Рустик Коледа- украса, която може да се запази до края на януари

Рустик Коледа- украса, която може да се запази до края на януари

Рустикалният стил е толкова домашен и уютен, че топли и в най-мразовитата зима

Съвременната Коледа е ярка, охолна, пълна със светлини, звуци и ефекти. Толкова много визуален „шум” не е непривлекателен, но много уморява. Преситените хора търсят спасение в уюта на старото семейно гнездо или кратко бягство в изолация. В такъв момент ще се чувстват по-добре в дом, украсен в рустик стил. Той няма нищо общо със студената лаконичност на хай-тека и минималзима, макар да разчита на простотата и практичността.

Рустик Коледата е домашна и естествена. Тя означава неповторим уют и много топла атмосфера, която се създава лесно- с груби материали и много въображение:

Нюансът „уют”

Тази „селска” идилия е привидно семпла и дори безлична. Бяло и всички нюанси на бежовото до кафяво са цветовете на рустик декора. В това привидно монохромие никой няма да усети скука и рутина.

Магията на стила е в това, че провокира усещане за уют, ползвайки най-прозаичните неща.

Ако толкова не можете без ярки топли цветове, разрешете си ги само под формата на ябълки и цитруси, които ще подредите на масата като украса.

Зебло, вместо свила

Коприната и сатенът са тъкани, които много се използват около Рождество, но в Рустик стила те са изместени тотално от зеблото. Материята, от която се правят чувалите, е проста и много здрава- перфектен материал, от който се прави всеки тип декорация- пердета, панделки, гирлянди, чорапи за камината, салфетки и украса на мебели.

Забравете за пластмасата!

Селската идилия дори в XXIвек не се съчетава с пластмасата. Дървото е основният материал в рустик интериора. Всичко е направено от него- не само рафтовете, масите и леглата, но и подаръчните кутии, сандъците, рамките и декоративните фигурки. Като допълнение към него се използват хартия и шперплат.

Елха

Естествено, изкуственото дръвче е нежелано в тази толкова архаична атмосфера. Можете обаче да си донесете иглолистно в саксия- нищо еко не е прекалено в рустик стила.

Украсете елхичката си изрязани фигурки от шперплат, топчета от канап, ленти от зебло, изрязани от картон снежинки, полумесеци, звезди и сцени на Рождество, снежни човечета от чорапи и т.н.

Шишарки навсякъде

Сезонът на кестените е приключил, но шишарките и орехите са тук! Използвайте ги навсякъде, където има нужда от украса- в стъклени свещници, окачени с канап на елхата, прозорците или камината. Сребърни и позлатени фолиа могат да се използват като допълнение.

Огънят, който сгрява

Независимо дали зимните празници са бели като в приказка, нуждата от топлина и светлина в дома остава. Отказът от електричество не е опция, но трябва да се намери начин да се въведе и огъня в интериора. Най-красиво би било да има камина, но ако липсва такава, ще изглеждат романтично и обикновени свещи, увити в дървесна кора, борови клонки или канела. Единствената препоръка е материалите да са обработени със специален разтвор за предотвратяване на пожар.


Ако трябва да дадем друго име на рустик декора, то това е „селски минимализъм”. Създава се лесно, но атмосферата в него е невероятна – спокойна, но приласкаваща и вълшебна. Като изключим елхата, нищо в декора не е ангажиращо, че да послужи само до Рождество. Рускикалната коледна украса е толкова приятна, че с чиста съвест може да я задържите не само до Ивановден, но и до самия край на януари!

Коментари чрез Facebook

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *