рафтът трябва да е с дълбочина най-малко 15 см. Средната дълбочина е 25 см, но за широкоформатни публикации са нужни шкафове с дълбочина до 35 см.

Рафтовете трябва да са много надеждни и дебели – най-малко 2 cm. Дизайнът трябва да издържи теглото на книгите, така че рафтовете не бива да са много дълги. Големите модули се състоят от няколко секции, които са разделени от малки рафтове.

С думи прости – ако искате модерна библиотека, замерете първо размерите на всекидневната си. След това се придържайте към стиловото и цветово решение на стаята.  Изберете високо качество, екологичност и при възможност – полифункционалност. Погрижете се за качествено осветление и си създайте кът за четене.Накрая ще имате красиво, удобно и много, много полезно обзавеждане, което ще ви служи десетилетия!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *