Пералня в кухнята – къде и как да я поставим

Пералня в кухнята – къде и как да я поставим

Да поставиш пералня в кухнята не само спестява място, но и интериорна декорация

Приобщаването на пералнята към кухненската гарнитура не е изненада за никой, който живее в стандартен градски апартамент. Някои смятат това решение за не особено естетично, но никой не може да отрече удобството му.

Всъщност имате десетки възможности да съчетаете обзавеждането на кухнята с пералнята така, че нито да се развали визуалния ефект от подреждането, нито да сбъркате в ергономията му. Преди всичко обаче трябва да обмислите добре всичко. Най-добре е да изберете и поставите пералня в кухнята заедно с всички поръчани шкафове, рафтове, маси и столове.

Ако я сложите под плота

Това е не най-популярното решение, но е лесно за осъществяване, ако поръчате работния плот с размерите на горната част на пералнята. Така то ще я „маскира”, а вие спокойно ще използвате плоскостта за цялата необходима домакинска работа.
Пералня в кухнята – къде и как да я поставим
Това решение е приложимо и при ъгловите кухни.

Варианти за вградени модели

Можете също така да поставите обикновена пералня в кухнята. За да направите това, ще трябва да направите рамка за мебели, която перфектно ще се впише в интериора и няма да се различава от основната гарнитура.

Пералня в кухнята – къде и как да я поставим

Предимства и недостатъци на решението да сложиш пералня в кухнята

Ще пречи ли пералнята в кухнята? Трудно е да се даде категоричен отговор. За някои това е естествено разположение на мебелировката, но за други хора е неприемливо. И в повечето случаи кухнята играе огромна роля. Ето защо си струва да разгледаме подробно положителните и отрицателните аспекти на подобно подреждане.
Пералня в кухнята – къде и как да я поставим
Нека започнем с предимствата:

Не е нужно да поставите машината в банята, което означава, че там ще има много повече място.
Няколко действия могат да се извършват едновременно. Прането се върти, а вие готвите, например. Не е нужно да зарежете всичко и да бягате в банята, за да контролирате прането.

Поради факта, че в кухнята има повече място, можете да закупите пералня в пълен размер. Пространството на някои бани не позволява голяма и просторна машина.

Недостатъци:

Едва ли ще хвърлите мръсно пране в кухнята. В банята е нормално да имате специален кош за пране за целта. В кухнята нито има място за това, нито ще ви е приятно да го държите там.

Също така няма как и къде да съхранявате битова химия и препарати. Това е рисковано за здравето. Ако ще сложите пералня в кухнята, ще се наложи да ходите до банята за всяко пране.

Кухненските уреди се цапат често. Нормално е да се появяват мазни петна и ивици.

Вертикалните перални не са лесни за поставяне в кухня. Ще трябва да поръчате шкаф със сгъваем плот.

Как се слага пералня в кухнята?

Най-правилното е да се обадите на специалист. Майсторите, които свързват перални машини, имат определена квалификация и необходимите разрешителни. Тогава ще имате гаранция, че машината е свързана правилно и вие и вашите съседи не сте заплашени от наводнение.

Освен това пералнята в този случай автоматично се пуска в гаранционно обслужване. Ако решите да свържете машината сами, следвайте стриктно инструкцията за инсталиране – тя е включена в комплекта документи, придружаващи продукта. След това трябва да проверите състоянието на електрическата мрежа в кухнята.

Моля, обърнете внимание, че пералната машина консумира много електричество. Консумацията ѝ на енергия може да надвишава капацитета на вашата електрическа мрежа, което ще е проблем при старото строителство. Ето защо, преди да поставите пералнята, се препоръчва да пуснете допълнително захранване за нея.

Машината трябва да се монтира на равен, здрав под. Дървените подове може да създадат проблем. Най-добре е поне на мястото, където се слага пералнята, да се направи стоманобетонна основа. Подът трябва да е равен – краката на пералнята могат да се регулират на ниво.

Това ще ви бъде полезно в случай на незначителни нередности в пода.
След като сте сложили пералнята и сте я нивелирали, трябва да я прикачите. Проверете дали тя стои стабилно. За да направите това, завъртете барабана. Ако всичко е наред, машината няма да се люлее.

Съвременните модели перални машини използват студена вода и само нея. Тя се загрява до желаната температура вътре в уреда, затова той се свързва само със захранването със студена вода.
Пералня в кухнята – къде и как да я поставим
За да направите това, сложете тройник на тръбата за студена вода и кран върху него. Имаме нужда от кран, за да изключим подаването на студена вода към машината. Препоръчително е да затворите крана, след като машината е била използвана. В противен случай при силно налягане на вода или хидравличен удар може да наводни и да повреди вътрешното оборудване на пералната машина. След това свързвате маркуча на машината към крана.

След това свързваме пералнята с канализацията. Дренажният маркуч на машината се слага в тройна разклонителна тръба. Единият му край се вкарва в канализационната тръба. Към втората е свързана пералня. Третата е кухненската мивка. Ако пералната машина е инсталирана едновременно с монтажа на кухненския комплект, след завършване на връзката отгоре се поставя плота.

Когато поставяте пералнята в кухнята, непременно оставяйте известно разстояние между нея и стените. В противен случай ще се олющи и деформира при вибрациите. Освен това, всички връзки с тока, водата, канализацията, трябва да са недостъпно място, за да се изключат лесно в случай на нужда.

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *