Лято завинаги със средиземноморски стил в интериора

средиземноморски стил в интериора

Тези, които целогодишно копнеят за прегръдката на бриза и песента на вълните може да обзаведат дома си в средиземноморски стил, дори да живеят в сърцето на столицата

Обзавеждането на дома в средиземноморски стил се отличава с лекотата и чар, какъвто обичайно има интериорът на къщите на брега на морето. Той не се отличава с видимо луксозни аксесоари, тежък декор и сложни мебели. Всеки детайл в атмосферата е добре обмислен, така че да е прост и функционален, но в никакъв случай – не и небрежен и евтин. С оглед на тези функции стилът е нещо средно между кънтри и класически, но с подчертана връзка с летния сезон, ваканцията и морето.

Когато за първи път се настаните в такава къща, още в първия момент ще усетите онова, което изпитвате по време на почивка. Оставяте грижите на прага на вратата, мечтаете да се отдадете на слънчеви бани, здравословната храна и бягство на комфортна яхта. Тоновете, украсата, формите – всичко изглежда така, че да буди асоциация с красотата на крайбрежната природа.

В много стилове ще срещнете влиянието на околната среда. Природата и климатичните особености не са единственото, с което ще отличите средиземноморския интериор. Той ни е наследство от доста култури.

Тенденции в стила има от древните елини и римляни, от културата на Северна Африка и Турция. Морето обединява хора, държави и континенти. Те се свързват и влияят на живота си.

Животът след Втората световна война променя тотално живота на хората. Хората от село отиват в големия град и носят елементи от своя бит там, които изненадващо намират добра почва и развитие.
По тази причина, независимо от промяната на времето, ценностите, културата и индустриализацията на строителството, средиземноморския стил обзавеждане запазва близостта си към природата и естествения си чар.

Елементи на средиземноморския стил обзавеждане

Просторни и светли стаи с големи прозорци.

Като довършителни материали се използват мазилка, боя, дърво, естествен камък.

Топлите цветове, средно наситени преобладават, както и всички нюанси на синьо и сиво.

Няма сложни детайли.

Морски теми – типична цветова гама, изображения или декор под формата на миди, корали, елементи от морски съдове.

Използва естествени текстилни изделия – бял тюл, балдахин над леглото, наподобяващи мачта на кораб, декоративни възглавници,с характерни за стила цветове, килими с къс косъм.

Мебелите са функционални и само най-необходимите от тях.
Центърът на стаята се остава свободен.

Много светлина в стаите. Използват се ковани полюлеи, абажури на линии или кремави нюанси, плафони с матирано стъкло с бял или сметанов тон.

Варианти за обзавеждане в средиземноморски стил

Всекидневна

За да подредите дневната, изберете просторна и светла стая с големи прозорци. Тя трябва максимално ефективно да олицетворява начина, по който ще обзаведете целия дом.

Сините и цветове на фона на бял цвят ще ви помогнат да разкриете замисъла си.

Боядисвайте тавана и стените в бяло, една или две от тях допълнете с вертикални ивици ултрамаринен цвят. Такова решение визуално „повдига“ тавана.

Направете подовата настилка с дървени дъски, подобно на палубата на кораба, и отгоре постелете килим с ивици и къс косъм.

Подредете канапето – бежови дивани и меки кресла с платнена повърхност, допълнени от декоративни възглавнички от жълто, синьо и гълъбово.

В близост до меката мебел поставете масичка за кафе от дърво, боядисана в кремав цвят.

На масата подредете украса като, корали в декоративна ваза с широко гърло.

В хола е достатъчно да има една голяма (или няколко) палмови дървета в саксия от дърво.

Стените могат да бъдат окачени с маслени картини, изобразяващи южните брегове на Италия, Гърция или Испания. Най-често – спокойно море, пясъчен плаж, ветроходни яхти, храсти и ниски дървета на фона на малки къщи.

Спалня

Тъй като обзавеждането в средиземноморски стил включва много летни елементи, не се страхувайте да използвате нюанси на синьо и гълъбово – стаята няма да стане „студена“.

Ако обзаведете правилно спалнята, обзавеждането й ще бъде наситено с морски бриз, слънчева светлина и дъх на топло лято.
Стените трябва да са с бежова мазилка, за да направите повърхността умишлено груба.

Таваните се правят няколко тона по-светли.

Препоръчително е да направите пода от коркова дървесина, която перфектно потиска шума при ходене и е приятна на докосване.
На пода постелете малък килим със син или бяло-син цвят.

Направете вратите в спалнята от дърво и боядисайте в светлосин тон.

Добавете двойно легло с балдахин с лека, полупрозрачна бяла тъкан, окачена на металната синя рамка.

Подредете на леглото лимонови, маслинени и жълти декоративни възглавници.

На една спалня прилягат ниски дървени скринове и нощни шкафчета със сини или кремави нюанси. На стените на спалнята могат да стоят снимки или картини с морски пейзажи и ветроходни яхти.

Кухня

Средиземноморската атмосфера във вътрешността на кухнята трябва да се свързва не само с топъл морски бриз, но и със средиземноморска кухня – маслини, пресни зеленчуци и плодове, риба и морски дарове, зехтин. Целта е да се възбуди апетита и да предизвикат положителни емоции.

Залепете на стените керамични плочки на цветя или флорални модели в арабски стил.

Основните цветове на плочките са синьо, бяло, синьо и златисто.
Покрийте тавана с бяла боя и добавете сини напречни греди от дърво.

Подова настилка с кафяви плочки или имитация на дърво.

Кухненската гарнитура може да е в бяло, а масата за хранене – със сини крака и повърхност от естествен дървен цвят.

Столовете са от дърво.

Големите прозорци пропускат много светлина и се украсяват със светло зелен тюл.

Като декор използвайте керамични чинии и вази с характерен орнамент за стила.

Баня

За покритие на стени и подове използвайте бежови плочки с кафяв фриз. Една от стените може да бъде завършена с естествен камък.
Таванът също трябва да е бежов, но няколко тона по-светъл.

Прозорецът може да бъде под формата на дъга с кафяв кант.

Външната част на ваната може да бъде украсена с мозайка като на стената.

Районът на мивката се допълва от правоъгълно огледало в кафява рамка (в тон с фриза и канта на прозореца).

Можете да съхранявате аксесоарите за баня в дървена лакиран шкаф бежови нюанси.

Допълнете обзавеждането с маслени керамични съдове за течен сапун и четки за зъби.

Дизайнът на банята в средиземноморски стил се подчертава от стайни растения – палми или други влагоустойчиви растения. Тъй като в стаята има много светлина, флората няма да пострада от липсата й.

Това обзавеждане ще отговаря на тези, които предпочитат спокойна атмосфера и почиват обгърнати от топлината на лятото и морския дъх. Също така е отличен избор за тези, които не обичат претенциозността и натрапчивите цветовете. Спокойствието, топлината, комфортът и естетиката са основните компоненти на обзавеждането в средиземноморски стил.

Въпреки очевидната простота, жанрът се изпълнява най-добре с помощта на опитен дизайнер, който знае всички тънки нюанси на дизайна и ще помогне да създаде не само подходяща среда, но и комфорт, който всеки ден иска да се наслаждава.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *