Направи си сам: Саморазливен 3 D под

Направи си сам 3D под

За две седмици, определена сума пари и въображение може да имате саморазливен 3 D под у дома

Какво е 3 D под?

3 D – под е подово покритие, без шевове, състоящо се от три компонента: основен слой, картина (изображението се нанася с боя или друг материал) и слой финиш. Процесът на създаването му не е много различен от технологията на саморазливното подово покритие.

По принцип се викат специалисти, за да ви направят подобно атрактивно решение. Истината обаче е, че това е по силите на всеки. Достатъчно е да имате на разположение две седмици, известна сума пари за материали и фантазия.

Какво ви е необходимо за създаването на 3 D под?

Инструменти:

Уред за шлифоване на бетонни подове
Строителен миксер или дрелка с мощност 800 вата
Прахосмукачка (домашна – за малка площ или промишлена – за по-голямо помещение)
Шпатули (плоска и назъбена, дължина 20-80 см);
Валяк (кожен и на игли), плоска четка;
Гумени ръкавици, респиратор и защитно облекло

Материали

Цимент
Воден разтвор на поливинилацетатно лепило (ПВА) – 1 литър ПВА на 10-15 литра вода
Материал за декориране – Може да бъде винилово фолио, акрилна боя за ръчно рисуване, шаблон от винил, фини и чисти декоративни елементи като камъчета, монетки, пясък
Епоксидна смола и втвърдител или комбинация от тези компоненти

След като сте заредени с необходимите инструменти и материали, обмислете добре етапите на работата.
Направи си сам 3D под

Етапи на работа

Подготовка на основата

Бетонната основа се шлифова – изглаждат се издатините, а пукнатините и драскотините се запълват с разтвор на цимент. След това трябва да се почисти праха и маслените петна, ако е необходимо. После се грундира. Слоят грунд се нанася два пъти, за да се попълнят порите в бетона. За целта може да използвате кожен валяк. Грундираната площ трябва да изсъхне, за да продължите работа. Това отнема от 4 до 24 часа.

Нанасяне на основния слой

За основен слой може да ползвате смес от цимент и пясък или полимер. Внимателно подберете цвета на полимера, ако планирате да правите 3D под с дребни декорации. Тогава той ще служи за фон.

Нанасяне на изображение

Ако просто ще залепите изображение, разпечатайте го на банерна тъкан с помощта на термопечат или винилово фолио. Внимавайте много, защото повърхността трябва да е много равна, без мехурчета.

Необходимо е да отпечатате изображението с малко по-голям размер от размера на помещението, където ще правите 3D-под. Излишното винаги може да изрежете, но ако се наложи да добавяте, винаги ще личи и непрекъснато ще ви дразни.

Ако сте се спрели на пейзаж, най-добре е да извикате художник-професионалист. Не е лошо да имате доверие в силите си, но трябва да сте убедени в качеството на крайния резултат. Акрилните или полимерни бои са най-подходящи за този тип творчество. Преди полагането на декора запълнете с полимерен слой и минете върху него с иглен валяк. Довършете рисунката, докато полимерът не се е втвърдил. Обработеният полимер трябва да се опази от прах. Затова заключете помещението за 48 часа. След това залейте още един слой полимер с дебелина 2 мм, минете по повърхността му с валяк и отново се погрижете да бъде „консервиран”.

Работа с финиш

Финишът е тънък – едва 0,5 см, но е много важен. Може да си го направите от смола и втвърдител в съотношение 2: 1 като се уверете, че няма бучки. За да се спасите от грижите, може просто да си купите готов.

Моля, имайте предвид, че след 40-та минута сместа започва да се сгъстява и няма да се работи с нея. Не се приготвя много и в процеса на работа, сместа се разбърква непрекъснато.

Прозрачният полимерен слой трябва да се разпредели равномерно върху повърхността с назъбена шпакла, а след това да се обработи с иглен валяк.

За да изсъхне всичко е необходима една седмица. През това време избягвайте да попада директна слънчева светлина върху повърхността на 3D пода.


Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *